4.5.2024 | Svátek má Květoslav


CENY: Kde se berou rozdíly mezi Polskem a Českem?

29.11.2023

Politici by asi nikdy neměli psát tweety pozdě večer. A určitě ne večer po dalším nepříjemném průzkumu volebních preferencí. Ale možná neuškodí říct si, proč jsou tak velké cenové rozdíly mezi Polskem a Českem. 🧵 twitter.com/marekvyborny/status/1728865719541223466?s=43&t=Jve58dMU2aCu9ZQ3uBPEWg

Pojďme začít tím klíčovým, a to je nedostatečná konkurence mezi dodavateli. Polsko má obrovské množství malých dodavatelů, spojených v odbytová družstva. U nás máme pár dominantních holdingů. Co s tím dělají lidovečtí ministři zemědělství? Posílají jim další dotace.

Rekordní české sazby DPH na potraviny v regionu. Oproti Polsku v ČR DPH sežere každých 15 Kč ze stokoruny nákupu. Kdy pan ministr Výborný předloží návrh na nulovou DPH na potraviny? Zatím jen lidem zdražuje kojeneckou výživu a nápoje.

Extrémně levné potraviny jsou politikou polských vlád už desítky let. A taky tomu odpovídá jejich masivní dotační politika do zemědělství a potravinářství. Přijde pan ministr Výborný s návrhem poslat agroholdingům další miliardy?I když ono by možná stačilo, aby českým potravinářům neházel klacky pod nohy a neničil jejich konkurenceschopnost vyššími cenami energií, vyššími daněmi, dražším mýtným, zdražováním nákladů práce, zvyšováním byrokracie... Ten seznam je dost dlouhý.Ministr, který respektuje fakta, by také spíše řetězcům poděkoval, že část loňského zdražení vzali na sebe. Stačí se podívat na data o průměrné ziskovosti obchodů od roku 2018.

Zároveň by ale musel férově přiznat, že pokud si tady někdo mastil v krizi kapsu, byli to ti, za které jako ministr zemědělství zodpovídá a které tak intenzivně hájí.

Tady má pan ministr pár konkrétních tipů, na co by se mohl v rámci svého resortu podívat (tedy kromě toho, že dál rozhazuje veřejné peníze na proplácení chlebíčků pro agrobarony). Data ČSÚ u konkrétních potravin - průměrné tempo zdražování za posledních 12 měsíců.

A teď trocha kontextu. I přes nízké ceny vydávají Poláci na jídlo větší část svých prostředků než Češi.

Každý politik se samozřejmě snaží nějak zaujmout, jen by se možná měl zamyslet nad tím, že potraviny v Česku jsou stále šesté nejlevnější v Evropě. Normální politici by se tím spíš chlubili.

Autor je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR @SOCR_CR, viceprezident @hokomora a @eurocommerce