Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Odpovědnost ve scénářích nenajdeme

V polovině listopadu zasedne státní uhelná komise a vydá doporučení, dokdy skončí uhelný průmysl v Čechách. Zatím kolují různé dohady, které že to bude datum, zda rok 2033 nebo 2035, nebo 2038 nebo 2043 nebo 2045.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

"Budeme mít dost slunce a větru?" žádný problém. Poručíme větru dešti, kdy má pršet a kdy vát! No o Slunci tam sloka chyběla, ale to se dá snadno dopsat.

"kdo za to ponese odpovědnost." Samozřejmě že ne zelení dobrotrusové, přeci příslušný odpovědný ministr. Od kdy ti co to myslí dobře také nesou odpovědnost za své chiméry?Mysleli jsme to dobře-dopadlo to jako vždy! J.L. end

0 0
možnosti
RL

Však co jiného je celá ta "regulace globálního klimatu"? ;-)

0 0
možnosti
Foto

Celosvětově bude problém s energeticky náročnými výrobami: železo, ocel, cement, umělá hnojiva, hliník, sklo atd. Na to Slunce, vítr, voda, baterky asi nestačí. Takže jaderná energie ze štěpení čehokoliv vhodného a pak snad jaderná fúze. Ta má už hodně zpoždění, ale snad se dočkáme.

Do té doby to asi nepůjde jinak než jak to jde zhruba dnes. Až začnou výpadky a obecně problémy s dostupností elektřiny, začne se to řešit u voleb - lidé se pohodnosti a dostatku jen tak nevzdají. Uvidíme...

0 0
možnosti
Foto

Přidal bych elektroauta, když se těch vizionářů ptám, kde se vezme potřebná elektřina, když slunce v noci nesvítí, nedostává se mi odpovědi.

0 0
možnosti
RV

Máme chytré elektroměry. Proto v dnešní době není problém těm z nás, kterým leží osud planety na srdci, poskytovat elektřinu pouze v době, kdy jí bude dostatek. Zajisté to pochopí.

Dobrovolně se hlásím, že chci mít můj elektroměr na elektřinu z jádra.

0 0
možnosti
Foto

Před mnoha lety, když ještě nestál Temelín, jsme přijeli k sousedům, do Rakouska, i byla tam veliká letáková kampaň a taky jeden vykuk, který za 40 € prodával aparátek, co zastrčíte do zásuvky a on rozpozná elektřinu z atomu a tu vrátí zpátky a jedete jen na tu čistou. Neviděli jsme nikoho, kdo by si ten přístroj koupil. S potěšení hledím na mohutné silové vedení z Dukovan, kolem Znojma a stále k jihu, prý až do Vídně a nikde nečtu, že by se rakušanům elektřina z jádra nějak zajídala.;-D

0 0
možnosti
Foto

P76a11v49e80l 16R20a28d52a

12. 11. 2020 5:16

Pane Fernci "odpovědnost" právě i ve Vašem příspěvku nenalézám. Navíc se zásadně ve svých úvahách např. i závěrem mýlíte. Nejen že : ...."část podnikatelů není schopna bez dotací ani stavět"...

Je to dokonce především tak, že celá dnešní technické společnost si navykla na život hrazený přes energetický (fosilní) i materiálně-surovinový dluh a to při produkci dominantně nerecyklovatelných externalit. ten dnes tvoří dokonce viditelně hory nevyužitelného odpadu na zemi, ostrovy v oceánech a až 40 i více % některých složek vzduchu ve vzduchu.

To vše poškozuje životní prostředí a tak novozuje i pokles ekosystémových služeb - které pokrytecky do bilancí vůbec nezohlednujete - ačkoli jsou v reálném světě základní životním kamenem. Přesahují totiž více jak dvojnásobně celosvětové HDP.

Jinak řečeno sunem se už dlouhá desetietí do vleklého kolapsu za situace kdy právě v efektivita energetiky (EROEI) už století dominantně klesá - roste jen masivnost. Kolaps tak hrozí navíc za Vašeho výsměchu těm několika málo obnovitelným technologiím které doposud naopak ukazují progresivní parametry a na nihž se jiným částečně daří stavět. Např. větrnou energií kryjeme jen sotva procento spotřeby - zatímco na podmínky podobné Rakousko už dokáže takto krýt 30% své spotřeby.

0 0
možnosti
Foto

Skutečně třicet procent? Kde bych si to, prosím, mohl ověřit, tedy kromě vašeho tvrzení?

0 0
možnosti
LN

Marnost nad marnost. Když si vláda do "uhelné komise" pozve zelené magory a Greenpeace, pak si tu uměle vyvolanou energetickou krizi asi zasloužíme...

Zelený komunista "Rada" nám to se EU zeleně věřícím "Kostelanským" jistě rádi vysvětlí... ;-D

0 0
možnosti
Foto

P41a81v93e48l 75R28a66d66a

12. 11. 2020 5:22

Pane Nováku dokážete mi alespon vysvětlit za koho zde vystupujete?

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz