16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 4.2.2011 16:20

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

Děkuji za tipy. Jméno autora R.Schache mi nic neříká. Ale zagooglil jsem a podle popisu např. knihy Sedm závojů myslím, že to bude dobré čtení. Popis mi připomněl knihu od Anthony de Mello: Bdělost. Nebo V.Zelanda. Po tomto se podívám.

Balím to v práci, jedu do pelechu :-)

Z. Rychlý 4.2.2011 12:15

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

No jo, ta chřipka pravděpodobně přejde, ale ta monstrozita, ta n ejspíš zůstane. Vemte knížku, svařte víno, vlezte do hajan a za pár dní bude svět vypadat jinak. Koupil jsem si zajímavou knihu, tak se začtu než mě jídlo zmůže. Říká Vám něco jméno spisovatele Ruediger Schache ?

J. Anděl 4.2.2011 12:02

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

To je pravda - třeba u té elektroniky je to chimérická věc a člověk si nevšimne, že mu to škodí (narozdíl od nekvalitního či špatného jídla). Tam je potřeba přemýšlet.

A není to jednoduché. Když vezmu, jak je elektronika rozšířená, neumím si reálně představit, jak by se mohlo stát, že bychom jí přestali kupovat.

Tímto vám neodporuji, jen mi dochází ta monstrozita. A leze na mě chřipka, tak mám takový fatalistický pohled na věc ;-)).

Z. Rychlý 4.2.2011 11:48

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

K tomu čínskému zboží, to jste napsal moc hezky "že vznikají nemravně". Když vezmete třeba čínskou elektroniku, tak už je tam kvalita odpovídající, ale ta "nemravně" nízká položka za práci - s tou se tady nedá konkurovat. Co s tím ? Když budu vybírat mezi dvěma výrobky o stejné kvalitě, pak jedno z důležitých kriterií bude cena. Zatlačit na čínské výrobce můžeme jen tím, že to nebudeme kupovat, ale argumenty pro NEnakupování mám jen v oblasti morálky. A to je chimérická věc.

Laciné potraviny. Děs a hrůza. A bude hůř pane Anděli ! Amarouny jsou zatím jen ve hlavách filmařů, ale myslím, že k realizace zase tak daleko není. Lidem to jezení blafů vadí daleko méně, než bychom rádi. Jeden člověk se mi přiznal, že aby ušetřil diety na Západě, tak jedl konzervy pro psy. Je to sice extrém, ale ...

J. Anděl 4.2.2011 11:11

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

Chápu, co myslíte. Obecně souhlas. Akorát že tahle symbioza právě umožňuje existenci obchodníků z Asie v té podobě, o které tady diskutujeme.

Vy se na to díváte z toho úhlu pohledu, že by pomohlo, kdyby si člověk uvědomil, že ty věci někdy vznikají velice nemravně - a s tímto vědomím se přiměl tam ty věci nekupovat.

Já se na to dívám z toho úhlu, že kdyby člověk dokázal skutečně vidět, že mu takové věci škodí, či alespoň nedělají dobře, přestal by to kupovat přirozeně. Ovšem pozor, leckteré levné věci z Asie mohou být zdravější, než leckteré drahé věci ze západu. Neumějí ještě všechny naše technologie napodobování jídla.

Je rozdíl  mezi skutečnou a iluzorní kvalitou života (názorným příkladem nám budiž skutečná a iluzorní kvalita života těžkého alkoholika v euforii). Ale já tím nikomu nic nevnucuji. Myslím, že je stejně naivní očekávat mravní obrat u konzumentů, jako obrat k většímu vnímání reálných potřeb své duše a svého těla. Ono totiž je to obojí různými stranami téže mince.

Reálné řešení? Obávám se, že jenom ta standardní - zlepšování celní kontroly a výběru daní, zavedení standardních pravidel pro všechny, do toho osvěta, případně i podpora místních obchodníků (levicové a ještě etnicky, rasově a určitě i genderově diskriminační, to asi neprojde ;-))) atp.

Z. Rychlý 4.2.2011 10:06

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

Pane Anděli, myslím, že ta otázka kvality života je tady stěžejní. Háček je v tom, že si ji každý představuje jinak. A z toho se pak odvíjí řetězec následků a důsledků. Jestliže je pro někoho známka kvality života lednice nacpaná k prasknutí nezdravými produkty (ale ne jedovatými), a je-li tento názor převažující, pak se výrobci začnou přizpůsobovat a kvalitní výrobky se začnou odstrkovat na okraj a tím pádem mírně zdražovat. 

Je to prostě symbióza zákazníka a výrobce, přičemž bych se přikláněl k názoru, že je to zákazník, kdo vyváří tlak na výrobce, co má vyrábět.  

Z. Rychlý 4.2.2011 9:49

Re: S hodnocením situace v čínských podnicích

souhlas. Však o to vykořisťování tady jde v první řadě. Až na některé nebezpečné výrobky  je kvalita odpovídající segmentu. Myslím, že v určité kvalitě bychom taky dokázali vyrábět lacino, ale jednu bariéru nepřekonáme a tou je cena lidské práce, která je tak nízká, poněvadž je v mnoha případech otrocká. Tím pádem se na jejich ceny nemůžeme dostat. A lidé by měli (chiméra) NEkupováním vyádřit protest proti takto získané ceně práce. Ale jistá kvalita u těch výrobků je už teď a chtít po lidech nějaký vyšší princip mravní, když jde o peněženku je, uznávám, naivní.

J. Anděl 4.2.2011 0:03

Re: S hodnocením situace v čínských podnicích

To, co píšete v posledním odstavci, se stane jenom tehdy, pokud se naučíme rozpoznat, že nejsou kvalitní.

Trochu více didakticky: nejde o to přesvědčit sebe sama o tom, že něco je nějak (tedy něco si nalhat ve stylu značky "czech made"). Jde o to naučit se sledovat, jaký dopad má užívání či konzumace nějakého produktu na kvalitu mého života, bez ohledu na image a dojmy, které nejsou fyzicky reálné.

POKUD čínské produkty nemají srovnatelný či lepší dopad na kvalitu života, než produkty evropské, lidé je za těchto okolností přestanou kupovat.

Předpověď: to se nestane, to je utopie. Ale částečně se to zlepšit může.

Druhá věc, že nekonečné vykořisťování, o kterém zde jinde píše pan Janyška, není nikdy trvale udržitelné. S tím souhlasím.

J. Anděl 3.2.2011 23:56

Re: Ták, a teď ještě přesvědčit většinové chudáky,

Njn, není to prosté. Dříve se botičky v chudších rodinách dědily, či si je maminky vyměňovaly. Totéž oblečení. Dneska nakoupíme u číňanů. Ostatně mnohde už maminka nemá tu komunitu, se kterou by mohla směňovat.

Ale - my například doma teďka nemáme opravdu nijak obří příjem. Většinu věcí pro dcerku směňujeme, či dostáváme - a pak posíláme dál. Nebudu si odplivávat, když budeme mít něco od číňanů (považoval bych to za rouhání a nedostatek pokory), ale budu se snažit mít kvalitní věci, a třeba míň. Tu kvalitní, vámi zmiňovanou péřovku, by mohly nosit čtyři děti v řadě. To už se zaplatí. A ve finále je o tři péřovky na smeťáku méně. To je taky aspekt.

Jistě, taky to tolik nefrčí, že už v rodinách není tolik dětí.

J. Anděl 3.2.2011 23:49

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

Má to pochopitelně řadu stupňů. Armaniho asi nenosí každej. Neřekl bych, že dávat přednost kvalitním věcem před prostě jen levnými věcmi, musí mít nezbytně podobu arogantního zbohatlictví, které Vás myslím tak dráždí.

Znám i poměrně chudé lidi, kteří si radši koupí do ledničky méně a hodnotnějších surovin, než aby si jí naplnili k prasknutí iluzemi hojnosti.

Je to i rozumné - výživová hodnota (a výživa nejsou jenom cukry tuky bílkoviny) kvalitních potravin je někde úplně jinde. Projeví se to tudíž i na kvalitě života těchto lidí. A pozor, nepíšu tady reklamu na bio, to vůbec nemusí být bio.

Ve výživě se trochu pohybuju, v jiných oblastech tápu. Tak nevím, jestli to lze transponovat třeba do otázky koupě auta, ledničky či mobilního telefonu. Snažím se tyto věci moc nekupovat a nesleduju trendy. Navíc na to nemám čuch.

J. Anděl 3.2.2011 23:41

Re: Vygůgloval jste si špatné informace !

Já občas googluju, ale ty informace stejně považuju za relativní - na net se dá napsat všechno.

Mám pocit, že jsem četl články, potvrzující tezi Vaši i tezi pana Láníčka.

Jaká je pravda, to uvidíme za pár (desítek) let. Pokud během těch několika let budeme pracovat na kvalitě a poctivosti práce, chybu myslím neuděláme.

J. Anděl 3.2.2011 23:31

Re: Problém není jenom s Čínou

Shrnutí: u nás máme přísné normy na výrobu a jejich porušení přísně trestáme. Je v tom však jakási posedlost normami a masochismus. Tyto normy jsou tu pouze pro normy, pro nakrmení systému, falešného pocitu kontroly. Protože tyto normy nám umožňují vyrábět a prodávat extrémně nehodnotné až nezdravé a škodlivé věci. Je k smíchu, že je vyrábíme v normovaných hygienických podmínkách.

Kdyby normy skutečně sloužily k ochraně zákazníků, nemohly by se u nás prodávat a vyrábět takovéhle produkty.

Ale já jsem liberál, mně by spíš přišlo samozřejmě smysluplné, kdyby to u nás lidi nekupovali, než aby to kontrolovaly nějaké normy. Holt to máme tak, jak to mít chceme.

J. Anděl 3.2.2011 23:16

Re: Problém není jenom s Čínou

P.S.: těch 14 korun bylo za 400 gramů, to nebyla žádná maličká vanička

J. Anděl 3.2.2011 23:14

Problém není jenom s Čínou

Dneska jsem koukal v sámošce na kus pečeného masa. Složením bylo 70procent masa, zbytek voda, škrob a látky, které umožňovaly, aby tam byla ta voda a ten škrob. A jasně různé soli a konzervanty a barvičky.

Nebyl to salám nebo něco rozemletého, prostě normální vláknité maso. Nacucané třiceti procenty něčeho jiného.

Těch třicet procet vody a škrobu asi trochu sníží cenu, zvýší příjmy a zákazník si ničeho nevšimne. A já byl prosím kdysi tak blbej, že jsem nechápal, proč to chutná jinak, než domácí pečínka. Ten výrobek samozřejmě není z Číny.

Další výrobek, prý lískovočokoládový krém, složený z cukru a rostlinného tuku, emulgátoru, škrobu, tří procent odtučněného kakaa, lískového aromatu a 0,01 procenta lískové pasty (ty čísla mi uvízla v paměti, jsou neuvěřitelná). Toto za 14 korun! Prostě asi palmovej olej s cukrem. A tohle baštíme. Taky to není myslím z Číny (tady si nejsem stopro jistej). Já chápu, že někdo nemá na to kupovat si takový věci za stovku. Ale jíst cukr s olejem a tvářit se, že to je lískovokakaový krém? Pane jo, proč si nedáme chleba s máslem a s medem třeba? I když chápu, med je drahej, to by museli prodávat tekutej cukr - nově s příchutí medu.

Parafrázuji s autorem: jsme tak blbí, abychom si kupovali levné věci? A tohle prosím není Čína. Krabicový vína (líh, kyselina citrónová, vinné aroma a cukr, odhaduji) nejsou z Číny. Nedopečenej chleba se zbytky chleba ze včerejška není z Číny. A tak dál. Tohle všechno je normální evropskej šunt. A na druhý straně EU buzeruje kvůli pomazánkovýmu máslu, což je vcelku mravný produkt ve srovnání s výše uvedenými sajrajty.

J. Šimek 3.2.2011 20:22

Re: Ne, ale jsme tak chudí,

Socky se stále nataženou rukou mají určitě problémy, ale nemůžete zobecňovat svůj problém na všechny.

J. Šimek 3.2.2011 20:19

Re: Vygůgloval jste si špatné informace !

Jste neuvěřitelný lhář. Základní problém Číny je totiž to, že nemají naprosto žádné výsledky ve vědě a výzkumu. To bude tím, že negooglujete, ale pindáte jen ty svoje bolševický moudra.

J. Láníček 3.2.2011 17:41

Vygůgloval jste si špatné informace !

Já jsem sice negůgloval, ale přečetl jsem si v odborné literatuře názory ekonomů, kteří říkají, že  ruku v ruce s kvantitou roste i kvalita čínského zboží. Číňané na sobě makají a dělají nesmírné pokroky ve vědě i výzkumu, na rozdíl od Američanů. Ty už nadále virtuální peníze živit nebudou, výrobu si odpakovali ze země do jiných ( laciných) krajů, takže prakticky mnoho hmotného nevyrábí. Čína má obrovský potenciál v mladé generaci, která je ctižádostivá a pilně studuje i za cenu, že budou žrát jen hrst rýže denně, kdežto ti tupí američtí týnejdři neumí počítat pomalu do deseti a jen obrážejí ve fárech všelijaké párty. Američani nevykrádat po světě mozky z Evropy i Asie, tak jsou na tom už dávno prachbídně. Takže budoucího ekonomického lídra už pomalu hledejte jinde než na západ od Evropy !

J. Šimek 3.2.2011 16:32

Re: Ták, a teď ještě přesvědčit většinové chudáky,

Větnamci vesele jedou dál. Ale ne, že mají levné zboží, ale že drtivá většina zboží je pašovaná a že z prodeje nedvádějí DPH ani žádné daně. To ale vaše IQ asi nepobere, jak obrovské sumy to jsou a že tím pomáhají vytvářet ty vaše "chudáky". To pořvávání o snu našich zaměstnavatelů je jen bolševický mindrák ve vaší hlavě. Ten je do těch vašich konců dotažený leda v té Číně.

J. Šimek 3.2.2011 16:23

Re: V současné době

Nesouhlasím. Kvalita čínské produkce je zásadně ovlivněna nekvalitou v tom smyslu, že jsou nebezpečné a zdraví škodlivé. Račte vygooglovat informace například o nebezpečných hračkách. Vsadím boty, že 90% těch závadných je z Číny a to pak tu kvalitu už neukecáte.

Naopak souhlasím s názorem pana Etzlera - jak dlouho může být lídrem ekonomika, která umí pouze chrlit milióny levných triček za cenu otrocké práce 3/4 číňanů ?

J. Láníček 3.2.2011 16:20

Ne, ale jsme tak chudí,

že nemůžem kupovat drahé věci ! Teda pokud se nechce někdo  v ohozu od Armaniho a po nezaplacení činže odstěhovat pod most a tam machrovat před ostatními !

J. Pašek 3.2.2011 14:46

Re: Čína nerespektuje autorská práva, to znamená, že na rozdíl od západních zemí vesele kopíruje a užívá průmyslové vzory i vynálezy bez toho, že by za ně platila

A Češi to Maocetungů zboží  baští kupovat od hočiminů trhovců  . . .  Policie si neví rady co dělat se zabranými ilegálními desettisíci čínských Rolexů, Omeg, a parfémů, značkových hadrů, bot atd  . . . . a policie odhaduje co se jim podaří objevit nené ani 10% . . . .

L. Severa 3.2.2011 13:45

Čína nerespektuje autorská práva, to znamená, že na rozdíl od západních zemí vesele kopíruje a užívá průmyslové vzory i vynálezy bez toho, že by za ně platila

Když jednal Chrusčev v Americe s podnikateli vyčítali mu, že SSSR kopíruje jejich výrobky. Na to jim CH. odpověděl : "Vždyť  vy můžete dělat totéž s našimi výrobky".

Těžko z toho nalézt cestu, když Čína nerespektuje pravidla hry!

A. Hrbek 3.2.2011 11:33

V současné době

je jen málo "dražších" výrobků u kterých kvalita a životnost vyváží vyšší cenu. Spotřebitelé si již dávno vypočítali, že je pro ně výhodnější si např. koupit boty za 200 Kč, které vydrží rok, než boty za 900 Kč, které vydrží dva roky. Boty, které by spolehlivě vydržely 10 až 15 let se již dnes nevyskytují. Dnes jsme totiž již v situaci, kdy se některé výrobky neopravují, protože oprava vychází pomalu dráže než nový výrobek. Dalším faktorem je touha výrobců po neustálém prodeji a proto otevřeně deklarují, že dnes prodaný výrobek je již zastaralý a že za týden bude nový. Bude sice nový, ale většinou s "inovacemi", které nikdo skutečně nepotřebuje nebo který je jen dítětem placeného módního nátlaku.

Můžeme prasnout vzteky nad konkurenceschopností Číny, ale nikdo mne nepřesvědčí, že čínský výrobek, vyrobený západními technologiemi, je mnohem horší, než výrobek "značkový". Navíc, řada výrobků má součásti vyrobené v Číně a některé výrobky se tam vyrábějí celé, jen se na ně připevní "světová" značka. Uvedu malý příklad - skoro ve všech digitálních hodinkách jsou strojky vyrobené v Číně. Přitom vyrobené strojky se podle přesnosti řadí do několika kategorií a do těch nejluxusnějších hodinek se dávají ty s minimální odchylkou chodu. Ale potřebuje běžný spotřebitel minimální odchylku chodu? nestačí mu hodinky s poněkud menší odchylkou, ale třeba desetkrát nebo dokonce stokrát levnější?

Neměli bychom raději se zamyslet sami nad sebou, jak jsme v posledních dvaceti letech pohřbili skoro vše, v čem jsme byli konkurenceschopní? A jak namísto toho, abychom se soustředili na dlouhodobě prodejné výrobky se slušnou technickou úrovní a kvalitou na základě našeho výzkumného a vývojového úsilí jsme se soustředili na krátkodeché montovny s okamžitým ziskem?

Nenadávejme na občany, že se řídí tržními principy a ne "národní hrdostí". Sami jsme je k tomu dvacet let vychovávali. A to jsou ještě v řadě spotřebitelských oblastí relativně poctivé tržní poměry. Kolik je těch nepoctivých!.

J. Láníček 3.2.2011 10:55

Ták, a teď ještě přesvědčit většinové chudáky,

že i když jsou věčně švorc, měli by kupovat drahé věci, protože není správné podporovat otrockou práci. To u nich určitě zabere. Tak nějak politicky vysvětlit samoživitelce, nebo nějaké famílii kde jeden z rodičů nepracuje, že mají svým třem školákům koupit na zimu kvalitní baťovky, ze kterých do příští zimy vyrostou, nejlépe k tomu ještě nějaké luxusní a kvalitní  bundy péřovky.  Známý taky ještě nedávno vykřikoval, že on se nesníží na úroveň trhovců a nezačne prodávat levné zboží - už loni svůj krám zavřel, Vietnamci si jedou zvesela dál - a mají čím dál víc narváno ! A o čem jiném třeba sní naši zaměstnavatelé, než o zpružnění zákoníku práce - přeloženo do češtiny - po možnosti zbavit se zaměstnanců co nejsnáze a nejlevněji a k tomu též po zrušení minimální mzdy. Takže všichni budou platit zaměstnancům skoro nic (aspoň oficiálně) a kolik asi budou státu odvádět na daních ? Nebo spíš neodvádět, protože vůbec by mě nepřekvapilo, kdybychom jim museli ještě doplácet, protože ten nezodpovědný lid si svou zářnou budoucnost prožral. A na co jiného jim asi ty prachy budou stačit ? No, je otázkou jestli peníze, protože někteří rozpočtově zodpovědní už navrhují, že by měly sociálky rozdávat nějaké papírky, aby to chudáci náhodou neutratili za nějaké zbytečné luxusní zboží !

M. Hoblík 3.2.2011 10:48

Jímá mne děs a hrůza již po přečtení prvního odstavce!

Vězni v Číně musí pracovat a to zcela zadarmo! No fuj! A čínská vláda podporuje své hospodářství, taky fuj! Jak k tomu přijdou USA a EU? To se nesmí podporovat!

K. Janyška 3.2.2011 10:42

Re: "čím lépe pro Čínu, tím hůře pro nás"

Moc hezký, pane inženýre ! Dzp.

K. Janyška 3.2.2011 10:42

Síla Číny pramení zejména z bezuzdného vykořisťováná svých občanů ! Ale dočasu ! Civilzace postupuje ! Dzp.

Z. Rychlý 3.2.2011 10:26

S hodnocením situace v čínských podnicích

bych souhlasil. Dvě věci jsou ale problematické.

První je naznačení problému kvality ve smyslu trvanlivosti. To přece jde přímo proti podstatě ekonomiky současného světa, která je založena na spotřebě. Výrobci raději produkují výrobky s omezenou životností, ale lacinější, protože zákazník preferuje lacinější výrobek.

Druhý problém je - jak vnutit Číně jiné chování. Na jedné straně se nám něco nelíbí, na straně druhé jejich laciné zboží bereme plnými hrstmi. Myslím, že i světové koncerny ve svých pobočkách v Číně tak úplně nedodržují evropské předpisy. Různé bariéry a obchodní omezení ještě nikdy nevedly k zamýšlenému dobrému výsledku. Obrovská poptávka po laciném zboží vytváří prostor pro různé triky ze strany nabídky, takže distribuční kanály se vždy najdou.

Je zde jisté, avšak chimérické řešení, a to sice, že uvědomělí občané EU nebudou kupovat laciné čínské výrobky vytvořené na základě otrocké práce. :-))

P. Fiala 3.2.2011 9:11

GDP a jeho růst

Již několik roků vykazuje EU jako celek stejný GDP jako USA, je to 14 jednotek v r.2009. Čína vykazovala 8,6 jednotek. Rusko 2,7 jednotek. Hodnotit růst GDP v % není to pravé hodnocení, vzhledem k základu, se kterým počítáme. Tuším, že jsou nějaké principy, které neumožňují za stabilní situace, která je v USA či EU, zvyšovat GDP tak, aby rostlo o desítky %. To bude čekat také Čínu až dosáhne vyšších hodnot GDP. O desítky procent roste GDP po válkách většího rozsahu či přírodních katastrofách, kdy předchozí všelijaké bothatství bylo zničeno (viz růsty po 2.světové válce), či po totálních změnách ekonomických systémů díky nabytým ekonomickým svobodám (viz postkomunistické satelity Ruska).

B. Uhlich 3.2.2011 8:04

Čína neuděla nic jiného než, že využila...

příležitosti, kterou ji tento svět, vzhledem ke své hlouposti, nabídl. Jestliže se považuje celá tato záležitost za ekonomicky velmi výhodnou a ekonomové úplně řičí blahem ..jak je to dobrý nápad, že se tu už nic nevyrábí...pak si myslím, že dobře nám tak. Až těm ekonomům jednou dojde, že vzájemně poskytovanými službami, obchodem a další nevýrobní činností se tady prostě neuživíme - bude asi už pozdě. Jedinou útěchou nám může být, že Čína, byť se zdá, že tam běžné ekonomické zákony neplatí, stejně jednoho dne některým logickým zákonitostem podlehne a její ekonomika se začne podobat více té naší (myslím té obecně světové). Lidé tam taky budou chtít něco vlastnit, taky už nebudou chtít tolik dřít...mladí se budou snažit se spíš dostat pryč...proběhne tam normální proces, kterým si prošly ekonomiky na celém světě. Pak už nebude Čína produkovat za pár šprdlíků....pak ovšem nastane zajímavá situace tady (dejme tomu v Evropě) to už nebudeme mít ani na čínské zboží a tak se dá očekávat, že nějaký politik přijde s naprosto bezkonkurenčně převratným a geniálním nápadem..a sice, zda by nebylo dobré - si taky něco vyrábět sami.....  :-)