Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKOLOGIE: Sucho souvisí s bio-sluníčkáři

Kandidáti ve volbách do PS prý využívají strachu lidí k získávání voličů - např. strachu o vodu. Mají to však podloženo: dle veřejných map sucha byly Šumava a jižní Morava v září 2017 nejsuššími regiony v ČR.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Šimek 066

17. 10. 2017 17:14
BIO k aktivizmu použije leda debil.

0 0
možnosti
ŠH

17. 10. 2017 16:12
Šumava si poradí.

Země si poradí. Příroda si poradí. Pithart s tou jeho "holozemí po kůrovci" ví prdlajs.

Horší to je s lidstvem/TVdiváky - a vůbec tedy s těmi, kteří se jaksi nedohodnou na tom, "co je vlhko, co je sucho, jestli jo, jestli ne a jestli vůbec má politik, který nepozná jedli", to čtyři roky řídit a vykazovat plánované ukazatele!! Mě úplně stačí sledovat, jak ze zprávy o počasí se udělala "vzdychací estráda rekordů, průšvihů, katastrof, boje, vichru, vody, tropů, ........, i sýkorky se mohou přemnožit". A potom si vyjedu na Pürstling (hádejte). Nejen tam. Kdykoliv jsem venku, tak mi to nějak neštymuje s těma politikama, zvláště s těma, co mají nějakou drahou a známou cenu za záchranu planety Země.

Šumava si poradí, i když to momentální rozhodovače o Šumavě dost štve. Jde o miliardy - jedni pláčou nad ztrátou "výnosů z překližky", ti druzí nad nepotřebností dotací "na záchranu neschopné přírody, kde by se chodilo v bělostných Adidaskách".

Myslím, že "duch šumavský" si bude dělat co chce. Jsem tomu rád. Moc rád.

Jsem nevolič Zelených, jen jsem venku - pod nebem dost často, od dětství. Děkuji tímto těm, co to dočetli až sem. Přeji příjemný pobyt venku, nebojte se brouků (voni Vám plastový sponky u batohu nesežerou) a vezměte s sebou pláštěnku i v červenci! Zkráceno.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

17. 10. 2017 16:18
Šumava si vůbec nemusí poradit.

Jako si neporadily Apeniny, Libanon a Antilibanon. Když se stromy odstraní, samy už třeba nevyrostou. Voda odnese půdu a z dříve zalesněných vrcholků budou skály nebo nějaká pseudo-tundrostep.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

17. 10. 2017 15:40
Empiricky je snadno zjistitelné,

že jehličnaté lesy zadrží více vody než lesy listnaté a že kde nejsou lesy, není ani voda.

0 0
možnosti
PU

17. 10. 2017 10:41
Pokud reálné myslitelství znamená

že smrková monokulturní plantáž zadrží více vody než mlází, pak jsem biosluníčkář. Kdo nevěří, ať si po pořádném dešti zajde do smrkového lesa a odhrne pár čísel jehličí.

0 0
možnosti

17. 10. 2017 10:21
pro hulváta Zingu

předpokládám, že tenhle hulvát pošle do prdele i mě, ale přesto mu sem ty roční řady dám:

data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadcrut4/data/current/time_series/HadCRUT.4.6.0.0.annual_ns_avg.txt

http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/list/year_wld.html

https://www.ncdc.noaa.gov/cag/time-series/global

0 0
možnosti
PZ

17. 10. 2017 12:02
Re: pro hulváta Zingu

Ano, dnes pošlu, protože jste nic nedokázal: ukažte reálně naměřené teploty a ne nějaké odchylky od vyfantazírovaného "normálu"!

0 0
možnosti
MV

17. 10. 2017 9:08
Už chápu, jenom Zemanovec

může plácat nesmysly typu divoká přírodu se rovná velkoplošným suchým lesům.

0 0
možnosti
PR

17. 10. 2017 7:43
Sucho souvisí s odparem.

Fyzika už školní děti učí, že voda má více skupenství a že se s růstem teploty více odpařuje (při stálé okolní vlhkosti). V té době kdy se toto běžně učívalo ale pan autor zřejmě jaksi "chyběl" a doposud se mu toto posdstatné poznání zákonitostí světa doplnit nepodařilo. V roli už dospělce mu zřejmě nezbývá než si vymýšlet zdůvodnění nedouků, pasát dětinské petice články a pod.

Pojem součastné situace globálního oteplování a důsledků sucha či změněné dynamiky počasí na biosféru je daleko složitější a s nepříjeměšími důsledky pro kde koho. Na druhou stranu by mohl vnést do problémů více světla jak vymýšlení si strašidel ale jen pro ty, kteří se poznání hlubších zákonitostí a většímu nadhledu dál nevyhýbají.

Konkrétněji v našich zeměpisných šířkách znamená nárůst průměrné roční teploty o jeden stupen odpar v průměru vyšší o 100mm. Při setrvalé míře srážek kolem 600mm proto celá krajina už zjevně vysychá. Do konce století dojde v důsledku skleníkového efektu k nárůstu zvláště kontinentální teploty ještě o několk stupínků a tak se naše krajina změní na více podobnou té kterou můžeme už dnes vidět v okolí Bělehradu či ve Španělsku. Tedy na v kopcích křovinatou a více stepní a relativně už bezlesou. Přitom zde nebudou klimatické změny zas až tak dramatické jako v jiných oblastech. Můžeme se tím na jednu stranu utěšovat ale na druhou se naše území stane zemí zaslíbenou pro ty, na které dopadnou důsledky daleko výrazněji. Tací pak přijdou dětsky uvažujícím naivkům které předvádí autor vysvětlt svůj pohled na situaci. Tento proces už trochu započal a zatím se maskujese i ekonomickou vychytralostí při snaze o nastolení bezpracného blahobytu. Časem nejspíše půjde spíš jen o přežití a tomu budou odpovídat nejen usychající stromy... ale i vnitrospolečenké vztahy. Lesy totiž byly nutnou podmínkou ukotvení do té doby kočujících tlup a proto počátkem civilizací. Jejich mizení naopak předznamenává civilizační konec.

0 0
možnosti
PZ

17. 10. 2017 8:14
Re: Sucho souvisí s odparem.

Pane Rado, jděte už do pr*dele s tím Vaším globálním oteplováním!

Předložte tady řadu ročních teplot např. posledních 30 let a pak se můžeme bavit.

A navíc: Vaše teorie tepla a sucha je směšná! Jak to, že v tropech je tepleji a víc tam prší? Nejsušší byla Zeměkoule v době ledové!

A ten skleníkový poklop máte nejspíše v hlavě.

Je na čase, abyste se hlouběji ponořil do zákonitostí vědy a neblábolil ideologické nesmysly!

0 0
možnosti

V. Šťastný

17. 10. 2017 6:34
Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím,

když spatří tyto fotografie...: https://vladimirstastny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622870

0 0
možnosti
PR

17. 10. 2017 7:03
Re: Srdce bio-sluníčkáře se musí tetelit štěstím?

Podobně jako autor zřejmě nejste schopen nikoho jmenovat, dát odkaz na jeho názor k věci....

Vysnít si fiktivní osobu - bubáka - která je stělesněním viny a to až tak, že snímá naší vlastní odpovědnost za svět a té hodit vše na hlavu, je řešení ke kterému se houfně uchylují malé děti v pohádkách nebo i dospělci kteří namísto vysvětlování raději straší.

Malé děti mají vážný důvod - potřebují i při své relativní bezmocnosti unést situasi aby mohli dorůst a faktickou odpovědnost za svět pak event. zkusit opravdu převzít. Tak daleko jste se zjevně ještě žel nedostal.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz