Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Restart země

Je to neskutečné, jak je lidstvo nepoučitelné. Posledních sto let to zkoušelo znovu a znovu. Socialismus tuhle a onde, tudy a jinudy. Vždycky se spálilo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Závěr: Ekonomka Šichtařová nutně dojde ke svému životnímu zklamání. Proč a kdy? Až zjistí, že člověk není jen ekonomický stroj.

Naštěstí o tom (pozitivně) svědčí dnešní doba koronavirová.

0 0
možnosti
ŠH

Ale ona netvrdí, že člověk je ekonomický stroj.

Levičáci mají člověka za jednoho z houfu. Ti zloději pirátští tvrdí dokonce, že z digitálního houfu.

0 0
možnosti
MP

Níže jsem odpověděl Z. Lapilovi. Jsem rád, že Z. Lapil reagoval. Alespoň teď lépe vím, v čem spočívá hlavní problém mojí komunikace s diskutujícími na NP.

Asi bych mohl o tom tématu napsat celý vysvětlující článek. Nicméně zde dnes alespoň krátce zareaguji.

1. Stroj bez řídící jednotky nefunguje. Průmyslová revoluce sice již nahradila hrubé lidské svaly (nikoliv zatím zručnost - dexterity), ale stále u stroje chybí mozek. Proto do bagru stále usedá člověk, jehož mozek ten stroj řídí.

2. Současná technologická revoluce (tzn. nejen Průmysl 4.0) se už snaží nahradit i mozek člověka. A to tempo technologického pokroku zrychluje! Takže ano, v první fázi půjde o posílení lidského mozku (augmentation), ale pak ten lidský mozek nahradí úplně. Postupně. Nebude to ze dne na den. --- Kapitalistu na člověkovi zajímají jeho svaly a mozek. Když nahradíte obojí, proč by měl kapitalista zaměstnávat člověka, když stroj tu práci udělá levněji? Ekonomicky to nevycházi pro člověka dobře. Hovořím o výhledu na 30., 40. a další léta.

Osobní poznámka: Věnuji se posilování/nahrazování lidského mozku od 70. let, kdy jsem pracoval jako systémový analytik u počítače IBM 370 v Královopolské strojírně v Brně. Nejsem tedy jen sečtělý teoretik. Ze své profese vidím dál, než Z. Lapil. A v tom je ten hlavní diskusní problém.

0 0
možnosti
MP

Z. Lapil níže v diskuzi napsal: "Rozdíl mezi námi je v tom, že já nevěřím, že stroje dokážou dělat natolik všechno, že pro lidi nezbyde žádná činnost, kterou by mohli nabídnout ostatním."

Neargumentujte svou vírou v technologickém oboru. V principu je technologicky možné všechno, otázkou zůstává KDY.

Ano. Hnací pákou pokroku jsou ekonomické zájmy. A právě proto se například tak intenzivně dnes pracuje na sexrobotovi, i když toto není (z hlediska automatizace) ta nejsnadnější činnost.

0 0
možnosti
LN

Pěkně napsáno. Ale vykládejte tohle lidem, kteří nemají dostatek ekonomického vzdělání a mozek ještě vypláchnutý komunistickou ideologií totalitních dob...

0 0
možnosti
RL

Hm, celý současný západ nemá dostatek ekonomického vzdělání a mozek ještě navíc vypláchnutý komunistickou ideologií totalitních dob...?

Znepokojivé! 8-o

0 0
možnosti
RT

Nechci znovu zazit socialiamus, ten hnus.

Babis to tu rozhodne neridi jako firmu, ale jako JZD.

0 0
možnosti
KP

Ona ta JZD byla nejlepe rizenymi firmami za komousu. My (Lacrum n.p.) jsme od nich kupovali mleko takze vim o cem mluvim.

0 0
možnosti
ME

Všichni omýlají exekutory. Přitom největší vykřisťovatelé (nechci říci zmije) jsou banky. Neumím odhadnout, ale velé množství úvěrů a dluhů splatí mnohdy dvojnásobek půjčené čaástky. A jak jsou banky solidární ukazujenázorně snaha vlády usnadnit splácení. Ale banky sice po dlouhém otálení chtěly peníze, úroky i za období odkladu. To pokládám za hyenismus vyuzžívající srabovou situaci kezvýšení svých svých zisků. Chápu, že žijeme kapitalismu. Ale množství dlužníků se dostává do neřešitelné situace. Banky ani nenapadlo, že by mohly alespoň o malý díl snížit úroky.

0 0
možnosti
ŠH

Mým skromným odhadem je, že cca 80% dlužníků si za svoje problémy může samo. Ale mám málo dat. V mém okolí si ale 99% zadlužených strkalo hlavy do oprátky úvěrů a procent! Tak a co teď.

Zbývá těch 20% procent a s nimi i určité procento exekutorů.

Dávám si veliký pozor na politické šíbry, kteří tohle všechno dávají do jednoho pytle a zamíchají tak, že to nepůjde vyřešit ...... krom ..... oddlužení. Přímo paráda!!! Začnu také "sekat dluhy"! Ruleta je zábavná věc.

0 0
možnosti
JC

Vždy budou chudí a bohatí. A rozdat majetek bohatých chudým nefunguje. Za 40 let socialismu jsme byli všichni chudí. Pamatujete? Já ano a přesto, že v minulém režimu jsme byli tzv. střední třída, nechci aby se minulý režim vrátil. Ale bohužel Západ naší zkušenosti nevěří. I proto si zřejmě tu mučivou cestu od kapitalismu ke kapitalismu budeme muset projít ještě jednou.

0 0
možnosti
MP

J. Chaloupka má určitě pravdu, když ve své druhé větě říká: "A rozdat majetek bohatých chudým nefunguje." Dlouhodobě to pak nefunguje.

Souhlas. Pádné důkazy k tomu Chaloupkově tvrzení poskytl minulý mstivý socialismus (Němci se v době 1. světové války pomstili Rusům tím, že v zapečetěném vagonu poslali do Ruska V. I. Lenina).

Z naší minulosti (českého reálného socialismu) ale nelze zcela vyčíst budoucnost. Takže se dnes shodneme na minulosti, ale nikoliv na možné budoucnosti.

0 0
možnosti
MP

Poslední věta článku je autorčina víra nebo vědění? Jde o tuto větu: "Že to přijde a kyvadlo se zase vychýlí, nepochybuju."

Kontext: Ekonomie jest však založena na datech, výpočtech a lidské psychologii. Nikoliv na víře. Pravá ekonomie chce vědět, nikoliv věřit.

0 0
možnosti
IS

Jistě, ale většina lidí se řídí emocemi. A kyvadlo se vychyluje s přispěním výrazné dávky emocí na úkor holých, nudných, nesrozumitelných faktů.

0 0
možnosti
JP

To máte těžké. Moderní západní civilizace vychází z ideálů Velké francouzské revoluce (naštěstí ne z VŘSR) a jejího ústředního hesla: "Rovnost, volnost, bratrství". Když pominu trochu neurčité bratrství, zůstává nám "rovnost a volnost (= svoboda = liberté)". Jenže současně platí: čím víc svobody, tím méně rovnosti. A taky naopak. V ekonomické rovině jsou "rovnost a svoboda" veličiny nepřímo úměrné.

0 0
možnosti
ŠH

Určitě.

Jen bych podotkl, že ideály (nikoliv skutky) VŘSR byly takřka kopií Velké francouzské revoluce. Ono toho stran rovnosti "moc jinak vymyslet nejde". Dokonce v první fázi byla VŘSR "úplně laskavá". Sekery totiž nestály na každém náměstí .......

Uznávám, že po čase si Stalin našel na ty "sekery" čas.

0 0
možnosti
ŠH

Odpustit daň ze mzdy.

Zdravotní a důchodou daň doplatit podle časového/prodlužovacího plánu.

Zatím nic nerozdávat! Rozdávalo by se zřejmě podle varianty "kdo víc křičí, opozice nezodpovídající by měla navrch".

Zatím nic nerozdávat, prodloužit možnost splátek dluhů. Nemyslím spotřebitelské úvěry na vysavače, auta a mikrovlnky. Vysavač/auto zabavit, nikoliv třeba hned v pondělí ......

Jsem stará škola, musel jsem s tátou chodit do spořitelny a dluhy spolužákům jsem splácel z kapesného, to mně bylo asi deset. V patnácti už jsem byl sám sobě bankéřem!

0 0
možnosti
Foto

ano, rušit zbytečné daně a rušit zbytečné a škodlivé zákony. Kdy jindy, když ne dnes?

0 0
možnosti
JM

J73a33n 91M30i59l55o68t16a

4. 4. 2020 10:30

Chytrá baba (a pěkná)...

0 0
možnosti
ŠH

Jo ...... tak nějak.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz