27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EVROPA: Počasí a trh fandí pokroku

17.1.2022

Doslova za pár dní ceny plynu na evropské burze poskočily o 50 procent. Přitom věhlasní experti ještě neukončili přednášku o tom, jak se situace obrátila k lepšímu. Bylo proč jásat: po dosažení relativního vrcholu se ceny náhle zbortily. 

Když krychlový metr suroviny začali dealeři obchodovat za 800 dolarů a méně, v Evropě se rozhostila úlevná euforie. Bylo nad slunce jasné, že solidární Západ usekl drakovi Gazpromu poslední hlavu. Všechno nám hrálo do karet – přišla dlouho očekávaná obleva, zavály atlantické větříky a roztočily lopatky větrných elektráren. Navíc z Ameriky vyplula velká flotila tankerů plných zkapalněného plynu. Celé tři tucty plavidel spěchaly na pomoc Starému světu, aby mu vytrhly trn z paty. Solidarita ukázala co proto, a průměrný občan se znovu ujistil, že není, proč se strachovat.

Expertní třída se cítila být v životní formě. Jak z rohu hojnosti se sypaly skvělé předpovědi – krize byla překonána dříve, než stačila začít. Krach cen rozhodně není poslední, spíše se jedná o začátek zhroucení. Co nevidět přijde další zlevnění, dvojnásobné, možná i trojnásobné. Burzovní ceny se vrátí tam, kde byly zhruba před rokem. A další láhev Dom Pèrignonu, prosím!

Pak přišla studená sprcha. Když lodě minuly Gibraltar, američtí tradeři srovnali ceny. Kolik že dáváte za krychlový metr? 770? Nic ve zlém, ale v Asii za stejný volumen nabízejí 1550 babek! To se už notně ochladilo a ceny opět začaly bobtnat. Jsme obchodníci a žádný dobročinný spolek. Nothing personnel, just business! A tankery se stočily na Suezský průplav a pak nabraly kurz na Japonsko, Jižní Koreu a Čínu.

Evropa naprázdno polkla a uvědomila si, že je načase sundat růžové brýle. Krize nepominula, je tu stále s námi a nějaký čas ještě bude. Tranzit plynu přes Ukrajinu se snížil trojnásobně, přes Polsko na Západ neteče zhola nic, ježto plynovod Jamal žene obsah reversně, směrem na asijské trhy. Jako

by to pro někoho byla novinka, že strategické suroviny jsou strategické právě proto, že mohou být použity jako nástroj politického nátlaku. Vtom přišla měsíční předpověď počasí varující před anticyklonou, která se už utváří v Arktidě. Jak na potvoru, vítr na moři ustal, rozhostilo se parádní bezvětří. Expert ještě čmáral cosi na tabuli a tradeři se už vyřítili z posluchárny, alou na burzu nakupovat plynové futures, jejichž ceny opět zamířily prudce vzhůru, k hodnotám 1300 dolarů a výš.

Inu, nechval dne před večerem.