Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Minutus

25. 6. 2009 10:41
Žijeme na úkor příštích generací

Ne kvůli státnímu dluhu, jak se nám snaží vnutit ta masa přebytečných ekonomů. Je to kvůli vyčerpávání zdrojů. Římský klub sice ve svých prognózách úspěšný nebyl, nicméně, že zdroje nejsou nekonečné, to je snad jasné každému. Již dnes rostou ceny energie velmi rychle, stačí porovnat ceny za posledních 50 let, což není zase tak dlouhá doba. A nejde jen o energie. Další generace to budou muset napravovat a bude to o hodně dražší, než nějaký státní dluh, který navíc zrovna my máme relativně nízký.

0 0
možnosti

BOMBON

25. 6. 2009 10:46
Re: Žijeme na úkor příštích generací

samozrejme, 50 let neni zase tak dlouha doba... jen se vsechno zmenilo.... ;-D

0 0
možnosti

Jakub Vandrovec

25. 6. 2009 10:33
Autor předvedl již klasické maskování ideologie socialismu

Stále se převážná většina lidí nemůže smířit s tím, že složité procesy nelze regulovat k obecnému prospěchu.

0 0
možnosti

ok

25. 6. 2009 10:41
Re: Autor předvedl již klasické maskování ideologie socialismu

Složité procesy lze regulovat k obecnému prospěchu nastavením systému pravidel. Viz složitý systém "ismámský fundamentalismus" versus například složitý systém "křesťanská Evropa". 

To jsou regulované složité systémy řízené ke konkrétnímu cíli, a to nepřímo systémem pravidel. Tohle znali na skvělé úrovni už staří Římané, milý pane.

0 0
možnosti

Z

25. 6. 2009 10:13
A ještě jedno bohužel

Bohužel, píšete příliš kabinetní vědečštinou. Zkuste se odpoutat od stylu vědeckých disputací s kolegy z příbuzných myšlenkových okruhů. Spousta lidí, kteří by Vám třeba i dali za pravdu, vůbec nepochopí, o čem to vlastně píšete. Chce to psát víc polopatisticky a používat jednoduché a srozumitelné příklady.

Jinak Vám držím palce, tyhle myšlenky je potřeba šířit.

0 0
možnosti

Z

25. 6. 2009 10:03
Hřebík na hlavičku

Pane autore, napsal jste to naprosto přesně. R^ A teď několik bohužel.

Bohužel se na Vás teď vrhne se zdrcující kritikou bezpočet polovzdělaných rádoby liberálů, kteří dokážou vidět jen nejbližší účetní uzávěrky. Jakmile totiž někdo jenom naznačí, že pro blaho lidstva v budoucnosti by mělo být lidstvo současnosti sebenepatrněji omezováno v uspokojování individuálních tužeb (záměrně nepoužívám slovo potřeb), okamžitě dostane nálepku fašisty, který by nejraději poslal polovinu lidstva do plynu.

Bohužel, lidstvo se skutečně řídí logikou: "Jestli existuje cokoliv, byť velmi hodnotné a nenahraditelné, co mohu okamžitě spotřebovat pro svůj individuální přínos, potom to musím spotřebovat co nejrychleji, než to místo mě spotřebuje někdo jiný." Člověk se dokáže chovat zodpovědně jenom sám vůči sobě a nejbližšímu okolí. A i to často ne. Ta hypotéza o tom, že sobecké sledování vlastního zisku přináší prospěch celé společnosti, má jenom velmi omezenou platnost. Ale demagogové, kterým se hodila do krámu, rozšířili její platnost na jakékoliv lidské jednání.

Bohužel, spousta umělých potřeb se jeví málo vzdělaným lidem jako potřeby skutečné, protože nedokážou vidět souvislosti a neuvědomují si, že skutečnost, že se bez něčeho neobejdou, je nechtěným důsledkem toho, že se svět a společnost kolem nich natolik přizpůsobily té zpočátku zbytné spotebě, že se tato spotřeba stala nezbytnou.

Bohužel, bez omezování spotřeby a aktivit náročných na spotebu externích zdrojů budou naše spotřeba a naše aktivity omezeny mnohem víc, než kdybychom se omezovali dobrovolně. A to omezování nastane tím nejjednodušším mechanismem - nedostatkem. A až (ne když) vznikne skutečný nedostatek, takový, při kterém budou lidé po miliónech umírat hlady, nikdo se už nebude zajímat o liberály. :-(

0 0
možnosti

sci_tek

25. 6. 2009 10:12
Re: Hřebík na hlavičku

Dojemné.

Neposlali Vás z Římského klubu, pane Jediný Znalče Skutečných Potřeb Veškerého Lidstva, kterého bud svět vždy potřebovat?  :-D

0 0
možnosti

sci_tek

25. 6. 2009 9:25
Liberál? Opravdu?

Pan autor si tak trochu popletl pojmy. Nepovažuje se za liberála v českém, ale v zámořském smyslu slova, což je ovšem propastný rozdíl. Česky řečeno, pán je konzervativec a jeho argumentace proto působí směšně. Proč se mu nelíbí liberální hodnoty? Inu proto, že je (věřící?) konzervativec sociálního ražení.

Je fajn, že odkrývá karty. Pro mě osobně je vždy otřesné, jak může někdo, byť pochybnou argumentací, stavět etické hodnoty čistého moře nebo jistě krásné přírodní rezervace nad nesvobodu, brutalitu a hromadné vraždění. Ostatně, ještě lepším příkladem je prostor Černobylu, kde díky odchodu lidí rychle vzniká asi nejkrásnější příroda v celé Evropě. Ale tady asi leckdo cítí, že na vině nebude zlovolný volný trh.

Znám jednoho pána s knírkem, co to viděl hodně podobně a za jehož vády se životní prostředí ctilo vysoko nad lidské utrpení. Proto považuju nositele těchto miloučkých názorů za extrémně nebezpečné, nelidské a z jejich slov cítím pachuť krve a IG Farben.

Ne pane, vy nejste liberál, sorry (Y)

0 0
možnosti

ok

25. 6. 2009 10:35
Re: Liberál? Opravdu?

Vy jste ten článek vůbec nepochopil.

0 0
možnosti

Standa

25. 6. 2009 8:45
Přečtěte

si prognozu 2009 pana Celenteho z amerického institu a vyvraťte jeho názory, pokud máte na tuto autoritu. Jednoduché jako facka.

0 0
možnosti

Z

25. 6. 2009 10:23
Re: Přečtěte

Pane Stando, přiznám se, že tomuhle komentáři nerozumím. Mohl byste uvést nějaký příklad, v čem jsou názory tohoto článku a Celenteho v rozporu ? 

0 0
možnosti

MR

25. 6. 2009 8:38
Ani jsem to celé nedočetl - snad netřeba

Pán se považuje za liberála (za toho se považuje kde kdo;-)) a zasadí si první ránu - "Domnívám se, že zralá společnost potřebuje novou koncepci marketingu, konzervativního marketingu. Tedy marketingovou orientaci nejen na vynucené potřeby zákazníka, nýbrž na skutečné potřeby zákazníka.

A Vy p. Bílku víte co jsou ty "skutečné" potřeby zákazníka nebo je někdo kdo je zná a kdo je bude arbitrárně určovat - toto ještě ano toto ještě ne?  Chleba, máslo- dobrý, mixer, telefon - špatně? Asi žijeme každý na jiné planetě.

 

0 0
možnosti

ok

25. 6. 2009 10:38
Re: Ani jsem to celé nedočetl - snad netřeba

Převratrná síla křesťanství (tj, konzervativního přísupu) spočívá právě v tom, že se nebojí rozlišovat mezi dobrým a špatným, užitečným a neužitečným, že se nebojí hodnotit.

Váš liberální přístup je tedy zcela nekřesťanský, proti principům evropské společnosti založené na hledání pravdy=užitečnosti=smysluplnosti.

0 0
možnosti

kapitan

25. 6. 2009 8:02
Autor ekonomii nestudoval - viz profil

http://profil.lide.cz/profile.fcgi?akce=profile&user=t.ombi

0 0
možnosti

Minutus

25. 6. 2009 10:32
Re: Autor ekonomii nestudoval - viz profil

Možná proto nezblbnul.

0 0
možnosti

Dadacos

25. 6. 2009 4:28
Námitka, a ne jediná

Námitka fundamentální (a současně souhlas s Autor: krab IP: 78.86.144.xxx Datum: 25.06.2009 01:59): Nechápete pojem externalita! Je to fenomén mimotržní, tudíž spojovat jej s neviditelnou rukou trhu je nonsens.

Námitka ad 1.: "Domnívám se, že zralá společnost potřebuje novou koncepci marketingu,

konzervativního marketingu. Tedy marketingovou orientaci nejen na

vynucené potřeby zákazníka, nýbrž na skutečné potřeby zákazníka." Skutečné potřeby zná zase jen ten zákazník. Pakliže navrhujete nějakou novou arbitrární koncepci, shora určené potřeby spotřebitele etc., pak jsme někde v oblasti centrálního plánování, tedy opět mimo trh (market), tudíž pojem marketing je irelevantní a Vaše sebeoznačení za liberála jakbysmet. 

Námitka ad 2.: "Pokud člověk hospodaří nejen pro sebe, ale i pro druhé..." Jestliže člověk hospodaří i pro druhé, je na počátku zase jen jeho osobní, sobecké (v dobrém slova smyslu) rozhodnutí.

0 0
možnosti

Autor článku

25. 6. 2009 11:45
Re: Námitka, a ne jediná

Dedacosi,

ad 1, viz má odpověď panu MR (a můžu vás uklidnit-arbitrární koncepci marketingu nenavrhuji ani náhodou)

ad 2, jenže sobecký přístup (v negativním slova smyslu) nenakopne efektivitu volného trhu jinak než formou pozitivních externalit

0 0
možnosti

krab

25. 6. 2009 2:11
maximalizace uzitku nema nic spolecneho s liberalismem

To je utilitariansky koncept, opet autor vklada liberalum do pusy neco, ceho se liberal stiti!

Jinak je to snuska blbosti, nicim nepodlozenych, typu "jsem presvedcen, ze ohen nepali, protoze ohen nepali" (viz autoruv dukaz vzniku monopolu v trznim prostredi, co na tom, ze monopoly mame VYHRADNE jen statni).

Mne by nevadilo, ze nekdo krafe hovadiny a pripada si dulezitej, ale proc se proboha vydava za liberala? Co z toho ma?

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz