Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Donuceni k přebytku – ironie českého rozpočtu

Přebytek státního rozpočtu více než 81 miliard korun, který ohlásilo pro konec srpna ministerstvo financí, není způsoben nějakým zásadním růstem daňových příjmů a jen částečně jde na vrub zlepšení výběru daní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

L. Novák 475

7. 9. 2016 21:42
No hlavně že ČNB svými měnovými kotrmelci

zachránila českou ekonomiku před kolapsem... :-P

0 0
možnosti
VP

7. 9. 2016 16:15
tak nevím

já sice nejsem ekonom ale po přečtení tohoto rozjásaného clánku mě napadá, že autor "jaksi" zapomněl na EU dotace, které nám rozpočet značně vylepšují. A ty jsou v desítkách miliard. Není dobré na mě zapomínat, ty nebudou věčně. A taky se zapomněl zmínit o tom, že národní banka bude muset uměle podhodnocený kurz jednou - možná brzy - uvolnit, samozřejmě s patřičným dopadem do rozpočtu. Takže ano, ekonomice se daří, ale s jásáním bych byl opatrný.

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

7. 9. 2016 21:45
Re: tak nevím

Až bude Kč dostatečně znehodnocená inflací, bude to už jedno.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

7. 9. 2016 13:50
Když je přebytek,

je třeba umořit dluhy.

Howgh

0 0
možnosti
FK

7. 9. 2016 10:23
Autor snad nestavěl ani rodinný dům,

jinak by takové nesmysly nemohl napsat. Příprava běžné investice do infrastruktury, a o tu zde hlavně jde, trvá minimálně několik let a mnohdy desítky let. Bohužel. Na vině je samozřejmě dnešní přeregulovaná společnost. Myslím, že nikdo nedokáže změnit legislativu, omezit rozporuplné zájmy lidí a donutit úředníky k většímu nasazení. A pokud se do čela ministerstev, odpovědných za státní investice dostanou neschopní, neznalí a nedejbože, zkorumpovatelní ministři, a těch byla zejména v minulých vládách většina, pak se důsledky dostaví a změna trvá mnoho let. Na celou A 4 bych sepisoval investiční akce, které měly být dávno hotové nebo alespoň investičně připravené. Co naplat, když většina národa rozumí pod pojmem "investice" nákup cenných papírů a "úspěšným projektem" je uvedení nějakého nového muzikálu.

0 0
možnosti
PG

7. 9. 2016 10:40
Re: Autor snad nestavěl ani rodinný dům,

No jeste ze vas mame, ceskeho brouka pytlika alias kutila tima.

0 0
možnosti
KJ

7. 9. 2016 9:27
Ano, i tak se dá tento "úspěch" vysvětlit.

Neutratím, tedy mám... Dzp.

0 0
možnosti

7. 9. 2016 8:20
Zvýšení příjmů z DPH

Loni byly v období leden-srpen příjmy z DPH celkem 212,86 mld. Kč. Letos je to 218,37 mld.Kč. Jedná se tedy o meziroční zvýšení o 6,21 mld. Kč (+2,9%).

Tohle zvýšení není ale zcela vypovídající, protože výběr DPH je výrazně ovlivněn sezónními odpočty DPH. Stačí, aby například v jednom roce došlo k jinému předzásobení firem surovinami, a hned se změní výše odpočtů.

V roce 2014 byly příjmy z DPH za leden-srpen 212,86 mld. Kč. Takže loni příjmy z DPH oproti roku 2014 dokonce poklesly. A to přesto (nebo možná právě proto), že loni rostla ekonomika rychleji, než letos.

0 0
možnosti

7. 9. 2016 8:10
Problém stavebních povolení

těžko může stát investovat do infrastruktury, když nemá stavební povolení na výstavbu dálnic. Na tu výstavbu, u které se uplatňují dotace z fondů EU. Bez nového hodnocení ekologické zátěže dle nových norem EU nelze začít stavět. A všichni víme, že vláda se pokoušela dostat v EU výjimku a nedostala ji. Takže stavět se bude až v příštích letech včetně toho, že až v příštích letech dojde k čerpání eurodotací.

0 0
možnosti
JB

J. Bruner

7. 9. 2016 2:02
komentáře podpořené fakty

až na tu ČNB. Vyjma tvrzení, že to bylo dobře, jak snížila kursovou hodnotu koruny, nikde není objektivní hodnocení, že to bylo a je dobře.

Vkrádá se otázka, zda pochvalou kroků ČNB nesleduje autor nějaký svůj cíl.

0 0
možnosti
PG

7. 9. 2016 10:43
Re: komentáře podpořené fakty

Tyhle veci nelze nikdy jednoznacne urcit. Za mne je dobre, ze CNB je opravdu nezavisla a sla "proti" proudu. A ze tech opravdu nezavislych instituci ubyva a ubyva, bohuzel.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz