25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JK 23.3.2009 17:12

Re: Autor decentně zapomněl na důvody krize.

Tak jsem všechnu tu diskusi přečetl v naději, že mi vševědoucí kolektiv ukáže cestu, ale nic. Přitom v začátku té „krise“ byli lidé, kteří psali logicky a zasvěceně, a ti jako by se odmlčeli. Nemají co nového říct nebo už hrají sami za sebe? Obvinit z krise politickou korektnost a jí vyvolaný další propad obecné morálky a odpovědnosti (každému znevýhodněnému dům zadarmo, proč ještě dál bránit hroucení řádu?), to jistě není vhodné téma. Ale nevšiml jsem si, že by se někdo zmínil o odprůmyslnění Západu. Viděno z Čech a zespoda, zdá se mi, že v té Číně a Indii dělají už skoro vše, my (a třeba Rakousko a Německo) jsme přinejlepším montovna polotovarů a lepírna čárových kódů. Člověk se baví s obchodním zástupcem známé firmy a dozví se, že kdyby nevyráběli v Číně, nepřežili by. A co ta obrovská fabrika na internetových stránkách? Jo, ale jak lidi odcházejí, nové už nepřibíráme, postupně se vše utlumí, je to tady ztrátové. Zkraťme řetěz myšlenek a zkusme se podívat na krisi v 30.letech. Není odbyt, fabriky stojí, poptávka se zvětší, fabriky se rozjedou. Krise současná ukázala to, o čem někteří mluvili už léta: život na dluh, postupné odstranění materiální podstaty průmyslu i služeb, přesun lidí z produktivní činnosti na různé manažerské posty a do státní služby a to nejpodstatnější, odstranění tradice a toho, o čem už se nemluví vůbec – jakéhosi zušlechtění, jež lidské bytosti dává manuální práce. Ano, s odpuštěním, karmajóga, pozvedávající masy. Prostě jak z antického románu. Rozmazlený synek ne prodá, ale DÁ otcovo hospodářství výměnou za pravidelný příjem a nato se zadlužuje u nového majitele tak, až tomu nezbyde než vzít ho do otroctví. Opět přeskočme sled úvah a zeptejme se, kdo je v pozadí a jaké jsou jeho úmysly, protože není pochyb, že je zde mnoho věcí spolu provázaných. No, ono už tohle moc lidí asi číst nebude a tak si dopřejme upřímnosti: radši to nevědět.

Petr 23.3.2009 11:43

krize 19. století

Mně se líbí, jak zde v diskusi fanatičtí liberalisté obviňují autora, že si krize jejich vysněného 19. století "vycucal z prstu". Neboť o čem vzhledem ke svém "vzdělání" nevědí, to zřejmě neexistovalo.

Petr 23.3.2009 11:40

Re: Tak ty "krize"

Přečtěte si i nějakou normální literaturu, ne jen žvanila Rothbarda. Že jste o krizích 19. století neslyšel, svědčí o vašem "vzdělání", ne o tom, že neexistovaly nebo "si to autor vycucal z prstu", proboha. Např. krize v letech 1873-1879 byla těžší, než ta ve 30. letech. Jen se na ni zapomnělo.

Petr Kohout 23.3.2009 7:27

Zapomínáte, že ty "toxické" deriváty, které podle vás nezodpovědně nakupovaly banky

vznikly na přímý rozkaz prezidenta USA (Billa Clintona). Čili nebýt státní regulace, nikdy by nevznikly a nikdo by je nemohl koupit.

kirast 22.3.2009 23:02

Re: Pánové, co kdybyste potom,

To jsou mi strachy! Příští týden padne vláda, za půl roku nám bude vládnout Paroubek a ten, jak všichni dobře vědí, dluhy neplatí! Takže alpští bačové co? Utřou nos! ;-D

Karel K 22.3.2009 22:11

Re: Je třeba uvážit, že Klaus je

Přesně tak. Hájit něco tím, že jinde je to horší, je jen naivní  odbočení od podstaty věci.  Privatizace byl totiž přechod od komunismu k demokraciii. To vyžadovalo přísné kontroly a ne "kdo na to má, ten  to koupí". Proto teď máme všude mafie.

Když se podle zákona mohli vyloučit američtí Češi od navrácení jim komunisty ukradeného majetku (podle nesmyslné formule, že prý nemají české občanství, zatímco Rakušákům se to klidně vracelo :-), ať mi nikdo neříká, že to nešlo udělat i jinde. Buď na to Klaus nemyslel nebo mu to bylo fuk. To se odborníkovi nesmí stát.

Při každé privatizaci mají  státy dbát na to, aby většina bohatství národa nepadla do cizích rukou.  To aby  občané mohli být pořád ještě pány ve vlastní zemi . I když to zní pateticky, kolik našich podniků bychom si dnes museli draze zakoupit zpět? Stálo to vůbec za to, prodávat je za babku? Nemohl stát počkat, až se najdou kupci, kteří nabídnou víc?

Nejsem proti tomu, přiznat Klausovi jistou zásluhu za privatizaci, jen mi  prosím neříkejte, jak dobře to udělal. Už proto, že měl patřičné ekonomické znalosti, to mohl udělat daleko lépe. Na to není omluva.   

Jaroslav 22.3.2009 21:18

Re: Pánové, co kdybyste potom,

Emile, ale o tobe tady taky neni rec. ;-)

Jaroslav 22.3.2009 21:16

Re: ekonómia

No, no, jen se zas tolik nepodcenuj. ;-D

Modrý pták 22.3.2009 20:53

Stran

literatury máte vytříbený vkus :-)). Man, Economy and State je také prvotřídní záležitost (tam Rothbard odstranil těch několik nekonzistencí von Misese). Ale Rothbardův magnum opus je podle mého Ethics of Liberty.

Stran PhD - hodně štěstí.

M. Zima 22.3.2009 19:41

Jestliže se plácáte ve financial industry, a na to to vypadá, tak nemáte s poctivou prací tak jako tak nic společného.

Ale máte pravdu, původně jsem chtěl napsat o českém plynovém selhání, ale to by bylo na finončníky příliš náročné.

M. Zima 22.3.2009 19:36

O tom vědět nemusíte, zprostředkoval Vám to nějaký kLaus, nebo Laus, to jméno můžete zapomenout, je to vůl.

Emil XX 22.3.2009 19:28

Re: Pánové, co kdybyste potom,

KDO dluží těm Rakušákům??? Já ne.

krab 22.3.2009 19:14

Re: Pánové, co kdybyste potom,

To je ten "evropskej prispevek", jak jste avizoval?

WOW! Prave sem si sedl na zadel. To vite, ziju v Londyne, ke mne se takovej poctivej evropskej prispevek malokdy dostane...;-)

krab 22.3.2009 19:13

Re: ad 1) nespletl, ale

:)))))))))

krasny, skutecne krasnej, vpravde evropskej prispevek. Takovej vecnej...;-)

A poradte mi prosim, jak se diskutuje v Evrope... Ja o tom nic nevim, ziju v Londyne, ke mne se to nedostane....;-)

krab 22.3.2009 19:10

Re: Mílí čeští teoretici,

Uznavam. Ale dozenu ho:-) Ovsem nechapu to "teoretik i ekonom", jakej je mezi tema dvouma terminama rozdil, ze je zminujete zvlast (pokud se bavime o ekonomii)?

PS: The name is Masek. Honza Masek.

:-)

krab 22.3.2009 19:04

Re: Bezpochyby

Jo, ja vim, ze je to politicka kniha a ze to rika. Cetl jsem to pomerne pozorne si myslim :-) Presto je to zatim nejtezsi co jsem kdy cetl. Ale je mi jasny, ze to je jen proto, ze jsem si na tezsi zatim netroufl. Holt pekne postupne, nenecham si ekonomii zprotivit kvuli tomu, ze se budu trapit nad Wealth of Nations v anglictine 18. stoleti...

Ctu dneska od Hayeka A free-market monetary system stazenej z mises.org, to budou asi ty Soukromy penize jak pisete.

O Lidskem jednani uz jsem psal, moc mi to teda jako detektivka neprijde, i kdyz docela to jeste jde. Ale ten rozsah me odrazuje... Sprtam se ted na zkousky z jinyho oboru takze nemam cas si na to sednout na hodiny a soustredit se, ale ono na to dojde. A na Man, Economy and State taky.

Btw, s Revendou mozna budu mit este par problemu, chystam se na PhD pod vedenim doc. Stastnyho (jestli to teda vyjde...) :-)

krab 22.3.2009 18:56

Re: ekonómia

jojo, ja nemam jinou ambici nez bejt takovej legracni blbecek ;-)

diky za prima debatu

Kajan 22.3.2009 18:48

Světovou hospodáčskou krizi způsobila socialistická internacionála, která nakazila svět ! USA pod jejím vlivem a Evropská unie jsou viníky krize !!! Dzp.

Jaroslav 22.3.2009 17:49

Re: Pánové, co kdybyste potom,

;-D R^

M. Zima 22.3.2009 17:22

Pánové, co kdybyste potom,

co jste si pokecali, začali trochu počítat: Zapomeňte Kalouskovy, kLausovy, Topolánkovy bláboly o sice neexistujících, ale zdravých českých bankách a pozřete:

Podle rakouských zdrojů představují pohledávky rakouských peněžních institutů ve Východní Evropě 293 Mrd €. To znamená, že každému Rakušanovi dluží Východní Evropa 35075 €.  (Pro srovnání je toto zatížení východní pohledávkou u německého občana 2120 €). Nejvíce zadluženou zemí Rakousku je Česko se 42 Mrd €.  To znamená, že každý z vás, dluží nějakému alpskému bačovi kolem 100000 Kč. Za kLause to zaplatí ČEZ, ale vy byste měli začít spořit, až ta bublina praskne, odvedou si vás na provaze se zvonečkem kolem krku. Jak se cítíte?

M. Zima 22.3.2009 17:07

Napsal jsem jako příklad, že stavba dálnic v Česku

nepředstavuje účinné protikrizové opatření, protože jsou v Česku dálnice beznadějně předražené. Tím dochází ke stejnému efektu, jako při jiných injekcích státních peněz do pochybného soukromého sektoru, ta dálnice je pouze záminkou, jako systémová relevantnost určitých bank, pojišťoven, automobilek v USA, Německu, atd.

JE je minimálně dvojnásobně nejistá a především zbytečná záležitost.

Český přínos ke krizi je tunelování, rozkrádání bez hranic, organisované prognostiky, především kLausem. Sílu tohoto efektu je možno odečíst na kurzu Kč a státním dluhu.

M. Zima 22.3.2009 16:56

ad 1) nespletl, ale

když se podíváte na průběh diskuse, musíte i Vy uznat, že ani moje shovívavost u Vás myšlenkové pochody nevyvolala. Vy nemáte nic jiného, nežli toho kLause a to na opravdovou debatu nestačí ani u něho, natož u Vás. Nezlobte se tedy, ale takto nemá cenu pokračovat, i když jste na první pohled měl v bodě 5) pravdu.

Jestli Vás zajímá, jak se diskutuje v Evropě, umístím za chvíli na začátek diskuse typický příspěvek s evropskou úrovní.

Jaroslav 22.3.2009 16:08

Re: ekonómia

krabe jak jsem si vsim tak s tebou neni potesenim diskutovat kvuli tve inteligenci, ale ponevadz je s tebou sranda diskutovat. ;-D

Napis zas neco at je tu vetsi sranda.

Jaroslav 22.3.2009 16:05

Re: Mílí čeští teoretici,

krabe, musis ale uznat ze Klaus je lepsi teoretik i ekonom nez ty. ;-D

PS. To mas tak blby jmeno ze se za nej stydis a rikas si krab? ;-)

Schumacher 22.3.2009 15:20

Re: Ano, vládními zásahy lze snížit dopady krize.

Připomínat mi to na začátku jara je velmi kruté. Ale pravda. Stále tvrdím, že kdo si může dovolit být tlustý, není chudý.

František I. 22.3.2009 15:13

Re: objevil za vlády presidenta Cartera (1976-1980) a byl posléze překonám Reaganovým monetarismem. V praxi to znamenalo tvorbu velkého počtu poměrně špatně placených pracovních míst.

Jak vidno komunistická kreaturka vyvrhla své marxistické poživatiny. Konečně proč ne, je demokracie, a dokud je, tak si ji trochu užijme, než nastoupí tito rudí zmetci. Hlupáček sockomunistická nehoda ani neví, že to byl právě pan Clinton, který díky jednomu ze svých prosazených geniálních zákonů v oblasti bankovnictví zahájil éru laciných hypoték pod heslem: Každý má právo na svůj dům. Tedy i věčně ožralý negr z Iowy. Takže banky musely, v rámci multikulti půjčovat. Dopadlo to tak, jako vždy v historii, když se levičácký blb montuje do trhu, a potom se diví, když na to onen špatný trh reaguje jinak, než si myslel. Tedy v tomto případě jmenovanými deriváty. (Při první velké krizi to zase byly nekryté akcie. Také levičácký výmysl.) To, že se budou evropské i americké a kupodivu i naše dluhy také někdy platit, zatím nepadlo ani slovíčko. Zřejmě sai všichni věří panu Paroubkovi, že dluhy se přece neplatí. On to ví. On na to má. Je to stejně legrace. Za nekrize soudruha Špidly, kdy tu zdroje byly, činila nezaměstnanost u nás téměř 13 %. V současnosti za krize činí přibližně 7,5. Mohlo by se s úsměvem dodat, že učinit Špidlu eurokomisařem pro zaměstnanost, řekla si EU o to, co se nyní děje.

para 22.3.2009 14:39

Re: Ano, vládními zásahy lze snížit dopady krize.

To, že rezervy nejsou - bývá standardní tvrzení. Skutečnost je však zároven taková, že je minimálně polovina tohoto národa má - soudě podle průzkumů obezity: http://www.obezita-info.cz/obezita-v-cr/  ;-)

Modrý pták 22.3.2009 14:30

Bezpochyby

nesouhlasil :-). Není mojí chybou, že keynesiáncům "mizí" (nebo se "objevují") z modelů peníze :-))

Cesta do otroctví je ještě nejčtivější - to však není ekonomická kniha, ale politická (on to sám sděluje už ve 2. nebo 3. větě předmluvy). Taková "Kontrarevoluce vědy" to je panečku nářez :-)). Ale např. "Soukromé peníze" (také jsou na stránkách LI) se v rámci hayekovského psaní čtou solidně.

Pokud se Vám líbil Rothbard, tak už je ke stažení magnum opus jeho učitele Ludwiga von Misese "Lidské jednání" (Human action). To je podle mého názoru to nejlepší, co bylo kdy ve společenských vědách napsáno. A čte se to jako detektivka :-) Vřele doporučuji.

Emil XX 22.3.2009 14:15

Ten pojem "ztráta důvěry" je naprosto klíčový, i když

by šel též opsat sloganem "špatné vyhlídky do budoucnosti," což je autokatalytický jev. Cítím krizi, rozhodnu se odložit nákup všeho postradatelného, tím pádem (protože těch, kdo to udělají je hodně) mnoha firmám klesne odbyt, začnou propouštět, propuštění budo nuceni ještě více šetřit...

Jinak jistě víte, že ŽÁDNÁ banka neobstojí v situaci, polkud všichni vkladatelé budou ctít najednou vybrat své vklady.

P.S. Váš článek jsem si přečetl, s něčím souhlasím, něco se mi nezdá. Já bych v krizi stavěl dálnice a atomové elektrárny. Za dnešního stavu nejsou u nás žádné plánované dálnice zbytečné a jejich vybudování by zachránilo mnoho životů (nejnebezpečnější jsou u nás silnice 1 třídz, překonávajéí i smutně proslulou a chronicky přetíženou dálnici D 1.

krab 22.3.2009 13:52

Re: Zřejmě jsem Vaši bystrost silně přecenil

1) jmeno Sinn jsem v zivote neslysel, tudiz nevim esli ho za liberala povazujete jen vy. Nicmene kdyz si ho najdu na wikipedii, najdu tuto vetu (to je zrejme ta vase regulace vlastniho kapitalu) : "To correct this situation Sinn has called for considerably higher capital reserve requirements. Po vyssich rezervach (resp. 100% rezervach) volaji skutecne liberalove, jeste mi vysvetlete jak to souvisi s regulaci a jak to souvisi s vlastnim kapitalem. Rezervy samozrejme nejsou vlastni kapital, to ste si spletl.

2) Co je urazliveho na "slabomyslne"? Zkuste na to prijit sam.

3) Nechapu jak chcete provrtanim kravy zvysit dojivost, tady ste se bud zblaznil nebo vas priklad kulha na obe strany. Naopak vy jste nepochopil, ze technologickym pokrokem skutecne zanika pracovni misto, ale jen proto, aby mohlo byt vytvoreno misto nove! Ze si v dusledku pokroku dnes nemusim sam postavit dum a sam si vypestovat obili na chleba muze povazovat za katastrofu jenom blazen a komunista.

4) Spravedlive je 90% zdaneni? ;-) diky za tip, to je skutecne myslenka genia!!!

5) a nakonec, ja jsem mluvil o cinanech, slovo Rom jsem vubec nenapsal. Je videt, jak pozorne ctete.