Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jackie.Jack

12. 7. 2008 13:02
Nebrat Euro, chceme KORUNU

nic proti, ale od zacatku jsem odpurce zavedeni Eura v CR... Zaprve jako cesi, bychom meli byt hrdi na svou menu a za druhe je to pro nas stat nevihodne... Uvital bych referendum o zavedeni Eura, abychom si o tom mohli rozhodnout, jako treba Anglii ci ve Svedsku... Jsem jednoznacne pro KORUNU!!!>- 

0 0
možnosti

janicek

9. 7. 2008 21:53
cena prace

Pro rychle zavedeni eura jsou hlavne velci exporteri. Z velke casti jsou to ti, co maji i materialove i energeticke vstupy v eurech. Tyto tim padem nemusi resit uz dnes. Jejich problemem jsou ale mzdy. Mzdy dnes s eurem svazany nejsou (tj. kdyz sili koruna nesnizuji se mzdy), maji spise rostouci tendenci, z cehoz vyplyva, pokud koruna sili, exporter ma trzby v eurech a zamestnance vyplaci v CZK (dle nejake smlouvy), velmi se mu timto prodrazuje cena prace. Dalsi si doplnte...

0 0
možnosti

Pytel

8. 7. 2008 15:00
cenová stabilita a inflace

Už zde bylo upozorněno na to, že cenová hladina a inflace jsou různé věci, ačkoli "tržním" ekonomům je to stejně jedno, protože pro ně existují jen kurzovní lístky, nic dalšího ke své "práci" nepotřebují. Ale to, že jakousi inflaci vytváří banka a nikoli vláda a odbory, jak tržní ekonomové s oblibou říkají, tak to je totální průlom v rétorice.

0 0
možnosti

Foundryman

8. 7. 2008 15:37
Re: cenová stabilita a inflace

Doporučuji si občas něco přečíst - o výhradní roli centrálních bank při výskytu inflace píší Mises, Rothbard, Friedman, v podstatě celá rakouská i chicagská škola. Např. Mises nebo Hazlitt jdou tak daleko, že zpochybňují samu užitečnost existence centrálních bank a považují je pouze za nástroj vládní rozhazovačnosti.  "Tržnější" ekonomy, než jsou zmínění pánové, neznám.

0 0
možnosti

Foundryman

8. 7. 2008 11:51
Argumentace pana Macha není zcela korektní

Několik poznámek bych měl - přebytek obchodní bilance je argumentem zcestným a sebe si vážící ekonom by jej v této souvislosti nikdy neměl použít, zvláště s přihlédnutím k léta záporné platební bilanci.

Inflace je peněžní jev a nastává za podmínky přebytku oběživa vzhledem k množství nabízeného zboží a služeb. Zavedení Eura neznamená automatickou inflaci, ceny mezinárodně obchodovatelných komodit jsou už srovnány nezávisle na zavedení nebo nezavedení Eura. Mzdy se nepochybně zvyšovat budou, ovšem pouze v závislosti na růstu produktivity práce, pokud tedy někdo nerozjede tiskařské stroje.

Námitky proti zavedení Eura bych měl spíše z důvodu nevhodnosti centrálně určovaných úrokových sazeb a z důvodu případné rozpočtové nekázně jednotlivých členů eurozóny.

Soudím, že koruna je silně nadhodnocená, meziroční růst o 20% je extrémní a brzo se negativně projeví. Za zdravý považuji růst směnného kursu o cca 3-4% ročně, který odpovídá rozdílu v tempu růstu eurozóny a české ekonomiky.

0 0
možnosti

D.M.

8. 7. 2008 11:58
Re: Argumentace pana Macha není zcela korektní

tak tohle je jako vystrizene z marxisticko-leninske politicke ekonomie :-D

0 0
možnosti

D.M.

8. 7. 2008 10:43
Zadam menovou reformu

Zadam menovou reformu. Kdo mam doma (nebo na ucte) vice nez 1 milion korun, bude mu nova mena vymenena v pomeru 1:100, kdo ma do 100 tisic, tak v pomeru 1:10. Proletariat bude smenovat 1:1. Republiku si rozkradat nedame!!!!

0 0
možnosti

Queribus

8. 7. 2008 13:21
Re: Zadam menovou reformu

Do sto tisíc? To je i pětka...

0 0
možnosti

D.M.

8. 7. 2008 10:12
prihloupy ucetni

Pane Machu, koho dnes jeste zajimaji vase kydy - kydy prihloupleho ucetniho?8-o

0 0
možnosti

HlavaXXII

8. 7. 2008 10:41
Re: prihloupy ucetni

a koho zajímají vaše kydy, trouby ktrerý nic nechápe

0 0
možnosti

F2

8. 7. 2008 8:37
Česká koruna ?

To je jen třtina ve větru se klátící na světovém trhu, momentálně fouká (někdo) dlouho na jednu stranu ... tolik básník-ekonom

0 0
možnosti

čtenář zdrojů

8. 7. 2008 7:55
Machu

o moc silné koruně hovoří všichni významní šéfové exportních firem. Ale teprve když Paroubek řekne to samé, co exportéři, se probudíte Machu, a pindáte poučky z CEPu. Sám víte, že jakákoli verbální intervence je silnější, než intervence ČNB. Z tohoto pohledu je možná dobře, že se Paroubek vyjádřil.

Vzpomínám si, že někdy na počátku roku 2006 Paroubek, tehdy coby premiér, řekl, že očekává, že za pár let může být euro na úrovni 25 Kč. Tehdy se mohla ODS, CEP a Mach podělat vzteky. Obvinili Paroubka, že ohrožuje naše exportery, protože je přece každému jasné, že silná koruna škodí exportérům. Dnes je euro dokonce za 23,50 a kdy Paroubek zopakuje slova CEPu a ODS, tak je najednou on ten špatnej.

0 0
možnosti

Ccecil

8. 7. 2008 8:08
Re: Machu

polobůh paroubek ale v té době plácal nesmysly vzhledem ke kontextu, v jakém to vyslovoval. To jen tak na okraj.

0 0
možnosti

Štváč

8. 7. 2008 7:42
nemohl jste

promluvit jinak, byvše naveden od prezidenta. cep je jeho organizace, ustavená na škody vůči čr se kterou souhlasí komunisti. silná koruna nadělá naší ekonomice paseku, ale pak už bude pozdě. velké firmy prodělají, málo se nasype daní a ty sežerou státní firmy., důchody, sociál. péče. výsledek bude takový, že nikdo nebude mít nic. tak jen dál podle velkého "ekonoma."

0 0
možnosti

Haui1

8. 7. 2008 8:20
Re: nemohl jste

Když už plácáte a používáte přechodníky, tak jedině byv.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz