25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Restart země

Je to neskutečné, jak je lidstvo nepoučitelné. Posledních sto let to zkoušelo znovu a znovu. Socialismus tuhle a onde, tudy a jinudy. Vždycky se spálilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 4.4.2020 20:17

Mně reklama neva. Problém je, pokud lid (zde jednotné číslo) bere reklamu jako certifikát státní zkušebny s kulatým razítkem. Viz "Máňa".

Opět se dostaneme k: výchova, základní škola, život, dáno od Pána Boha.

Některé reklamy ostatně vtipem vydají za padesát televizních novin ČT09.

V. Petr 4.4.2020 19:31

Exekutoři rádí vymáhají dluhy, o kterých dotyčný vůbec neví!

Š. Hašek 4.4.2020 20:22

Beru. V mém okolí se zatím všichni, do jednoho, prokecli, že moc dobře věděli! Vědí (z televize), že je určitá varianta, že jim to zaplatím i já.

Jen jsou blbí, drzí ...... Samozřejmě se prokecli až po malinko delším vyprávění pohádky!

Uznávám, že mám pouze osobní data, nikoliv celostátní a extrapolace je "vošemetná věc".

Z. Lapil 5.4.2020 9:10

Ony to banky filtrují, a to přístupem "peníze půjčíme těm, kteří nám dokážou, že je nepotřebují". Proto mají - a teď je hodím do jednoho pytle - nebankovní půjčovatelé MNOHEM větší úroky, než banky.

Protože - vstupy si naprosto vymýšlím a kašlu na jakékoliv zisky a provozní náklady a úroky z úroků - počítá-li půjčovatel s tím, že mu peníze nevrátí 1% věřitelů, potřebuje 1% úrok, aby "zůstal na svém". Počítá-li, že mu nezaplatí 10% lidí, musí uvalit 10% úrok, jinak půjde ne k nule, ale pod nulu. Spíš vlastně asi 11%, protože těch 9 lidí z deseti mu zaplatí 90%. Přiznávám - jsem líný to promyslet podrobněji.

V. Petr 4.4.2020 19:08

Problém je v tom, že z částky, kterou zaplatí dlužník dostává naprostou většinu exekutor!!!

Š. Hašek 4.4.2020 20:24

V těch procentech se nevyznám, nekomentuji.

Z. Lapil 5.4.2020 9:26

"Naprostou většinu" asi přeháníte - tolik nezaplacených pokut v MHD asi (!) nebude - ale na tom, že je to mnohdy zbytečně moc, se shodneme.

Podle mě je kus problému v tom, že právě kvůli celkem marginální pokutě se obstavují nemovitosti A účty (nutno probrat všechny banky a obávám se, že i nebanky) A plat. Což všechno stojí peníze, ale jde-li o několik málo tisíc...

Perlička: pracovně se motám kolem antén mj. na vodojemech; máme v té souvislosti něco jako univerzální klíč. Jeden z těch vodojemů byl obecní a v exekuci, takže vstup, obvykle hlášený SMS majiteli, najednou nefungoval, sháněli jsme "konkursního správce" a ten člověk absolutně nechápal, že se tam chceme jen podívat, "dotáhnout šrouby" a jít zase na půl roku pryč.

J. Jurax 4.4.2020 20:50

No, přinejmenším pro soukromníky nepodnikatele je snadná pomoc - nepůjčovat si. Na co nemám, to nepotřebuju.

J. Jurax 4.4.2020 21:09

Jak se omýlá exekutor?

P. Staronový 4.4.2020 21:18

Mlácením o šutry, nejspíš. :-P

P. Staronový 4.4.2020 21:17

Proč si tedy lidi od bank půjčují?

Z. Lapil 5.4.2020 9:02

Banka se od člověka neliší. Přinejmenším v tom smyslu, že když přijde o výdělek, přijde na ni exekutor.

Zákon zachování hmoty, energie a peněz platí: když bance nebudou platit dlužníci, nebude banka mít co půjčovat. Pokud si banka (skrze centrální banku) peníze natiskne, nastane inflace a vy osobně přijdete i o ty peníze, které máte. Bude-li banka šikovná, ani vám to nedojde (mně taky ne) a budete jen nadávat na drahotu.

J. Chaloupka 4.4.2020 14:20

Vždy budou chudí a bohatí. A rozdat majetek bohatých chudým nefunguje. Za 40 let socialismu jsme byli všichni chudí. Pamatujete? Já ano a přesto, že v minulém režimu jsme byli tzv. střední třída, nechci aby se minulý režim vrátil. Ale bohužel Západ naší zkušenosti nevěří. I proto si zřejmě tu mučivou cestu od kapitalismu ke kapitalismu budeme muset projít ještě jednou.

M. Pivoda 4.4.2020 14:38

J. Chaloupka má určitě pravdu, když ve své druhé větě říká: "A rozdat majetek bohatých chudým nefunguje." Dlouhodobě to pak nefunguje.

Souhlas. Pádné důkazy k tomu Chaloupkově tvrzení poskytl minulý mstivý socialismus (Němci se v době 1. světové války pomstili Rusům tím, že v zapečetěném vagonu poslali do Ruska V. I. Lenina).

Z naší minulosti (českého reálného socialismu) ale nelze zcela vyčíst budoucnost. Takže se dnes shodneme na minulosti, ale nikoliv na možné budoucnosti.

V. Petr 4.4.2020 19:06

Socialismus NEFUNGUJE a komunismus nefunguje tuplem, viz "kádě v Táboře."

Jiné systémy nemusí fungovat, ale možnost tu je...

M. Pivoda 4.4.2020 19:19

Bez (vykořisťovaných) zaměstnanců kapitalismus nefunguje.

Jenže právě toto je naše budoucnost, která je ale mimo dosah chápání pro dnešní ekonomy.

Nevedeme zde diskuzi o minulosti, ta je celkem každému jasná. Nejasná je ale naše budoucnost.

Que será, španělsky "Co bude". https://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc

V. Petr 4.4.2020 19:40

Socialismus všichni pamatujeme a je nám poměrně srozumitelný.

Mimochodem, původní kapitalismus fungoval s minimem zaměstnanců (USA počátek 19 století).

M. Pivoda 4.4.2020 19:48

Konečně nějaká zajímavá připomínka ke kapitalismu.

Když totiž začínal kapitalismus, tak cca 95% občanů USA pracovalo v zemědělství. A pak přišly ty změny (technologické i společenské). Teď v zemědělství pracuje jen cca 5% občanů USA. ˇ

O tomto by mělo učit na Univerzitách 3. věku.

Z. Lapil 5.4.2020 9:30

No a? V zemědělství snad není kapitalismus?

M. Pivoda 5.4.2020 12:47

Pro Z. Lapila

Změnu z 95% na 5% americké populace v zemědělství přivodila Průmyslová revoluce. Ani by klesla produkce, zaměstnanost se podstatně snížila.

Průmyslová revoluce nahrazovala lidské svaly, dnešní technologická revoluce nahrazuje lidský mozek.

Univerzita 3. věku by se měla na toto téma zaměřit a proškolit české důchodce.

Z. Lapil 5.4.2020 16:11

Pro M. Pivodu: průmyslová revoluce lidské svaly nenahradila, pouze zefektivnila jejich využití přechodem z"přírodních" zdrojů energie (zvířata, voda, otrok/poddaný) na zdroje sofistikovanější (parní stroj a posléze spalovací motor).

Stejně tak "počítačová" revoluce lidský mozek nenahradí, ale zlepší jeho využití.

M. Pivoda 5.4.2020 17:27

Jsem rád, že Z. Lapil reagoval. Alespoň teď lépe vím, v čem spočívá hlavní problém mojí komunikace s diskutujícími na NP.

Asi bych mohl o tom tématu napsat celý vysvětlující článek. Nicméně zde dnes alespoň krátce zareaguji.

1. Stroj bez řídící jednotky nefunguje. Průmyslová revoluce sice již nahradila hrubé lidské svaly (nikoliv zatím zručnost - dexterity), ale stále u stroje chybí mozek. Proto do bagru stále usedá člověk, jehož mozek ten stroj řídí.

2. Současná technologická revoluce (tzn. nejen Průmysl 4.0) se už snaží nahradit i mozek člověka. A to tempo technologického pokroku zrychluje! Takže ano, v první fázi půjde o posílení lidského mozku (augmentation), ale pak ten lidský mozek nahradí úplně. Postupně. --- Kapitalistu na člověkovi zajímají jeho svaly a mozek. Když nahradíte obojí, proč by měl kapitalista zaměstnávat člověka, když stroj tu práci udělá levněji? Ekonomicky to nevycházi pro člověka dobře. Tedy ve výhledu (30., 40. a další léta)

Osobní poznámka: Věnuji se posilování/nahrazování lidského mozku od 70. let, kdy jsem pracoval jako systémový analytik u počítače IBM 370 v Královopolské strojírně v Brně. Nejsem tedy jen sečtělý teoretik. Ze své profese vidím dál, než Z. Lapil. A v tom je ten hlavní diskusní problém.

Z. Lapil 5.4.2020 17:59

Pane Pivodo, začínáme nalézat společnou řeč. S tím, co jste napsal, naprosto souhlasím.

Rozdíl mezi námi je v tom, že já nevěřím, že stroje dokážou dělat natolik všechno, že pro lidi nezbyde žádná činnost, kterou by mohli nabídnout ostatním. Jednoduš proto, že lidi jsou zpovykaná cháska a rozhodně jim nebude stačit mít všechno stejné jako ostatní (budou-li šéfovat stroje, budou dělat JEDINĚ optimální výrobky). Proto vždycky bude k dispozici nějaká námezdní práce poskytující objednateli nějaký "luxus" navíc, kdyby to ručně pletené housky požehnané zaříkávačkou měly být.

M. Pivoda 5.4.2020 18:51

Z. Lapil napsal: "Rozdíl mezi námi je v tom, že já nevěřím, že stroje dokážou dělat natolik všechno, že pro lidi nezbyde žádná činnost, kterou by mohli nabídnout ostatním."

Neargumentujte svou vírou v technologickém oboru. V principu je technologicky možné všechno, otázkou zůstává KDY.

Ano. Hnací pákou pokroku jsou ekonomické zájmy. A právě proto se například tak intenzivně dnes pracuje na sexrobotovi, i když toto není (z hlediska automatizace) ta nejsnadnější činnost.

Z. Lapil 5.4.2020 19:03

Cokoliv je jeden člověk schopen vymyslet, jsou ostatní lidé schopni uskutečnit.

Pane Pivodo, já nemluvím o technologii, já mluvím o lidech. O společnosti, chcete-li. Možná: spíš než v (přátelskou či nepřátelskou)) koexistenci UI a lidí bych si vsadil na symbiózu. Možná něco jako dědek Čuchák: https://books.google.cz/books?id=naZfDwAAQBAJ&pg=PA225&lpg=PA225&dq=d%C4%9Bdek+%C4%8Duch%C3%A1k&source=bl&ots=Y6TSPA3B-8&sig=ACfU3U1Rmqv7P3UYRYR7wT-Mze3up9IaaQ&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwjr1L-m4dHoAhUUT8AKHZDfBfkQ6AEwAnoECAsQLA#v=onepage&q=d%C4%9Bdek%20%C4%8Duch%C3%A1k&f=false

Š. Hašek 4.4.2020 20:53

"Faktem" je, že můj otec (1911) za první republiky (modifikovaný kapitalismus) zároveň sbíral slupky od brambor na smetišti a večer zadal stavaři plány na stavbu domku na dvojité zahradě.

To mi vysvětlete. Stále mi vyprávěl, že z toho vykořisťování ani nespal. Totéž maminka - z venkova. Ona i její čtyři sestry byly krev a mlíko, vykořisťované zaživa!

M. Pivoda 4.4.2020 21:03

Š. Hašek se chytil nevýznamného slova, které jsem uvedl do závorky, tj. "vykořisťovaných".

Vysvětlení toho podstatného, tj. proč kapitalismus v budoucnosti nebude potřebovat zaměstnance, nelze provést v diskusním příspěvku. Pro kapitalistu podnikání ale ekonomicky vyjde levněji bez zaměstnanců. A co pak? To je klíčový problém.

Š. Hašek 4.4.2020 21:09

Pane Pivodo, zjednodušujete až k nesmyslnosti.

Uznávám, že ve svých poznámkách se chytnu i jen jednoho slova.

Nejsem s tím tady sám.

J. Jurax 4.4.2020 21:15

Ano.

Výrobky a služby kapitalistů si budou kupovat jen kapitalisté a OSVČ. Zaměstnanci nebudou mít za co.

Z. Lapil 5.4.2020 9:35

I vy???

Opravdu věříte tomu, že když budu mít peníze na to, abych si na práci najal lidi, budu ji dělat sám? Co já, kdokoliv!

Jestli ji ten dodavatel bude dělat jako zaměstnanec nebo na vlastní účet, to mi připadá dost jedno.