Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EKONOMIKA: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet

diskuse (32)

V debatě o měnové politice, naší i třeba kolegů ve Fedu, BoE či ECB, se stále opakuje pochybnost o tom, zda spotřebitelé i firmy skutečně v podmínkách cenového poklesu a velmi nízkých či nulových úrokových měr odkládají či zdržují spotřebu a investice.

Přitom jde o jev, jehož průvodní rys – preference likvidity a odkládaní investic – je popsán zhruba 80 let a jehož modely, konsistentní s racionálním jednáním spotřebitelů, jsou známy takřka 20 let1. Ono v situaci, kdy je cena peněz blízka nule a pravděpodobnost poklesu cen nenulová, se prostě racionálně uvažujícímu ekonomickému agentovi (spotřebiteli nebo firmě) vyplácí poněkud spotřebu či investování odkládat a držet hotovost, neboť s tímto odkládáním roste pravděpodobnost, že budoucí nákup bude podstatně výhodnější. Jde pochopitelně o model, jehož shoda s realitou stoupá s rozměrem investic nebo cenou toho, co si spotřebitel hodlá zakoupit. Spotřebitelé i firmy se tak ale často chovají, aniž si to explicitně uvědomují.

Neodkládáme tedy samozřejmě nákup rohlíku, i kdyby jeho cena mohla klesnout, ale často zvažujeme, zda si mobil či foťák koupíme dnes nebo počkáme, až bude „za půl roku za stejné peníze k dostání lepší“ (což je jen odraz toho, že „stejný“ už bude levnější). A čím je zamýšlený nákup dražší, tím více přemýšlíme. Takže u aut, jejichž ceny u nás několik let klesaly, o koupi přemýšlíme více, než u mobilu, oděvu nebo bot. Ještě více pak přirozeně zvažujeme nákup nemovitostí. Stejně tak ve firmách v okamžiku, kdy úrok v bance je takřka nulový a ceny zamýšlených investic můžou dále klesat, nebudou finanční ředitelé spěchat s podpisy smluv s dodavateli a klidně je nechají ještě pár týdnů či měsíců „vycukat“ v naději, že mezitím ještě něco sleví.

Mimochodem, u některých starších účastníků debaty často dochází k vytěsnění vzpomínek z období radostného budování komunismu, kdy i uvědomělí soudruzi a soudružky často na fámu o tom, co nám centrální plánovači zdraží, spěchali takové zboží rychle nakoupit dopředu a předzásobit se. Dobové zkazky hovořily o tom, že ti nejspořivější spoluobčané se dokázali tváří v tvář budoucímu zdražení pohonných hmot za cenu újmy na osobní hygieně předzásobit i benzínem skladovaným ve vanách. Rozhodně ale takové historky odrážely to, že k předzásobování docházelo velmi často, a na takovém chování nebylo nic divného – šlo o racionální reakci spotřebitelů kalkulujících se zdražováním. Přitom tato úvaha funguje s úplně stejnou logikou, ale v obráceném směru, když člověk čelí jevu opačnému v podobě očekávaného poklesu cen.

20140618_singer_graf

Údaje o reálných maloobchodních prodejích v měsících následujících po listopadovém oslabení kurzu koruny pro odvrácení rizik deflačního vývoje – v porovnání se stejným měsícem předchozího roku – velmi pěkně ilustrují výše řečené (viz graf). Po 5 let trvajícím nárůstu průměrných úspor při takřka stagnujících příjmech, po dva roky trvajících poklesech investic, po zpomalování oběhu peněz a propadu dynamiky mnoha cenových okruhů pod nulu reálné maloobchodní prodeje (nákupy občanů, ale i firem v maloobchodní síti) už takřka půl roku zřetelně rostou. A nejrychleji přitom rostou právě prodeje těch okruhů zboží, kde výše naznačené zvažování správného načasování nákupu hrálo i hraje větší význam. Nejvyšší růst tedy zaznamenává statistika u prodejů aut (obnovují se samozřejmě i firemní flotily a autopark živnostníků a podnikatelů), rostou ale i prodeje bílého zboží a také oděvů a obuvi. Naopak prodejů potravin2 se úvaha o časování nijak významně netýká a ani týkat nemůže, takže nárůsty jsou, pokud k nim v některých měsících dochází, jen velmi mírné.

Spotřebitelé i firmy se tedy začínají ve spotřebitelském a investičním rozhodování chovat takříkajíc „normálně“ (přestávají počítat s možností dlouhodobého poklesu cen toho, co hodlají zakoupit). Polštář odložené spotřeby a investic se tak pomalu vyčerpává a růsty maloobchodních prodejů budou muset být do budoucna taženy nikoli postupným snižováním míry spoření na hodnoty, které jsou pro českou ekonomiku normálnější, ale zvýšením příjmů a zlepšením spotřebitelského sentimentu. I tak ale lze říci, že listopadové využití kurzu koruny pro dosahování našeho inflačního cíle přineslo na úrovni maloobchodu ještě o něco silnější růstové efekty, než jsme původně odhadovali. Ty pak znamenají, že tato akce už dnes přináší některá pozitiva například právě v podobě zvýšených obratů i těm, kteří nic takového neočekávali.

______________
1 Viz například práce Krugmana, Orphanidese (a Wielanda) nebo Wolmana z konce 90. let minulého století.
2 Výkyv v nákupech potravin na Velikonoce (loni k nim došlo v březnu, letos v dubnu, což se v daných měsících projevuje prudkým propadem meziročního údaje o nákupech potravin v březnu a nárůstem v dubnu) jsem pro jednoduchost vyřešil tím, že za březen a duben jsou v grafu průměry růstu prodejů za jednotlivé kategorie zboží.

Autor je guvernér České národní banky

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz