19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ESEJ: Ekonomika a ekonomie - věda a ideologie III

V předcházející části jsem napsal, že ačkoliv nikdo nedokáže odpovědět na otázku, co ve skutečnosti znamená zveřejněné číslo „růst HDP“, proběhne proces, který části obyvatel příjmy zvýší a jiná část naopak zchudne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 7.7.2015 18:39

Vyřeší se to samo

S článkem autora je možno samozřejmě plně souhlasit. Jen bych snad doplnil, že třeba GB a USA zahrnují do svého HDP i významný podíl finančního sektoru.

Zejména závěrečný odstavec"Jenže pokud si s tím neporadí establishment, vyřeší se to samo", je dost přesná predikce české budoucnosti. Češi si vždycky počkají, až se to nějak vyřeší samo. A ono se to také vždycky nějak vyřešilo, jenže nikdo neví, kdy to bude, ani jak to dopadne. Někdy to trvalo dost dlouho a spadli jsme z bláta do louže.

J. Jurax 7.7.2015 20:02

Re: Vyřeší se to samo

No, nevím - ono to "Jenže pokud si s tím neporadí establishment, vyřeší se to samo" se dá číst taky jako temné proroctví, že se to vyřeší bez onoho establishmentu a jemu navzdory, že dosáhne-li sociální pnutí a/nebo nasranost sprostného lidu určité meze, dojde k otřesům, bouřím, defenestracím, rozpadu a anarchii a následně k nástupu silné ruky, co to dá zase dohromady bez nějaké zkorumpované a prolhané demokratické žvanírny - jen aby ta silná ruka byl raději Pinochet než Gottwald - Pinochet aspoň dosáhl hospodářského růstu ...

J. Vintr 7.7.2015 14:19

Nejen růst HDP

který stimuluje politiky k většímu rozhazování peněz z erární pokladny, ale i HDP jsou hausnumera ve kterých se navíc dává kladná hodnota vysloveně záporným položkám, jako je nesmyslné utrácení a rozkrádání erárních peněz. Kterýpak studovaný debil tahle kritéria vymyslel ...

V. Kain 7.7.2015 19:24

Re: Nejen růst HDP

Kdopak asi přidává opakovaně státním zaměstnancům? Samozřejmě levicoví paznehti.Ti potřebují korumpovat voliče,protože to je jejich jediný program.Až se podaří levicovému Babišovi zdeklasovat živnostníky,tak jsem zvědavý kde na ten rozhazovačný program budou brát peníze.Ono to ale spíš vypadá,že od toho rádi utečou,ale jenom na čas,aby tu spoušť která tady po nich zůstane dal někdo jiný trochu do kupy.Samozřejmě že to nepůjde bez snižování živ.úrovně.A to bude signál pro socany aby zatroubili do útoku.Vidíte za nás jste měli líp.By mě ruka musela upadnout abych hodil hlas levicovým lemplům.

K. Janyška 7.7.2015 10:32

Bez komplexního výkladu lidského světa skrze ekonomii a

právo se ani vy neobejdete !!! Dzp.