Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EVROPA: Vajíčkové blogování

V posledních dnech jsme svědky téměř neznámého, nebo možná spíše už zapomenutého jevu, kterým je náhlé prudké zvýšení cen vajec. Všichni víme nebo bychom vědět měli, že takovéto velké výkyvy cen v normálně fungující tržní ekonomice neprobíhají – probíhají jen tam, kde do trhu nemístným způsobem zasahuje stát. Nemám sebemenších pochyb o tom, že je tomu tak i v tomto případě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P. Maleček

16. 3. 2012 6:39
Nacpat ho polskými vejci a pak defenestrovat

Klaus jako vyšitý. Jedinou hodnotou života jsou podle něj peníze, jediným měřítkem společnosti ekonomické ukazatele. Protože jen takový systém umožňuje vyniknout autokratickým omezencům jeho typu. A že kope do centralizované Evropy, která je v podstatě to samé? To jen proto, že on není v jejím čele.

Ať je to s vejci jak chce jedno je jisté. To co teď produkuje agrární průmysl, zvláště ten polský, už není ani k žrádlu. Kdo jednou ochutnal vejce nebo maso z volně v přírodě ( či na dvorku)  z přírodních produktů ne chemie a hormonů a antibiotik žíjího tvora ví své.

Právě klausova volná ruku trhu a hon za ziskem udělali z jídla hmotu za minimální cenu. Jejím důsledkem jsou i líné spermie a nemocné dělohy, které Evropu vyhubí rychleji než útok islamistů. Takže návrat k zdravější výrobě vajec je malým krůčkem z pět k rozumu a zachování Evropy.

A že se na tom napakují hypermarkety už patří k systému, který Klaus prosazuje. Nezbývá než po česku poděkovat. Defenestrací. Ale kde se sežene hnůj aby dopadl po česku do měkka nevím. No aspoň Klaus na vlastním těle pocítí důsledky své hospodářské politiky.

0 0
možnosti
KH

K. Hinz

16. 3. 2012 5:38
Klece pro slepice.

Pane presidente,

nechci polemizovat o tom, zda větší klec je pro slepice lepší. Pokud jsou informace v tisku správné, tak nařízení (nebo doporučení ?) EU o větších klecích je z roku 1999. Kdo potom udělal chybu ?

0 0
možnosti
JB

J. Boleslav

16. 3. 2012 13:24
Re: Klece pro slepice.

Toť snadné a prosté. Soudruzi v Bruselu, kteří podobné pitomosti vymýšlejí. Na nic smysluplnějšího zřejmě nemají.

0 0
možnosti
MG

M. Gavlák

16. 3. 2012 4:43
co to ten chlap mele?

Zásahy státu být v oblasti potravin být musí, protože ti slavní chovatelé jsou bez zásahu státu schopni krmit zvířata třeba jedy, jen když to povede ke zvýšení výnosů za minimální náklady. Neviditelná ruka trhu vede právě k takovým kriminálním stavům (viz polská sůl). Problém není v nařízení o klecích (nevím, jak vy, ale já nechci jíst vejce od pološílených slepic bez peří, krmených antibiotiky, které nikdy neviděly slunce), nýbrž v absenci rozumné agrární politiky státu. To opatření platí v Německu taky a vajec jsou tam plné regály a za dobrou cenu.

Klaus je "otcem" transformace, které se po 20 letech povedlo dovést republiku do neuvěřitelného stavu, je na čase, aby už někam zalezl a byl rád, že je rád. Nikdy jsem ho nepokládal za dobrého ekonoma, byl to hoch vypěstovaný v teplíčku nomenklatury, nikdy nezkušivší řízení sebemenší firmy, teď už jsem na něj vysloveně alergický...

0 0
možnosti
KT

K. Tequilla

16. 3. 2012 5:17
Re: co to ten chlap mele?

Pochopil jsem to tak, že kdyby jste byl v pozici "neregulovaného" podnikatele, dával by jste s vidinou zisku do vajec třeba i jedy. Dle pravidle - podle sebe soudím tebe.

0 0
možnosti
PK

P. Košíček

16. 3. 2012 2:23
Dobra analyza, pane Profesore :-)

0 0
možnosti
BS

B. Soukup

16. 3. 2012 1:04
Vajíčka! Volové máte v kapsách vajíčka!

Kouzelná replika z filmu Páni kluci. To byla čestvá vajíčka od slepic, které na venkově mívali všichni a dobře si pamatuji, jak jsem jako kluk lezl do kurníku hledat tu lahůdku - čerstá vejce. A pak mi babi chytala čmelíky! No nic trochu jsem odbočil.

Děkuji za info. Já jsem spíš myslel svůj příspěvek jako glosu k situaci, která hýbe médii. Je neuvěřitelné, co všechno novináři rozebírají, aby naplnili stránky svých novin. A nakonec se k tomu vyjádří i prezident!

Naštěstí nepatřím k nízkopříjmovým a tak zdražení vajec nevidím tak tragicky a v podstatě je mi to jedno. Budu pořád kupovat vejce z té nejdražší kategorie. Mám dva důvody. Za prvé nechci podporovat "trapiče" obrázky z klecového chovu jsou něco hrůzného. A za druhé, vejce z podestýlky nebo od slepic krmených obilím, jsou chuťově opravdu jinde než ta vybledlá syntetika z regálu s nejnižší cenou.

0 0
možnosti
BS

B. Soukup

16. 3. 2012 0:33
Vajíčka?

Něco mi asi uniklo. DPH se zvýšila o 4% a EU omezila pěstitele slepic v klecích. Jenže to se mně vůbec netýká, tedy DPH ano, ale to je zanedbatelná položka. Léta kupuji pouze vejce "z podestýlky" tedy od slepic s volným pohybem. Jenže i tahle vajíčka teď stojí dvojnásobek! A navíc v Německu jsou tato vejce výrazně levnější. Takže jsem přešel na vejce křepelčí. Mimo to, že mají úžasnou chuť, tahle vejce se nezdražila. Někdo asi zapomněl křepelky informovat o mrazech a poplachu kolem slepičích vajec.

0 0
možnosti
AH

A. Holík

16. 3. 2012 0:40
Re: Vajíčka?

Vajicka jsou samozrejme drazsi protoze jich je malo. A malo je jich hlavne proto, ze polsti dodavatele velkych retezcu na klece nepresli. Asi doufali, ze se to nejak uhraje. Ale COI na to vlitla a kulovy, vajicka se vratily do Polska. Cimzto velke retezce nemaji .. tim padem je rychle dochazeji vajicka vsude. Pritom vetsina ceskych dodavatelu presla v klidu a zavcasu.

0 0
možnosti
MK

M. Krátký

16. 3. 2012 0:13
Vašku, nedej se

stojíme za tebou

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz