Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EVROPA: Vajíčkové blogování

V posledních dnech jsme svědky téměř neznámého, nebo možná spíše už zapomenutého jevu, kterým je náhlé prudké zvýšení cen vajec. Všichni víme nebo bychom vědět měli, že takovéto velké výkyvy cen v normálně fungující tržní ekonomice neprobíhají – probíhají jen tam, kde do trhu nemístným způsobem zasahuje stát. Nemám sebemenších pochyb o tom, že je tomu tak i v tomto případě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SN

S. Netzer

16. 3. 2012 9:17
Pokud bude

pan prezident po skončení svého prezidentského mandátu rozvracet EU podobnými "argumenty", tak dopadne jak sedláci u Chlumce. :-))))

0 0
možnosti
OU

16. 3. 2012 9:47
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
PR

P. Rajman

16. 3. 2012 8:57
TGM by místo zbytečných řečí

zajel do zahraničí, nebo ještě lépe by si pořídil do lánské obory pár slípek, kterými by následně obdaroval místní školní jídelnu.

0 0
možnosti
MV

M. Vondráček

16. 3. 2012 9:31
Re: TGM by místo zbytečných řečí

Už jste nakrmil své slípky, když tak hezky radíte jiným :-)

0 0
možnosti
JP

J. Ptáček

16. 3. 2012 8:51
Není tu ale odpověď na fakt

Chybí tady ale odpověď na fakt, že v Německu, kde přešli na větší klece a chov slepic v halách už více než před dvěma roky, stojí vejce v přepočtu 2,70 Kč??? Házet vše na Brusel je ale moderní a jednodušší.

0 0
možnosti
OU

16. 3. 2012 9:48
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JK

J. Kočí

16. 3. 2012 8:50
Kde zůstal vědecký přístup?

Všechno jakž takž beru, ale fakt mi hlava nebere proč jsou vajíčka jinde levnější. Souhlasím s tím, že to není záležitost trhu. Je to otázka regulace a monopolizace. Takže vinu bych hledal u antimonopolního úřadu a kartelových dohod. Protože většina řetězců je německých, tak prostě nemůžu pochopit, že v německu se dá koupit za půlku. Jediné vysvětlení je, že u nás si to můžou dovolit. Dohodnou si zvýšení v čechách a pěkně nás podojej.

0 0
možnosti
AH

A. Hrbek

16. 3. 2012 8:48
bláboly pana Klause

byly již vyvráceny v diskusi přímo na LN.

Pan prezident vajíčka nakupovat nechodí a v příhraničí nebydlí. Jinak by zjistil že v Německu a Rakousku žádný nedostatek vajec není a že tam vejce z volného chovu (!) oproti roku 2010 podražily max. o 8% a stojí polovinu toho, co chtějí žraloci na českých trzích za vejce z klecového odchovu. V přepočtu na paritu kupní síly dokonce mnohem méně.

Přitom jak Německo, tak Rakousko jsou ve stejné EU jako my.

Jinak změna velikosti klece byla odsouhlasena již v roce 1999.

Doufám že o vaječné krizi a o tom, že za to může EU napíše pan Klaus další knihu. Ale nesmíme se ho zeptat, co za ni dostane, nebo kdo ji bude sponzorovat.

0 0
možnosti
OU

16. 3. 2012 9:49
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

M. Šejna

16. 3. 2012 8:46
Klaus nepochopil

Pan prezident nepochopil, že předpisy a normy se musí dodržovat i v tržním prostředí. No a pokud se nedodržují, mohou nastat sankce. O normách pro slepičí klece se vědělo už několik let. Také se vědělo, že od roku 2012 bude možno zakázat dovoz vajec z drůbežáren, kde normy neplní.

Pan prezident asi netuší, že Česko dnes není soběstačné v produkci vajec, a že tedy může dojít při využití možnosti zakázat dovoz vajec k tržnímu chování našich producentů. Polská a vejce, nesplňující normy, nevrátili zpět do Polská úřednící EU, ale naši úředníci na popud českých výrobců. Ti využili jen o pouze možností, které jim nabídla neviditelná ruka trhu, zachovali se tržně a zlikvidovali zahraniční konkurenci. Polští producenti se zachovali také tržně a vysr@li se na evropské normy v domnění, že investice do klecí jsou zbytečné, protože důležitější je okamžitý vysoký zisk a nikoli nižší zisk dlouhodobý. Trh je přece trh a neviditelná ruka zajímavější, než dodržování norem.

V Německu jsou dnes vejce v obchodech levnější než v Česku. Trh tam totiž reagoval na tržní realitu jinak než v Česku. Kdepak udělali soudruzi čeští tržní komsomolci chybu?

Mimochodem je velmi zajímavé, že zatímco v Československu nastala v roce 1969 tvrdá normalizace pod ruskou okupací, tak náš pan prezident tenkrát pobýval v USA a filozofoval s americkým vědcem nad nedostatkem vajec v totalitou trápené Praze. Ten pobyt v USA panu Klausovi  asi zajistili jistí nomentklaturní aparátčíci, kteří uznávali tržní chování tehdejší bolševické moci. Tehdy to byla neviditelná ruka bolševika.

0 0
možnosti
JM

J. Mannheim

16. 3. 2012 12:33
Re: Klaus nepochopil

ale fuj, takhle sprostě si do pana prezidenta kopnout... podepsán J. Hejna

0 0
možnosti
HK

H. Koláček

16. 3. 2012 7:35
Velká informační hodnota článku

V celém článku má informační hodnotu jedině sdělení, že pan profesor na jaře roku 1969 studoval v USA a v této době byl na večeři u jednoho amerického profesora astrofyziky. Jetě se z toho dá dovodit, že v té době již znal anglicky (minimálně slova "No", "Egg" - v množném čísle a předložku "in").

Ostatní je opravdu blábol, jehož jediným smyslem je kopnout si do EU. V tomto případě pan profesor Všeználek opravdu "střelil kozla".

Až bude odpovědný sám za sebe, ať si plácá blbosti, ale jako prezident by se měl držet zpátky.

0 0
možnosti
TK

T. Kočí

16. 3. 2012 7:41
Re: Velká informační hodnota článku

Jediným smyslem vašeho příspěvku je kopnout si do presidenta.Teď je to snadné a tak podobní pitomci neodolají.Jinak jste nepochopil nic.Ani prostý příklad používající vejce.

0 0
možnosti
AB

A. Bocek

16. 3. 2012 7:16
Úředníci blbnou je čas nakoupit kuřice.

Do Velikonoc to se snůškou nezachráním , ale za dva měsíce již  budu zásobovat sousedy. Je jen otázkou , kdy se zbavíme hloupých eurohujerovitých úředníků.

0 0
možnosti
JC

J. Chládek

16. 3. 2012 7:12
trefa...

Opět zásadní článek, plný objevů a přístupů, zapojení vědeckého postoje  a průnik z výšin ekonomie i do tzv. měkkých vědních oborů(klimatologie - v zimě bývá mráz, biologie - když je mráz slepice nenesou atd.) A vše psáno živým neotřelým jazykem se  spisovatelským gryfem, podobně jako zprávy z cest typu - jeli jsme na večeři do hotelu a v Peru bylo horko. Hlavně ani slovo o tom, že nedodržení parametrů chovných klecí v Polsku, umožnilo našim dodavatelům vajec zakázat jejich dovoz sem. Za všechno může Brusel a EU. V době kdy začala dluhová a ekonomická krize a všichni čekali na zásadní článek, zmohl se pan profesor jen na stručné sdělení, že by nechal banky padnout a ostatní vyřeší trh. Co se týče prognóz a řešení zásadních problému státu a světa bylo slyšet z Hradu pouze ohlušující ticho. Také v současné době, kdy zde probíhá demontáž nikoliv sociálního státu, ale státu vůbec, tento bojovník za naši suverenitu mlčí. Zbývá dodat pouze jedno, ten článek není obyčejný - je to totiž diagnóza, to dokazuje i výběr tematu.

0 0
možnosti
JM

J. Mrázek

16. 3. 2012 8:36
Re: trefa...mimo....

Navrhněte průchodný systém, jak se vyhnout nesmyslům se zdrojem v Bruselu. Posloucháme= kolaps. Neposlechneme= kritika a donucovací sankce. Vaše řešení je jaké ???? Plácání nic nespraví, konkrétní řešení, prosím. Neříkejte, že jste jako Sobotka  a kromě kritizování nic jiného nezvládáte, evidentně máte řešení, tak sem s ním !

0 0
možnosti
JM

J. Mrázek

16. 3. 2012 6:56
Sebedehonestace několika diskutujících je hrozivá

Ani po tolika letech nepochopit princip  tržního hospodářství a stále trvat na regulacích zavedených "moudřejšími regulátory trhu" svědčí o tristním stavu školní výuky a nevalných duševních pochodech. Následují pochody s transparenty "vraťte nám vejce", namísto správného vraťte nám rozum...

0 0
možnosti
JC

J. Chládek

16. 3. 2012 7:54
Re: Sebedehonestace několika diskutujících je hrozivá

Opakování připitomělých manter není názor a poklonkování teorii o tzv. neviditelné ruce trhu(asi proto, že u nás je černá) je větší sebedehonestací než cokoliv jiného. Pohádky o neregulovaném trhu vykládá jen pan profesor, jehož habilitační práci nesmí nikdo vidět. Jinak nikdo neví, kdy a kde existoval neregulovaný trh.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz