Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Případ vydírání drahou elektřinou

Přestává být jasné, kdo vydírá čím a kdo je pachatelem. Ani o oběti, tedy vydíraném, nelze rozhodnout jednoznačně. Je sice téměř nepochybné, že jakákoliv příští opatření v oboru zaplatí spotřebitelé.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

To je tak, když EU a Česku dlouhodobě vládne banda zelených a eurodivých idiotů... :-P

0 0
možnosti
MP

Váš příspěvek nebyl uložen.

Redakce lidovky.cz si nepřeje, aby se váš příspěvek objevil v diskusi, protože je v rozporu s pravidly pro diskutování na tomto serveru. Děkujeme za pochopení. Identifikační číslo nepovoleného příspěvku je: 120724888. Přečtěte si Pravidla pro diskutování.

0 0
možnosti
LH

Beneš je před odchodem ( bude odejit spolu se zelenými progresivisty po vítězství Trumpa v USA ) a dokonale za vodou. A nemá vlastnost Andreje, který nemá nikdy dost. Pak nemá smysl jeho řeči ani komentovat. Po něm potopa.

0 0
možnosti
PD

"Za vodou" zaručeně je, to už ta funkce obnáší. Případné vítězství Trumpa a případný vliv na energetiku Česka poněkud přeceňujete.

0 0
možnosti
JJ

J11u30r10a 92J90u35r14a28x

16. 4. 2024 12:29

Ehm ... a kde v článku byla ta avizovaná ironie?

Mně přišel jako popis současného tristního, dozelena šíleného stavu, jenž mi přijde jako výron ideologicky generované urputné blbosti zaštítěné macechou naší EU zeleně škodící.

0 0
možnosti
Foto

Jak moc přispějeme k záchraně planety, když místo našeho uhlí a ruského plynu budeme topit americkým plynem?

0 0
možnosti
MP

Parafráze: Případ vydírání geniálním technologickým řešením. Zde: https://ndb.technology/

Když na té stránce (NDB, or Nano Diamond Battery, is an innovative energy generation and storage concept) sjedete níže, je tam webový odkaz na zajímavé technologické video cca 6 minut. Samozřejmě jen v jazyce anglickém.

Říkají tomu sice baterie, ale fakticky jsou to repasované zdroje energie, se zárukou dodávání energie na dobu 28 tisíc let!

Takže by mne zajímalo, kolik je v ČR uloženo tzv. nízce-radioativního odpadu, budoucího energetického zdroje.

Technologická konverze energetického odpadu na energetický zdroj! Takové řešení "Česká hlava" dosud neocenila. Bohužel. V této zemi dosud řádili hlavně ekonomové-privatizátoři.

0 0
možnosti
VP

V82a41ň31u28r12a 26P71e90t65r

16. 4. 2024 11:36

Milý pane, toto je známo už dávno a dokonce na podobném principu pracují zdroje elektřiny pro sondy k vzdáleným planetám sluneční soustavy (na Pu 238).

Šlo by k tomu využít vysoce radioaktivního vyhořelého jaderného paliva, ovšem zelení by asi ječeli jako Viktorka u splavu.

0 0
možnosti
JN

"Trh" vypadá tak, že se dotují OZE, jimi způsobené vícenáklady na regulaci se přenesou na spotřebitele a stávající elektrárny se zatíží povolenkou. Přitom i docela stabilní systém v UK přišel na to, že potřebuje kapacitní platby, je to důsledek designu systému. Ten trh s elektřinou je nadesignovaný politiky s vysoce naivní představou o fungování trhu, zcela mimo se jim dostaly náklady na blackout, takže ty náklady trh považuje za nulové.

K tomu platí, že se elektrárna připravuje několik let, pak se několik let staví a poté je potřeba 15-20 let na na zaplacení. Pravidla se ale mění každý druhý rok, takže bez závazné dotace nikdo nic nepostaví.

Drahá elektřina v EU je způsobena hloupostí (či záměrem u zelených) politiků. Výsledkem je, že průmysl utíká do zemí, kde zpravidla má vyšší uhlíkovou stopu, takže celé to snažení a vyhozené peníze vede ke zvýšení globálních emisí. To nevymyslíš.

0 0
možnosti
JP

ČEZ utrácí peníze na investice do OZE, které jsou nestabilní a vyžadují posílení rozvodné soustavy o miliardy korun. Spoléhá taky na JE, ale o těch máme pouze prvomájová hesla a to již 30let, stále se nic ani neprojektuje, natož aby se stavělo. fialový hnus stále něco kecá o stavbě 4 JE, ale nic než kecy jsem nečetl. Mě při mém věku může být jedno, snad se katastrofického stavu sítě nedočkám, ale nechci aby si naše děti a vnuci vyprávěli o zázraku elektrického proudu.

0 0
možnosti
Foto

P72a42v35e30l 87R85a40d97a

16. 4. 2024 9:12

Nejméně stabilní OZE byly odjakživa potravinové zdroje. Na polích byly produkovány dokonce jen jednou ročně - a přesto na nich civilizace prosperovaly dlouhá tisíciletí.

Relativně nejstabilnějšího potravního zdroje by jste se ale i při vysokém věku dočkat mohl. Zažili jej už všichni kteří kdy leželi ve špitále "na kapačkách". Celospolečenský problém tkví v tom, že takovýto systém výživy je extrémně nákladný.

Přes takovéto zkušenosti se zřejmě doposud najdou pohodlní lidé, kteří si systémové schopnosti vyšších organismů akumulovat energie... adekvátně neváží.

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že žijeme v době technologické podnapilosti. Plánují se modulární jaderné elektrárny, které neexistují, komplikované systémy špýcharů a mařičů energie u OZE etc. Jenomže: demografie říká cosi jiného: očekávaný pokles počtu obyvatel a celkem dramatický růst podílu postproduktivního obyvatelstva vede k trvalému poklesu životní úrovně; aplikace složitých technologií vede k růstu cen energií. Úvahy by měly být komplexní a konsekventnì, ne pouze úzce zaměřené na vymezený technologický segment.

0 0
možnosti
Foto

P83a42v11e49l 37R34a65d31a

16. 4. 2024 8:56

Neobávám se dnešní situaci nazvat drogově-fosilní civilizační závislost.

Faktická životní úroven je přitom vázána jak na efektivitu těžby energií tak na celkovou masivnost. EROEI ale klesá - jen celková masivnost spotřeby a tím i míra kontraproduktivních externalit jako je CO2, NOx... rostou.

Fantazie, že se situace vyřeší modulárními reaktory... je přes EROEI už dlouhá desetiletí objektivně mylná a takto jen tuplovaně falešnou a obecně škodlivou nadějí.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

0 0
možnosti
Foto

P14a45v98e30l 70R34a50d63a

16. 4. 2024 8:09

Pro pana Ference je příznačné, že situaci kdy průměrný čech v přepočtu na osobu konzumuje násobně hodně energie na produkci HDP proti průměrnému občanu EU považuje za možné VYDÍRÁNÍ.

To tuplovaně za situace, kdy se el. energie doposud spíše vyváží a nároky na využívané území (viz ekostopa) překračují Češi už více jak půlstoletí několikanásobně a takto fakticky žijí na DLUH.

S hlediska jen uhlobaronů/provozovatelů elektráren pak považuji za příznačné jak od sametu tykačovitě zbohatli. Zdánlivě přitom nikoho "nevydírají" ale s nerostným bohatstvím země v případě největších imisí elektrárny Počerady paradoxně dokonce PLÝTVAJÍ, protože zde na rozdíl od technologických možností nevyužívají kogeneraci tepla:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2501245

0 0
možnosti
PB

P63e45t44e 84B91r68i41c27h

16. 4. 2024 10:56

Abychom se přiblížili státům, které konzumují minimum energie, zlikvidujeme průmysl a budeme se věnovat chovu koz a ovcí. Podle rady p. Rady.

0 0
možnosti
JM

J54a47n 50M46a42t14ě39n69a

16. 4. 2024 8:04

Houby zle. Po zrušení průmyslu bude elektřiny pořád dost. Aj ten rejting ESG udržitelnosti udržíme, čímž pádem si půjčíme na život na záporný úrok. Prostě si budeme lebedit a čím víc, tím víc budeme bohatnout.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz