Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Mňam, to vypadá úžasně! Jako dítě jsem neměla moc ráda v knedlících ani v buchtách větší ovoce jako jsou švestky nebo meruňky, protožře to bylo takové rozblemcané. Vlastně jsem milovala jen sladká jídla s borůvkami. Ale jsem dávno velká holka a švestkový koláč miluju. S tvarohem a ještě víc s mákem. Tohle je ovšem luxusní koláč i popis s fotkami. Děkuju Ti, Nelinko.
Nelino, parádní koláč, dala jsi si s ním práci. Já ho dělala jen s borůvkami a u prvního jsem je sázela na plech hezky po jedné do rádků (jako ty svoje švestky). Jenže jednak řádky rozhodně nebyly "jako když střelí" a stejně mezi nimi byly přliš velké mezery. Tak jsem je pak už na tvaroh jen sypala a volná místa jednotlive zaplňovala. Ale potvrzuji, že tenhle recept je skvělý a koláč fakt vydrží dlouho čerstvý.
Dělala jsem včera šlehačku do mašinky na bombičky. Miluji ji, používám hóódně dlouho a často. Tak jsem nalila půl litru šlehačky do lahve, nasadila bombičku, udělala šlehačku, dala do lednice. Později jsem udělala karamelové poháry, odnesla ven za manželem, že si je v chládku sníme (je tu furt +36-9) . Ochutnám šlehačku a je taková extra nadýchaná a mírně nakyslá. Ale zkažená nemůže být, na krabičce bylo datum použití až 10.list. A pak mi došlo, co se stalo! Omylem jsem hrábla pro špatnou bombičku( Místo šlehačkové, jsem nasadila tu "na sodovku" (také mám láhev a dělám "domácí"). Dosud jsem si myslela, že se bombičky nedají zaměnit, určitě mají jiné vršky. No nemají, jen šlehačková bombička je modrá, sodovková stříbrná. A v každé je jiný plyn (nebo v té na šlehačku plyn - vlastně nevím?) Jak jsem oboje bombičky poměrně nedávno dokupovala, barvy jsem popletla. "Bublinková" šlehačka tedy nebylo to pravé, ale oba jsme karamel přesto snědly. V těch dalších chutích se mírná nakyslost ztratila a bublinky postupně skoro vyprchaly. Karamel si dáme i dneska a jestli ta chuť bude vadit, asi celou láhev vystříkám do dřezu . Stala se vám někdy podobná chyba?
Maričko tohle neznám .
S nakyslou šlehačkou samozřejmě zkušenost mám , za totáče se to stávalo, ale tohle vypadá neškodně.
Jedu z pražení, bylo skvělé!
já miluju kombinaci švestek a máku...s tvarohem mi moc nejedou,ale vypadá tem koláč parádně....
No panečku... jak už tu bylo řečeno, tohle je spíš švestkový dort :DD Takhle podobně (ale ne tak luxusně) dělám meruňkový koláč (asi hlavně proto, že kupované meruňky nebývají žádný velký zázrak, tak se musí přidat jinde ;-)
Letos jsem už švestkový koláč samozřejmě dělala, jen se švestkami a z hrníčkového těsta (takové to s kyselým mlékem nebo jogurtem). Z jednoho malého jogurtu je toho tak akorát.
Jinak - kromě švestkových knedlíků - dělám jahelník, ten je s dobrými švestkami báječný - a taky rýžový nákyp.
Dneska bude lečo, ale ty švestky ještě koupím :-) Díky, Nelino.
Takový koláč, to je samá chuť! Švestky jsem onehdy koupila a vůbec nešly od pecky. Tak jsem je snědla rovnou. Ale Nelina mi s tím koláčem udělala laskominy veliké, děkuji za recept a perfektní fotky
Jo, švestkové koláče jsou lahoda v jakékoliv podobě. I u nás se pod ně dával tvaroh, ale na kynuté těsto - a byl to je tvaroh bez smetany. Ten tvůj je echt slavností koláč, to je málem švestkový dort!:))
Jinak švestek zpočátku bylo plno, ale většina opadala dost dávno předtím, než stihly doopravdy dozrát - ten déšť na ně přišel pozdě (aspoň u nás).
Švestky už nejsou a ani jich moc nebylo... ale tenhle koláč vypadá dobře a zkusím. Jen asi z poloviční dávky, neb jsme sami dva
Milá Nelinko, koláč vypadá moc hezky a určitě je i chutný - určitě ji někdy prubnu se zavařených trnek či meruněk. Z trnek peču klasickou kynutou buchtu s posýpátkem - těsto musí být řidší a tenoučké a dobře vymísené, pak je buchta jak peříčko.
Jeník přinesl včera z naší zahrádky ne švestičky (na ty je už u nás opravdu pozdě), ale jabka padančata, tak budu dělat letošní první podzimní závin - ještě nevím, jestli bude z lístkového nebo kynutého těsta.
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům ...
Švestek jsme měli letos hodně - Máme klasiku - a myslím, že "suché" jsou letos i z důvodů sucha. Koláč se u nás dělá klasický kynutý - a já ráda bez tvarohu - jen těch švestek je tam hromada, aby těsto nikde nekoukalo...
Ano, kynuté těsto a švestky naříznout do špičky a dávat je na těsto pěkně v řadách na stojato, ale na to musí být košík švestek a ještě těch pravých. Tak to je už jen vzpomínka. Takže klasické závidím.