23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 14.7.2011 16:22

Nezávislá ratingová agentura ?

Pokud by něco takového vzniklo doopravdy (a ne jen jako), je otázka, zda by euro nedopadlo ještě hůře, než u agentur amerických.

Sám Mládek píše "Pokud je celý chod systému eurozóny závislý od ... , potud je systém určený k zániku. ..." To ale není vina akční neschopnosti Evropské komise. Její moc je závislá na ochotě členských států ji respektovat. To znamená, že žádný z národů EU se nesmí doopravdy naštvat. Ale například řecká dluhová krize se takhle řešit nedá. V tomto případě povede k naštvání a odporu zúčastněných i nečinnost.

Pokud by se Evropská komise pokusila ukáznit nálady Francie, neústupnost Německa, ... atd, pak by se mohlo stát, že by se příslušné státy buď vzbouřily nebo by vlády milou Komisi jednoduše ignorovaly. Doopravdy je ukáznit, k tomu EK jaksi chybí svaly.

Takže co na to potenciální rating ... ?

J. Kanioková 14.7.2011 14:44

Vytvořit ale pobídku pro vznik nezávislé ratingové agentury evropského formátu s průhlednými ratingovými kritérii hodnocení států je myšlenka dobrá. Taková agentura by likvidovala falešné a křivé posudky,

Aha, tak dobrá myšlenka... komu asi tenhle zbytečný nový budulínek přisátý na EU, bude nadržovat? Nezávislý?  Ha ha ha

R. Langer 14.7.2011 14:27

Už vidím,

jak budou evropské a americké ratingové agentury uvádět navzájem obrácená čísla... :-D

J. Kanioková 14.7.2011 14:34

Přesně :)))

Z. Rychlý 14.7.2011 14:56

Re: Už vidím,

Vskutku dobrý vtip !!! :-))

Autor má ovšem podle mě pravdu v tom, že ratingové agentury nepochybně nějakým tendencím, nebo i úmyslům podléhají. Ovšem zdaleka to nemusí být čistě americké kruhy.

A za vytvářením "objektivní" evropské agentury vidím snahu o kamufláž jako hrom. Jo, růžová agentura jistě vytvoří z Řecka vzornou ekonomiku. Třeba se pak opravdu najdou "investoři", kteří na základě růžových hodnocení nové agentury zafinancují řecký úlet. Blbost je věčná.

R. Langer 14.7.2011 15:56

Re: Už vidím,

Jo jo!

B. Pauk 14.7.2011 11:40

Modly ratingových agentur

A jiných bůžků, na které můžeme vděčně a věčně svádět svou neschopnost aktivního vstupu do vlivového prostředí vahou svého hlasu. Nakonec zase jen konstatujeme, že "psí hlas do nebe nevolá".

Viz alternativu:

 http://www.seaplanet.eu/index.php/cs/souvislosti/18-souvislosti/324-pravni-stat-je-spoluvlastnictvi-oban-nikoliv-koist-politik

P. Fiala 14.7.2011 10:03

Přesné pojmenování problémů

1) ""Honba za rychlým ziskem nezná obavy z budoucna, proto zisky ze spekulace, která není kryta žádnou produktivitou, zaplatí vždy střední třída. Ať už přímo, nebo jako daňový poplatník. Neproduktivní chamtivost se následně platí postupnou ztrátou svobodného světa, kde se střední třída rozpouští v korytu spekulací, křivých dotací a nezákonných podpor, stejně jako se rozpouští samotná podstata demokracie. ""

2) ""Vytvořit ale pobídku pro vznik nezávislé ratingové agentury evropského formátu s průhlednými ratingovými kritérii hodnocení států je myšlenka dobrá.""

Nicméně vždy se vychází z výsledků zpracovaných statistických dat. Jde o zpětnovazební informace, zda se kybernetický systém řídí požadavaným "směrem". A také se bere v úvahu, zda jsou "lidé v ulicích". To jsou informace vstupující do metod k řízení rodiny, obce, kraje, státu, unií, či dokonce uskupení jako je NATO, které možná je zárodkem. Že žijeme v globálním kulturně konkurenčním prostředí asi není třeba připomínat.

J. Schwarz 14.7.2011 9:54

Pokud si ratingové

agentury svá hodnocení cucají z prstu, co vede "trhy" k tomu aby jejich hodnocení braly v potaz? Jestli bylo něco špatně tak ne dnešní špatný rating Řecka, ale dobrý před pár lety stejně jako ucházející rating dnešní Itálie.

R. Langer 14.7.2011 14:24

Re: Pokud si ratingové

NO, a až napíší, že má Itálie rating špatný, tak se zase budou moct všichni po*rat... :-P

J. Kanioková 14.7.2011 14:42

Ano, souhlas,

pokud vím, tak si ty agentury nemohou dovolit jakkoliv škodit své prestiži (protože to je jejich vizitka a tudíž i možnost, že jim někdo zadá zakázku), tudíž předpokládám, že alespoň v 95ˇ% jsou jejich hodnocení dobrá. už vidím EU agenturu, jak bude vydávat své hodnocení (pěkně upravené) ve prospěch Evropských výsledků. Vznikne další zbytečná instituce, která se bude řídit vděkem ke svým stvořitelům.

T. Valek 14.7.2011 20:02

Re: Ano, souhlas,

Mylite se a velice. Rating vsech na trhu prodavanych hypotek na pr. sel do $trilionu vsechny mely rating AAA. Dneska miliony vlastniku baraku v US hazou klicky od baraku do postovnich schranek a z nich utikaji. Nemovisti ztratili nejmin 60% ceny a dalsi ztrata o 20% se ocekava v r. 2012.

Housing prices will fall another 20% and underwater mortgages will balloon from 23% to 40%

S. Ševeček 14.7.2011 9:25

Autor je, škoda toho,

komunistoid a inženýr projektující virtuální svět Dobré Budoucnosti.

Odborníci nám to řeknou ... budeme mít INFORMACE ...(a že i mezi "odborníky" je - stejně tak jako v celé populaci - maximálně pětina použitelná) ... a houno z toho.

I. Schlägel 14.7.2011 8:43

Kritika ratingových agentur?

Ne, že by nebylo co kritizovat. Nicméně kdyby nebylo mršiny, nebylo by číhajících supů. Za ekonomické problémy si socialistická Evropa může velko měrou sama. Špatný rating, i když částečně ze spekulativních důvodů neobjektivní, je pouze následkem. Příčiny problémů jsou primárně jinde. Jmenují se "sociální stát", "kvóty", "dotace", "biopaliva", "přerozdělování", "boj proti globálnímu oteplování" atd., vše zarámováno dobře placeným kolektivním rozhodováním bez přímé a hlavně vymahatelné osobní odpovědnosti jednotlivých rozhodovatelů, odpovědnoisti finanční i trestní. Je naprosto evidentní, že stávající socialismus evropský nefunguje stejně jako ten zkrachovalý bolševický. Zaveďte nějakou formu socialismu a hned máte lukrativní byznys pro ratingové agentury a spekulanty všeho druhu. My to ale po socialisticku vyřešíme. Zavedeme vlastní "hodnou" agenturu a socialismus začne opět fungovat. Na chvíli, než nás opět nekompromisně dožene ekonomická realita. Pěkný den.

Z. Rychlý 14.7.2011 7:14

Investor, který investuje jen na základě

doporučení ratingových agentur je trouba. V podstatě je dobře, že o investice přišel - a nakonec, bůhví jak k nim přišel.

R. Langer 14.7.2011 14:25

Re: Investor, který investuje jen na základě

Z fondů EU? ;-)

K. Janyška 14.7.2011 6:37

Evropě zásadně škodí socialistická Evropská unie... Dzp.

T. Pansky 14.7.2011 2:43

Autor neuvedl jediny padny duvod na obhajobu sveho nazoru...

"Vytvořit ale pobídku pro vznik nezávislé ratingové agentury evropského formátu s průhlednými ratingovými kritérii hodnocení států je myšlenka dobrá." Komu by mela takova agentura slouzit? Politikum? Ti si takovou agenturu mohou lehce zalozit. Nikdo ji ovsem nebude verit, takze to budou vyhozene penize. Bude slouzit investorum? Jenze takove agentury uz tu jsou a krize ukazeje, kterym se necha verit a ktere agentury pracuji na politickou objednavku ci jinou objednavku. Proc tedy dalsi?