Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Apokalyptičtí Zelení

Taky patříte k těm, kdo na poslední chvíli žhaví mozkové závity a ne a ne se rozhodnout, které straně to tam zhruba za měsíc hodit? Možná jste se tak jako řada jiných rozhodli, že s velkými stranami už nechce mít nic společného.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

25. 9. 2017 11:30
No,

V Anglii take rozbílely osnovní stávky a šicí stroje a co? pokrok nezastavíš jenom levicoví blbci typu "POL POTA, LENINA, MAOTCETUNGA,ČAVESE, toho kreténa z KLDR A.P.

0 0
možnosti
JN

25. 9. 2017 11:35
Re: No,

Lenin pokrok nezastavoval, jenom využil sociální změny, které přinesl k revoluci.

0 0
možnosti
FK

25. 9. 2017 10:56
Že automatická pračka není robot,

tedy alespoň takový, který způsobí průmyslovou revoluci 4.0, je jasné. Nedisponuje totiž tzv. umělou inteligencí, tedy zatím. Termín "průmyslová revoluce 4.0" nemám ale rád. Podle mne se o žádnou revoluci nejedná, protože k žádné skokové změně nedochází. K robotizaci dochází kontinuálně, už mnoho let, čili je to normální technologický rozvoj. Žes se zavádějí do praxe technologie, které jsme si před desítkami let nedovedli ani představit, je fakt. Jenže se také předpokládalo, že třeba budeme kolonizovat Mars, a ono nic. Umělá inteligence je ale pořád hodně vzdálený cíl a stav lidského poznání a současná technologie to zatím neumožňuje. Doporučoval bych proto politikům, a v tom jsem zajedno s paní Šichtářovou, aby si ještě nadlouho s nějakým zdaněním robotů, nechali zajít chuť a přemýšleli spíše o tom, jak vyšším zapojením elektronizace ve státní správě sníží stav úředníků.

0 0
možnosti
PV

25. 9. 2017 12:50
Politici sníží počet úředníků jen pod hooodně velkým

tlakem. Protože v politice je vždy dost "zasloužilých," které je třeba "odměnit."

Jenom Stalin udržoval počet úředníků na konstantním počtu tím, že je pravidelně vyvražďoval. Když s tímto v SSSR přestali, tak se postupně více, než ztrojnásobil!

0 0
možnosti
MV

25. 9. 2017 10:40
Robotizace má pozitivní vliv

v oblastech s úbytkem obyvatelstva, v těch ostatní už je to sporné.

0 0
možnosti
JS

25. 9. 2017 21:32
Re: Robotizace má pozitivní vliv

No a protože politici furt straší jak nás bez imigrace bude ubývat, jsou pro nás roboty to pravé!

0 0
možnosti
PV

25. 9. 2017 10:34
Článek má naprostou pravdu! Práce totiž byla

vždycky, krize znamená, že v důsledku chyby nastavení finančních toků nebyly peníze na její zaplacení.

A např. kvalitních řemeslníků je neustálý nedostatek.

0 0
možnosti
MP

25. 9. 2017 10:23
Roboti jdou nad rámec chápání ekonomů. Neztrácejte čas.

Markkéta Sichtařová a Vladimír Pikora: "... Drtivá většina obav mezi lidmi pramení z názoru, že nové technologie vezmou lidem práci. ..."

Přesněji by mělo být napsáno, že "VE STÁVAJÍCÍM SPOLEČENSKO-EKONOMICKÉM SYSTÉMU technologie vezmou lidem práci URČITĚ V HORIZONTU NĚKOLIKA DESETILETÍ".

A právě proto nás nutně čeká změna stávajícího kapitalismu (tj. stávajícího společensko-ekonomického systému).

Toto sdělení pro vás na Neviditelného psa píše člověk, jehož první výzkumná práce v oblasti aplikací umělé inteligence pochází z roku 1988. Takže o podstatě věci něco určitě ví.

Shodou okolností v září roku 1988 v Praze vydal Prognostický ústav svou prognózu „Souhrnná prognóza vědeckotechnického, ekonomického a sociálního rozvoje ČSSR do roku 2010 (Podklad pro jednání národohospodářské komise ÚV KSČ)“ Tato prognóza byla zpracována kolektivem významných ekonomů, jako jsou Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Ivan Kočárník, ..., pod vedením Waltra Komárka. A je proto dnes v knihovnách nedostupná.

0 0
možnosti
VH

25. 9. 2017 9:48
Je třeba být principiální.

Zdanit již nakloněnou rovinu a kolo na hřídeli.

0 0
možnosti
RL

25. 9. 2017 16:08
Re: Je třeba být principiální.

Mám pocit, že většina kol na hřídeli hnaná jinak než lidskou silou (tedy stroj) je už teď zdaněná až až... ;-)

0 0
možnosti
MP

25. 9. 2017 9:06
K článku doporučuji

https://www.databazeknih.cz/povidky/v-prackova-tragedie-5900

Popisu v odkazu si nevšímejte, to psal nějaký vyučený blbec, který povídku nepochopil. To se u Lema stává dost často.

0 0
možnosti
PR

25. 9. 2017 9:52
Re: Doporučuji

Četl jste Lemův "Návrat s hvězd"?

To je o civilizaci "dobroserů" - kterou dnešní člověk pochopit sotva dokáže.

0 0
možnosti
JN

25. 9. 2017 9:05
Chudák pan Gates, asi senilní

Autoři tady ukazují jasnou intelektuální nadřazenost nad Bilem Gatesem, který nedokáže pochopit, že se vlastně nic neděje (ostatně jako vizionář, na rozdíl od autorů, žalostně selhal).

Gates nevidí ani evidentní a nevyvratitelný argument, že jsme bez problémů vstřebali průmyslovou revoluci před sto lety! (pravda, přijde mi trochu divné, že autoři nezaznamenali těch pár komunistických převratů, případně, že to nepovažují za problém).

0 0
možnosti

25. 9. 2017 8:07
danit roboty je nesmysl, ale ...

... to nic nemění na tom, že robotické stroje v některých oborech opravdu berou lidem práci. To samo o sobě není nic špatného, pokud je možné lidi, kteří příšli díky robotizaci o práci (obživu) přesunout do jiných oborů. Jenže ono to není vždy možné.

Já si domnívám, že společnost se bude ubírat jiným směrem. Misto zdanění robotů příjde na přestřes minimální státem vyplácený příjem na hlavu. Pro stát je totiž důležité, aby každý měl prostředky na obživu a tedy i na na to, aby platil za vzrobené zboží. O to mají zajem i podnikatelé, protože pro ně je důležité nejen umět lacině (tedy pomocí robotizace) vyrábět, ale hlavně své produkty prodat. A roboti si jejich výrobky nekoupí. Ty nakupují jen lidé, ale jen ti lidé, kteří na to mají peníze.

0 0
možnosti
PR

25. 9. 2017 8:19
Re: danit roboty je nesmysl, ale ...

Ten "nesmysl" s jakým jsou mnohdy používány stroje, jste popsal výstižně - pro peníze!

0 0
možnosti
JL

J. Lukavsky

25. 9. 2017 8:02
naopak

"Ehm, víte, kolik práce vzaly lidem počítače, na kterých běžel software Microsoftu?" No je to přesně naopak! Kolik práce přibylo! Dříve jsem cesťák do Prahy vyplnil ručně za 5 minut vč. zprávy. Dnes se 3 dny pokouším dostat do systému, pak několikrát marně vyplnit dotazník... pak se jdu poradit... pak se zjistí, že momentálně je systém obsazen.... No za 3-4 dny občasného zkoušení a nadávání... huráááááááááááááááá.

J.L.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz