28.3.2024 | Svátek má Soňa


ENERGETIKA: Temelín 3 = Olkiluoto 3?

3.2.2012

aneb České poučení z krizového finského vývoje

Problémy výstavby první EPR jaderné elektrárny budované francouzsko-německým konsorciem Areva-Siemens nutí k zamyšlení.

Vinu u finského projektu v Olkiluotu 3 s reaktorem EPR hledají všichni zúčastnění všude kolem, jen ne u sebe. Já si myslím, že máslo na hlavě mají všichni aktéři této finské frašky. Sami usuďte, kdo má nejvíce. A jestli se něco podobného nemůže opakovat v Česku:

1/ Francouzská Areva neumí stavět jaderné elektrárny

Toto silné tvrzení si žádá trochu objasnění. Tak tedy: Areva stavět jaderné elektrárny v minulosti ani nikdy neuměla, protože to prostě nikdy ve Francii nedělala. Olkiluoto 3 je premiéra, nejen EPR reaktoru, ale i Arevy stavějící jadernou elektrárnu. Míním tím výstavbu celé jaderné elektrárny. Areva (dříve Framatom) vždy pracovala na zakázkách EdF (francouzská obdoba ČEZu) pouze jako dodavatel jaderné části elektráren, tzv. Steam Supply System (SSS). Zbytek výstavby elektrárny si EdF najímalo jinde, takže Areva třeba ve Francii nelila beton základové desky, ani nedodávala turbíny, generátory. SSS je finančně řádově 1/3 celé elektrárny, 2/3 jsou jiné technologie. Není pak divu, že ve Finsku měli Francouzi například problémy s betonem. Ono odlít tři metry tlustý blok kvalitního betonu základové desky napoprvé, když jste to nikdy v životě nedělali, není zase tak jednoduché. Ani když jste jaderný inženýr :-) Když si na to najmete finskou firmu, která to také nikdy nedělala, máte docela velkou šanci, že to zvorají s vámi společně. Fakt, že umíte vyrobit tlakovou nádobu reaktoru, vám k úspěšnému tuhnutí betonu nic nepomůže[1].

Olkiluoto

2/ Finský jaderný regulátor STUK nevěděl nic o reaktorech EPR

Vysvětlení je podobné. Nevěděl a neuměl, protože s nimi nikdy před tím nedělal. Ani nemohl, EPR byl nový reaktor, jehož projekt ani nebyl finalizován, když byl kontrakt Areva-Siemens s finským TVO podepsán. Do toho přichází státní úředník s razítkem, který má u TVO pro Finy posvětit, že toto "nic" na papíře je správný a bezpečný projekt. Jen uvažte, co státní úředník udělá? Samozřejmě projekt začne studovat a, protože státní úředník má vždy pravdu, začne klást dotěrné, někdy pro provozovatele TVO i pro dodavatele Areva-Siemens naivní, otázky. Provozovatel si myslí, že je chytřejší, ale razítko nemá, musí úředníka poslouchat, reaktor ho musí chtě nechtě "naučit". Sám nový reaktor ale také nezná, učí se pak od dodavatele. Dodavatel si standardně myslí, že je nejchytřejší, protože reaktor původně navrhl on. Dohadování trvá nějaký čas. Pokud v průběhu dohadování projekt párkrát pozměníte, učíte úředníka i provozovatele několikrát. A pokud on mluví finsky a vy francouzsky, určitě to je prima zábava pro všechny.

3/ Finský investor TVO škudlil, a tak dostane to, co si zaplatil

Finové chtěli reaktor v Olkiluoto 3 postavit stejně výhodně jako elektrárnu Loviisa – tedy využít útlumu trhu s reaktory pro podepsání kontraktu za mimořádně nízkou cenu. Nabídky ve Finsku měli, velmi podobně jako my, tři. Areva šla s cenou tak nízko, že dnes je možné říct, že ve Finsku utrpěla vítězství. Ještě jedno takové vítězství a Areva zkrachuje. Podobně platí pro TVO okřídlené - "máte to, co si zaplatíte". Datum spuštění Olkiluota 3 je dnes místo roku 2009 posunuto do roku 2014. Za pět let provozu při využití na 90 procent by EPR reaktor prodal elektřinu řádově za 3 miliardy EUR, místo toho se projekt přibližně o stejnou částku prodražil.

4/ Mezinárodní konsorcium na výstavbu elektrárny je po deseti letech v rozvodovém boji

Finové se rozhodli stavět elektrárnu v roce 2002 a nakonec podepsali kontrakt s Arevou a Siemensem. V době nabídky Areva a Siemens, jako dvě hrdličky, všem kreslily společné evropské zářné jaderné zítřky. Dnes, o deset let později, je situace jiná - po rozkmotření obou společností a soudy s Finy si dnes Němci s Francouzy nemohou přijít na jméno. Němci nejdříve chtěli spolupracovat s Rusy, teď na jádro úplně rezignovali. Ale kontraktem nucená německo-francouzská spolupráce ve Finsku tím nekončí. Turbíny od Siemense sice dávno ve Finsku stojí, nyní ale (konečně) bude moci Siemens instalovat systém řízení reaktoru. Určitě se nemůže dočkat. Stavbu Babylónské věže připomínají historky, kdy polský svářeč z loděnic (najatý Arevou, aby se ušetřilo na mzdách) podle francouzských metodik opakuje několikrát svár primárního okruhu, aby potěšil finského regulátora a finského zákazníka (a jeden z Finů ke všemu mluví švédsky, koneckonců jako většina Finů na pobřeží.)

Nejvíce je tím všim bita Areva, Finsko je pro tuto firmu velmi drahá zkušenost. Postfukušimský útlum jaderné energetiky v Německu i Olkiluoto 3 zasáhlo Arevu velmi citelně, ta je dnes v prachmizerné finanční situaci. Navíc během 2010 a 2011 odepsala skoro 2 miliardy EUR za namibijský uranový důl UraMin. Za loňsko vykáže skupina ztrátu okolo 1,5 miliardy EUR, mzdy pro 2012 jsou zmraženy, je stop stav nabírání nových zaměstnanců, v Německu se propouští, ve Francii se stávkuje (viz. minulý pátek 59 minut dlouhá stávka, protože stávka od 60 minut se ve Francii musí hlásit úřadům) a s propouštěním tam se čeká až po prezidentských volbách. Kladná vize je, že Luc Ourselův plán 'Action 2016' má firmu zotavit do 4 let.

V té době bude v Česku o Temelínu 3,4 rozhodnuto. Uvidíme, kdo to bude a jestli se dodavatelé, odběratelé i dozor z Olkiluota 3 poučí.

Převzato z Skoda.blog.ihned.cz se souhlasem autora.