18.6.2024 | Svátek má Milan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 25.6.2009 10:06

Re: maximalizace uzitku nema nic spolecneho s liberalismem

<<podle odborných studií jsou kartely nestabilní, jelikož má každý člen kartelu poměrně velkou motivaci podvádět.>>

presne o tom pisu vyse a na to ani nejsou treba nejake 'odborne studie', obycejne zamysleni a dedukce uplne postaci. Vyplyva to prece z logiky veci samotne.

A taky mate pravdu pravdu v tom, ze ty tak zvane monopolni firmy jsou ty nejlepsi, i kdyz se na ne zpravidla nadava, ale tak uz to byva, ze se kouse ruka, ktera nas krmi.

V. Hoffman 25.6.2009 11:22

Re: maximalizace uzitku nema nic spolecneho s liberalismem

No, jasne, zamyslenie, dedukcia a logika veci.8-o Akurat ze ta kartelova dohoda skutocne existovala a fungovala 16 rokov. Asi holt vo velkych firmach neuvazuju logicky.

Boze moj, vy ale blbo zvanite! Teoreticky vam to mozno ide, len ta blba prax vam unika Rv

tris 25.6.2009 11:50

Re: maximalizace uzitku nema nic spolecneho s liberalismem

Ale vy máte možná pravdu :) Vzhledem k tomu, že klienty tohoto kartelu byly vzhledem k zaměření z většiny státní distribuční společnosti, pak tu máme trh ochuzen o velmi výrazný prvek (snaha klientů hledat lepší nabídky) - takže ten kartel opravdu mohl fungovat :) Ale je to ukázka kartelů, nebo naopak neschopnosti státních organizací vyjednat si lepší podmínky?

Mimochodem - u těch kartelů je typicky snaha podvádět - zpravidla různými bonusy apod., které takzvaně "neporuší smlouvy", ale přesto jsou zdrojem konkurenčního boje - a snižují cenu. Jste si jistý, že k tomu nedocházelo?

Mephisto 25.6.2009 7:43

Re: maximalizace uzitku nema nic spolecneho s liberalismem

Hele, krabíku, já s tím článkem sice taky nesouhlasím, ale svoje námitky si musím teprve ujasnit než je sem hodím. Každopádně to co autor píše rozhodně za zamyšlení STOJÍ, NELZE to jen tak smést ze stolu, a blbosti to rozhodně nejsou.

Ostatně, když si uvědomím, jaký sliz tady pouští blbové typu Jelínka, Zaorálka a spol., tak je tohle naprosto perfektní článek a vřelé díky za něj.

krab 25.6.2009 2:04

dneska se za liberala povazuje kazdej samozvanej reditel zemekoule

Proc maj ultralevicovi pseudointelektualove, kteri by furt nekoho ridili a komandovali a v zivote neprecetli ani radku o tematu, do ktereho furt kafraj, potrebu zneuzivat slovo liberal? Proc se jim ohanej socialisti jako jsou Zeleni, jako jsou "liberalove.cz", jako jsou americti demokrate, kdyz jsou pravy opak vyznamu toho slova? Co se jim na nem tak libi, kdyz se jim nelibi jeho vyznam?

Pak akorat delaj ostudu opravdovejm liberalum. Nadelaj paseku a pak to shodej na liberalismus.

krab 25.6.2009 2:00

autor neni liberal

krom toho autor se za liberala povazuje, ale vubec nevi co to znamena. takze pro presnost: autor je vsechno, jen ne liberal.

Autor článku 25.6.2009 11:38

Re: autor neni liberal

Ale jo, nejsem sice člen Nejsvětější svatyně liberálů, jsem však odpůrcem státních regulací (byť nejsem pro zrušení antimonopolního úřadu), vysokých daní, progresivního zdanění, a dalších levičáckých témat. Věřím ve svobodný trh a pokud se v něm lidé chovají racionálně, je to bezvadné, pokud nikoliv, nedá se nic dělat 

krab 25.6.2009 1:59

vubec nechapete pojem externalita

A autor navic bud nepresne cte, nebo lze. Citat z autoroa prvniho odstavce se VUBEC NETYKA POZTIVNICH EXTERNALIT, ale neviditelne ruky trhu.

Pojem pozitivni extrenalita citovany clanek vubec neobsahuje jezismarja!

Autor tepe koncept, kterymu evidentne vubec nerozumi. To jsou pojmy z prvniho semestru.

Autor článku 25.6.2009 11:32

Re: vubec nechapete pojem externalita

Vy nevíte, co jsou pozitivní externality? Copak tvrdím, že článek T.Khorela tento termín výslovně uváděl?

krab 25.6.2009 17:25

Re: vubec nechapete pojem externalita

Ja to prave vim, pozitivni externalita je vec naprosto okrajova v ekonomice, vsechno to o cem mluvite nema s pozitivni externalitou nic spolecnyho.

Pozitivni externalita je napriklad kdyz si koupim psa a ten svym stekanim odhani i zlodeje od sousedova domu. Soused za to neplati, nijak se o to neprosil, ale benefituje. To je naproto vyjimecna situace.

Vsechno to o cem mluvite jsou uplne normalni ksefty. Kdyz si koupim housku, tak jak ja tak pekar mame vyssi uzitek, nez kdybych si ji nekoupil, ale neni na tom vubec nic exetrniho, ani pozitivne ani negativne.

Sorry, ale vubec nemate poneti o com je liberalismus, pletete pate pres devate a akorat slozitejma vetnejma konstrukcema dodavate zdani vedeckosti.

Ze liberalismus je zalozen na koncepci pozitivni externality - no na to se neda rict nic jinyho, ze to je totalni kravina. V jakykoliv liberalni bibli o tomhle pojmu nenajdete vic nez par radek, to je uplne okrajova vec, ktera sice existuje, to ano, ale vy jste ji nepochopil a zalozil jste si na ni svoji pateorii.

Lotras 25.6.2009 1:07

Autor zase jen dokázal že každý liberál je vůl jako autor

...ach jo ....

krab 25.6.2009 2:13

Re: Autor zase jen dokázal že každý liberál je vůl jako autor

vy ste mu na to skocil! Autor je sice vul, ale neni liberal !

Minutus 25.6.2009 9:53

Nehádejte se

Oba jste volové. Autor dokáže myslet mnohorozměrněji a nezaujatěji, než vy, to je vše.

BOMBON 25.6.2009 11:44

Re: Nehádejte se

a kolik je sto korun v sedmem rozmeru, prosim??8-o

Finist 25.6.2009 0:42

Ach jo

Člověk má na jednu stranu nutkání poučovat a na druhou si říká, že by to bylo asi stejnak marné a může trávit čas nějak produktivněji.

Tak snad jen tolik - je sice fajn klást otázky, ale když ty otázky na první pohled prozrazují, že ten dotyčný, co je klade, zatím zná snad jenom nějaké popularizační články...  A při tom se i na tom internetu válí tolik literatury dostupné zdarma.

Jestliže se autor považuje za ekonomického liberála, tak by mě zajímalo, na základě čeho? Na základě četby zásadních liberálních ekonomů to evidentně není (bez urážky, ale ty otázky to evidentně prozrazují.)