20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

FINANCE: Měnoví jestřábi v rozpacích

Inflace (tedy růst spotřebitelských cen) patří k největším ekonomickým nebezpečím. A nejen ekonomickým. Jedná se o klíčové riziko jakéhokoli demokratického systému. Zdražování podkopává důvěru občanů ve stát a instituce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 13.4.2022 12:10

TO je pořád dokola. Chytré ekonomické hlavy nám tvrdí, že ČNB musí hlídat stabilitu měny. A že ta stabilní měna znamená dvouprocentní inflaci. Ne, stabilní měna znamená 0 0% inflaci. Znamená to, že za deset let si koupím zhruba stejně. A osobně si myslím, že by měla být měna spíš deflační.

Vývoj jasně ukazuje, že ČNB ane ECB nějakou stabilitu zaručit neumí nebo nechtějí.

A právě banky a vlády, které na tyto mechanismy mají největší vliv z nich nejvíce profitují.

Přeberte si to jak chcete, kdo drží větší množství penez je blázen. Kdo si spoří na důchod v penězích je blázen. Atd.

J. Řezníček 12.4.2022 15:25

Rozhodující příčinou inflace je emise nekrytých peněz. Zodpovědný je stát - dlužník. Je neustále v mínusu , rok co rok. Inflace mu vyhovuje, jen to nepřizná. Zvyšování cen je důsledek inflace ( nadměrné množství peněz v oběhu). A ten stát, vláda, centrální banka nás - občany - chce zachraňovat ? Jsou ještě další příčiny inflace, ale ty jsou druhotné ( války, covid, burzy, kurzy měn a akcií...), jde jimi ale dobře zamlžovat diskuzi, za pomoci t.zv. odborníků, a odvádět od podstaty).

K. Kubik 12.4.2022 13:16

Tak ja nevim, skoly nemam... ale vzdycky jsem mel za to, ze inflace znamena rust mnozstvi penez v obehu, ne zvysovani cen. To je az jednim moznym dusledkem inflace. Pokud zastropujete ceny zbozi (jako u nas za dob realneho socialismu), inflace se projevi nedostatkem zbozi. Mozna si jeste pamatujete fronty na jizdni kola, sici stroje, banany, poradniky na auta apod.

V. Petr 12.4.2022 13:09

Tím koncem tomu autor ovšem nasadil korunu. Je totiž jednoduché řešení!

1) Zrušit prodej české elektřiny přes burzu v Lipsku a návrat k věcně usměrňovaným cenám.

2) Zrušit nesmyslné "povolenky" na CO2.

3) Vrátit se co nejrychleji k uhlí.

4) Vrátit se k zemědělským dotacím na plochu.

A možná i

5) Zavěst věcně usměrňované ceny benzinu a nafty!

Toho všeho by šlo dosáhnout naházením vlády Slepence do Vltavy protože to je příčina současné drahoty!

V. Kain 12.4.2022 15:22

Pro bruselská kolaborantská vláda a vy byste ji naházel do Vltavy?

F. Kusák 12.4.2022 12:15

Je přímo drzé, když provládní ekonomové říkají:"inflace roste, a bude růst, kdo za to může, za začátek covid, potažmo Babiš a nyní válka na Ukrajině, za ní může Putin, potažmo všichni rusáci". To jsou fakt moudra. A já dodávám, tak si někdo může myslet, že Babiš je stejný netvor jako Putin, resp. rusáci rovná se Agrofert.

Můj názor je, že buď budeme tvrdit, že inflace odpovídá válečnému stavu, pak nám zbývá válečná ekonomika a přídělový systém. Já si to ale nemyslím. Pomůže nám tržní systém, jen musí fungovat. Takže musíme minimalizovat všechny dotace, daňové úlevy různé netržní zásahy, jako emisní povolenky a další nesmysly. A lidem říct holou pravdu, totiž, že vláda moc možností nemá a jedinou šancí je naše vlastní ekonomická aktivita. A zastavením dodávek plynu ať nestraší. Ruský plyn bereme od Němců a tam by si to nikdo nedovedl bez NS1 ani představit. Další tranzit plynu je plynovodem Bratrství a kromě státu EU z toho má dost velké příjmy i Ukrajina. Nejen, že ten plyn také potřebuje (vlastní ukrajinská těžba před válkou byla tak kolem 20 mld. m3 plynu ročně) válka něco stojí a Rusům za něj také musí něčím platit. Trochu si říkám, kdo nás vlastně takovými informacemi oblbuje víc.

J. Vágner 12.4.2022 11:46

Článek má jedinou chybu. Téměř všichni naši sousedé ve velmi podobných podmínkách v přímém přenosu předvádějí, že s inflací způsobenou růstem cen energií bojovat jde. Stačí nemít naprosto neschopnou vládu a jí podlézající média co to celé usilovně kryjí.

Z. Joukl 12.4.2022 11:50

Připadá mi to tak, že máme "čekací" vládu. Takovou, která v ekonomice i v pandemii skoro nic nedělá a jen čeká a čeká.

V. Kain 12.4.2022 15:24

Jo,ale na tom jejich sjezdu byli čiperní v tom plácání si po ramenou.

V. Humble 12.4.2022 12:06

Bojovani s inflaci neni to ze ceny dotuje stat na ukor zvysovani statniho dluhu a dalsi menove expanze. Protoze to je to co delaji okolni staty a to jen oddaluje problem do budoucnosti kdy bude jeste horsi. Prave tak jsme se do teto situace dostali kdy staty vedli nezodpovednou menovou politiku aby mohli dotovat treba zelene silenstvi, koronavirus a ruzne socialni dotace predevsim na zapade. Ted se to projevuje a valka na Ukrajine ktera by nas pri odpovednem hospodarstvi zasahla minimalne zpusobuje obrovske problemy v kombinaci s predchozimi hrichy ktere zpusobili treba totalni zavislost evropy na Ruskem plynu.

F. Kusák 12.4.2022 12:30

Tak jako vždy, je pravda někde mezi. Že covid způsobil extrémní růst výdajů státu a skrouhnul ekonomiku, je nepopíratelný fakt. Můžeme se hádat, že to mohlo být o 100 mld. míň, ale zase až tak to není podstatné. Kalousek sekl 200 mld. Zpočítejte si to v dnešních cenách při inflaci třeba 2 až 3 % p.a. Malér je, že se počítalo po covidu s výrazným oživením ekonomiky, ale realita je přesně opačná. Růst bude záporný, výdaje porostou. Kdo to zaplatí? No střední třída, jako vždy.

J. Kalina 12.4.2022 9:23

To nebezpečí představuje zvrat v postoji těch co se dosud chovali vůči státu a ostatním obyvatelům dle všech pravidel a odpovědně. Zkráceně: pracovali, něco si ušetřili, dotace nečerpali. zákony dodržovali, byli se státem loyální. Zpočátku jen budou čumět jak se jim rozpouští jejich úspory a až zjistí, že jakýkoliv plat nebo penze jim stačí tak na 2 dny, bude zle. V prostředí, kde se cíleně sleduje 2% míra inflace a ČNB dokonce intervenovala, aby ji zvýšila, když klesala k nule = vyhazovala prachy, tak tam se snadněji inflace zvedne neb je vše připraveno jen trochu více drcnout.

F. Kusák 12.4.2022 11:52

Tak to dost dramatizuje, ale souhlasím s Vámi, že nejpostiženější části společnosti bude střední třída. Jenže to tak bývá vždy, a nejen u nás. A předpokládám, že lidé uberou na spotřebě (ono jim ani nic jiného nezbývá), takže to bude znamenat méně zakázek a zvýšená nezaměstnanost spojená s růstem nákladů státu.

F. Navrátil 12.4.2022 9:14

Současná česká inflace je 12,7 procent. Co na to pětikolková vláda? Schovala se za kouřovou clonu konfliktu na Ukrajině.

L. Harvánek 12.4.2022 10:13

Když si to pětikolka vydělí pěti, nevychází to zase tak úplně špatně.

J. Nevrkla 12.4.2022 8:51

Renomovaní ekonomové dlouho prosazují Moderní monetární teorii, že je možno emitovat v případě finančních problémů hodnotou nekryté peníze, pokud inflace nepřesáhne nějaká dvě procenta, takové ekonomické perpetum mobile. Ovšem zákonitě musí jednou nastat doba, kdy se hodnota peněz s realitou srovná. To se začalo dít. A bude to pokračovat. K tomu zbrojní výdaje, obrovské narůsty cen paliv, hnojiv, kovů. Snížená koupěschopnost vede je krizi, nezaměstnanosti, dalším požadavkům na peníze pro nezaměstnané a uprchliky a omezené možnosti je vydělat. Nejvíce bude trpět automobilový průmysl, zvláště zaměřený na elektroauta, náš prémiový exportní artikl. A nahoru půjde ten drahý, nutný, těžko postradatelný surovinový. Kdo myslíte, že bude tahat za kratší konec? Rusko nebo my? Už bychom měli z blahoveho sebevědomí procitnout. Spadnem brzy na hubu.

D. Krajíček 12.4.2022 10:18

R^

J. Moravec 12.4.2022 8:34

Je jedno jestli máme Korunu, nebo Euro. Jsou to jenom papírky a lidi Euro nechtějí. Nějak tak to řekl pan Rusnok. A měl pravdu. Je to jenom hra.

S. Sidlichovsky 12.4.2022 8:23

https://dutchreview.com/news/inflation-rate-netherlands-gas-prices/

Inflace v Holandsku byla v únoru 2022 7,3 %, v březnu 11,9 %. Docela blízko našich čísel.

R. Langer 12.4.2022 9:16

To co je u nás platí prakticky pro celou EU, to je jasné...

O. M. 12.4.2022 7:00

Výzvám k šetření se smějí jenom hlupáci. Ale ono ani není nutné vyzývat - lidi začnou šetřit sami od sebe, protože všechno bude dražší - v tom je "kouzlo regulace trhem".

Jen příčin inflace bych viděl víc: chronologicky - kvantitativní uvolňování, neboli tisk peněz ECB od r. 2008, zelený úděl, koronavirus, válka.