Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

CENY: Kde se berou rozdíly mezi Polskem a Českem?

Polsko má obrovské množství malých dodavatelů, spojených v odbytová družstva. U nás máme pár dominantních holdingů. Co s tím dělají lidovečtí ministři zemědělství? Posílají jim další dotace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O32t31a37k30a49r 40B73u15d67a

30. 11. 2023 9:18

Při odborářském pískotu a hluku z řehtaček se nabízí vzpomínka na krizi z odborů ve Velké Británii. Zajímavý článek tu dobu připomíná. Tehdy byla GB v hospodářské krizi, u moci byli labouristi, vládly odbory, Británie se řídila tzv. tripartismem, říkalo se ji "nemocný muž Evropy"... Zaslechl jsem v posledních dnech tento termín v souvislosti se situací v ČR. Analogie je zřejmá. Jen to snad nedotáhneme až tam, kam dospěly odbory v GB, než voliči pochopili, že je před hospodářskou krizí odbory a labouristé nejen nezachraňují, ale naopak krizi vyvolávají.

https://medium.seznam.cz/clanek/jan-broul-neznama-historie-jak-to-vypadalo-v-britanii-kdyz-tam-vladly-odbory-33095

0 0
možnosti
VP

Typický Prouza, hlavní obhájce západních řetězců, které ovládly náš trh a nestydatě nás odírají. A typický výplod, o obchodních řetězcích ani slovo. Nejlepší výrok pana Prouzy, který jsem zaznamenal, zněl "Stejné ceny na pultech obchodních řetězců dokazují, že trh funguje."

Paradoxní je, že za současný stav jsou odpovědní politici, kteří připustili, aby něco takového nastalo. Němci dělají jen to, co jim dovolíme. A my jsme jim dovolili, aby si z nás udělali kolonii.

Fiala nás nevytrhne, ten se v Bruselu ještě hlouběji zanoří tam, kde to nevoní.

0 0
možnosti
SR

Jestli to nebude také tím, že v Polsku nemají svého Prouzu hájícího zájmy západních řetězců majícího úzké vztahy s politiky všech relevantních stran.

0 0
možnosti
JV

Klíčová je prý nedostatečná konkurence mezi dodavateli. Nechejme stranou ty různé autorovy grafy a tabulky. Ty nejsou klíčové.

Ptejme se, jak údajně v tržní ekonomice může dojít k nedostatečné konkurenci. 1) musí zákazník platit co dodavatel chce, protože zboží je málo? To evidentně ne. 2) vznikl v ČR jakýsi mezi dodavateli kartel, kdy zboží je dost, ale jen za ceny hlídané kartelem? Kartely existují všude na světě. Možné by to tedy bylo. Nicméně státní instituce, které hlídají, aby dodavatelé tak neomezovaly konkurenci, nic takového netvrdí. Je ale možné, že instituce nedělají svoji práci dobře. 3) Zákazník má dost peněz a navíc je hloupý a prostě zaplatí. Konkurence není tedy potřeba. 4) zákazník sice nemá tolik peněz, je ale hloupý a tak namísto chování se tržně, tzn. prostě nekoupit, co je předražené, jen remcá, nadává a stěžuji si, většinou na úřadě. 5) možná, že existují další důvody.

Osobně se domnívám, že pro situaci v ČR platí bod 4.

0 0
možnosti
MK

Přikláním se spíš k 2).

0 0
možnosti
LN

Nenažranost výrobců a hlavně obchodníků. Každý podle svého postavení na trhu. Každý si nasadil, co to šlo... Jedlé oleje nabízeli obchodníci v létě 2022 za ceny 70-90 Kč za litr. Teď už se dá koupit řepkový i slunečnicový olej v akcích i za 25,- Kč za litr... A takhle by se dalo pokračovat.

Nedávno jsem nakoupil v Amazon.de k počítači výrobek WD za 7800,- Kč včetně DPH a bezplatné dopravy, který naši obchodníci nabízejí za 11,5 - 12 tisíc Kč. Nejdražší je Alza.cz...

Tady je to jednoznačně nenažranost obchodníků. Čekají na hejla, který si neumí na Internetu dohledat cenovou úroveň, za kterou se dá výrobek nakoupit třeba v Německu... :-P [>-]

0 0
možnosti

J16a87n 22Č93e45r31n85ý

29. 11. 2023 18:06

Proč lžete ?

0 0
možnosti
MN

Rozdíl pár procent a rozdíl v platech často 50% procent. tady se není s čím chlubit.

0 0
možnosti
Foto

Vláda sleduje jediný parametr:

Aby mohla říci, že rozpočet na roky jejich vlády je nižší než rozpočet za kovidu za Babišovy vlády.

O nic jiného jim nejde, ať občané i firmy chcípnou.

0 0
možnosti
PZ

Pokud jste doma odpovědná za útraty tok potěš. Rozpočet nižší? Myslíte schodek? VŠŽ?

0 0
možnosti
PK

To je jedno, díky bohu, že jsou. Jinak bychom tady za chvíli díky šmejdům SPOLU neměli ani co žrát!

0 0
možnosti

J31a68n 55Č25e48r91n11ý

29. 11. 2023 12:41

Proč tu ty německé, holandské, anglické apod. obchodní řetězce podnikají, když mají tak mizernou ziskovost kolem 2% .

Ony se pro nás obětují, tak to vidí panák Prouza.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz