27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


ENERGETIKA: Krok správným směrem

19.12.2020

Souhlasím se senátory, Čínu a Rusko nepouštějme do Dukovan

Je to krok správným směrem. Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost důrazně vyzval vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM, aby nepřipustila účast Ruska a Číny v soutěži o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany zejména jako dodavatele reaktoru, ale ani jako subdodavatele v rámci společných projektů či konsorcií.

Výbor doslova uvedl, že Bezpečnostní strategie státu z roku 2015 nařizuje vládě zajistit energetickou bezpečnost České republiky tak, aby projekty „nepředstavovaly hrozbu jejich zneužití při prosazování hospodářských a politických zájmů cizí moci na úkor Česka“.

Senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht dále požaduje, aby do návrhu zákona o zahraničních investorech, který horní parlamentním komora právě projednává, byla zahrnuta podmínka, že zahraniční investoři ze zemí mimo EU a NATO musí mít prověrku Národního bezpečnostního úřadu podle standardů Severoatlantické aliance a Evropské unie a mimo jiné by měli být povinni i doložit své skutečné majitele. Je dobře, že v tomto úmyslu má podporu většiny svých kolegů.

S tím souhlasím, protože bezpečnostní faktory náleží v rámci strategických staveb, ke kterým dostavba jaderné elektrárny Dukovany za minimálně 160 miliard korun určitě patří, k nejdůležitějším.

Odstrašujícím příkladem pro vyloučení Ruska může být angažmá ruské státní společnosti Rosatom při rozšíření maďarské jaderné elektrárny v Paksu. Čeští bezpečnostní experti jasně varují před tím, že pokud by jadernou elektrárnu Dukovany dostavovala tato ruská společnost za podobných podmínek jako v Maďarsku, tak by Rusové měli silný nástroj na vydírání naší země. Přitom ruská strana stavbu zhruba 100 kilometrů jižně od Budapešti neustále prodlužuje a prodražuje.

Jak již dříve varovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, Rusové mají nejen na tomto projektu problémy s dodržováním běžných západních bezpečnostních standardů. To se koneckonců ukázalo při nedávném zahájení provozu jaderné elektrárny v Bělorusku, kterou rovněž stavěl Rosatom a jejíž provoz musel být kvůli několika závadám hned ze začátku opakovaně přerušen. I zde panují obavy, že nejsou vyřešena možná bezpečnostní rizika.

Rusko je také opakovaně nepřátelské k Západu, což například dokazují nedávná otrava ruského opozičního politika Alexeje Navalného novičokem agenty tamní tajné služby FSB nebo hackerské útoky na evropské nemocnice. Je prokázáno, že kyberataky na české nemocnice letos na jaře v době koronavirové krize byly vedeny z ruského hlavního města Moskvy a jejich původcem je ruský hacker Alexandr Alexandrovič Černyšov.

Čína pro změnu zastrašuje české představitele, a předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi vyhrožovala, že kvůli své cestě na Tchaj-wan zaplatí vysokou cenu za porušení principu jedné Číny. Je také faktem, že slibované čínské investice v České republice za stovky miliard korun zůstaly v drtivé většině jenom na papíře.

To jsou jasné důkazy toho, že Rusko a Čína se chovají k Západu, jehož součástí je i Česká republika, nepřátelsky. Jejich účast na dostavbě českých jaderných elektráren by proto byla pro naši zemi velmi nebezpečná, a tudíž by obě země měly být z takovýchto klíčových projektů dopředu vyloučeny.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS