Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
odpovím hromadně
jelikož po snídani musíme neplánovaně odjet něco zařídit.
Děkuji za komentáře a vidím, že nejsem zdaleka jediná, kdo Štědrák neznal. Když jsem recept četla v kuchařce, napadlo mne, že název vznikl od náplní, je jich v dortu opravdu "štědře". Až na netu jsem se dočetla, že je to dort na vánoční tabuli - tedy na Štědrý den. Jenže ho tu nikdo také neznáte a vlastně jste mi tím potvrdily moje původní podezření, jak dalece je dort opravdu prastarý tradiční recept? Ne, že by tenhle dort někde (třeba na Slovensku) už dávno neznali, ale, že by patřil k vánoční tradici mi přijde dost přehnané tvrzení. Jenny, pokud něco podrobnějšího o jeho původu najdeš, prosím napiš to sem.
Ano, opravdu tohle není hrcfrc dort. Já tu mám na pečení dost času a byla jsem na výsledek natolik zvědavá, že mě jeho pracnější výroba neodradila. Porce jsou opravdu syté a jak se náplně svojí vahou "ztlačí" jsou takové navlhlé a těžké. ALE chuťově je to opravdu dobré. V receptu jsem sice odrazovala od pekáče(a radím kulatou formu), ale jak jsem nad dalším jeho pečením přemýšlela, možná ten příští do pekáče přeci jen udělám. Jen budu muset linecké těsto pokládat v pruzích, aby se netrhalo. Pak se totiž dort bude moci krájet na čtverečky (nebo řezy) a hlavně starší zbytky se tak budou ve formě čtverečku lépe jíst třeba k snídani. A ano Liko, dort se rozhodně při přenášení nesesype:)
Hrníčkovou buchtu dělám podle maminčina receptu a tam se přídává olej. Stejně tak, když dělám waffle. Tam má sice být čtvrt hrnečku rozpuštěného másla, ale já jsem na to líná, tak přdám olej - a je to také dobré.
Jdeme snídat a pak z domu, ale až se vrátíme (nevím kdy), kouknu sem znovu. Přeji hezký zbytek dne.
Maričko, taky jsem netušila, že takový dort existuje
ale zní to moc dobře! Jen, jako ostatní:)) je na nás za běžných okolností moc velký a bohatý - tedy štědrý:))) Ale možná ho vyzkouším už tohle léto na očekávané oslavě. Podle mě má ještě jednu výhodu před klasickým dortem - v létě se jen tak snadno nerozteče:))
Tak díky za skvěle prezentovaný recept!
Maričko,
díky za zajímavý recept, jakživ jsem o něm neslyšela, zařadím do receptů a možná někdy zkusím. Štědrák, to by mně zajímalo odkud ten název pochází, jdu kouknout na gůgla, tady široko, daleko ani vidu ani slechu.
to musí být neskutečné
tím myslím neskutečně dobré :-))))))))
jen při mém současném režimu si na něj asi tak několik let můžu nechat zajít chuť...
nebo někdo upečte a pozvěte mě na malý kousek :-DDDDDDDD
Re: to musí být neskutečné
Naopak, Bedo, upeč a pozvi nás všechny :D
Re: to musí být neskutečné
to koukám - tady jedna jen tak pípne a už by se mušky slétaly :-DDDDD
Dort Štědrák
neznám, nikdy jsem ten název neslyšela. Ale od teďka vím, po kom se moje kamarádka jmenuje Štědráková :-)) A určitě vím, že ten dort nikdy nepekla. Škoda, dala bych si kousek!
Maričko, sliny se mi sbíhají nad Tvým receptem. Ale dělat ho nebudu, pro mně je to moc s....éé práce, ač mám mlsnou hubu, jsem přece jen dostatečně líná :-) a tlustá
A ještě jsem chtěla zdůraznit
Velkou výhodu tohoto dortu: když ho někam transportujete, určitě se "nesveze" jako ty s krémovou náplní. Komu se tohle někdy stalo, tak ví přesně, co znamená "je to k pláči". Tento dort mi připadá takový pěkně festovní, a přitom žádná buchta dusilka.
Re: A ještě jsem chtěla zdůraznit
Jasně, např. takové trubičky, co mi na Rusavě spadly na zem a než jsem to zpracovala ( strašný zážitek) vdechla je Arinka. :-)
Re: A ještě jsem chtěla zdůraznit
Jenny, teď je mi konečně jasné, proč pak Arinka dva dny jen ležela :-)
Tento dort mi uvízne v hlavě nadlouho
A je docela možné, že ho někdy vyzkouším - přesně jak píše Rpuť, pro větší sešlost je ideální. A je dostatečně kuriózní a určitě bude vynikající.
Je to takový frgálový panelák :D
Re: Tento dort mi uvízne v hlavě nadlouho
Frgálový panelák je dost dobrej :)
Štědrák neznám. Možná někdy zkusím, jako změnu. Třeba na hody :) a tam letos nemám žádného stárka ani stárku, takže moučník je moje volba a nemusím péct ty plechy koláčů :)
Jinak dneska peču perník, protože obě děti jedou na nějakou pirátskou akci do Krucemburku na rybníku Řeka... a aspoň něco na zub potřebují s sebou, jinak si tam prý budou vařit. A perník v tom vedru vydrží v použitelném stavu. Kousek si nechám doma, přijede na návštěvu tchýně- chudák já.
Re: Tento dort mi uvízne v hlavě nadlouho
Rybník Řeka?? To zvláštnost, rybníky jsou většinou na potoce :-)
Jinak k těm ne tak docela vítaným návštěvám - moje známá mi na to říkala: "Pošli ji do kostela!" :D
Re: Tento dort mi uvízne v hlavě nadlouho
Jojo, rybník Řeka. Kdysi jsem ho v Křížové hledala a ptala jsem se domorodců - Simvás, kde je tady rybník? Jó Řeka? Ne, rybník. Atd. :)
Re: Tento dort mi uvízne v hlavě nadlouho
Frgálovej panelák :DDD
Teda mně ty frgále napadly taky, ale jaksi ne v tak pěkný souvislosti :-)
Mááááááááááááááričkooooooooooo!!
Co mi to děláš, co mi to jen děláš???? Sedím tu, do klábosnice mi odkapávají opratě a je mi mě líto. Budu pít suchý kafe a tady takovej krásnej dobrůtek!! Aaach ich ouvej. jsem chudáky!
Re: Mááááááááááááááričkooooooooooo!!
Tož dojeď, udělám ti borůvkový koláč. Borůvky mám čerstvé doma.
Racepis je to zajímavej,
o to nic, pro velkou rodinu ideální, neb každému stačí jen malý dílek a má bříško plné! Ale tím pádem nic pro mne - já bych se tím projídala tak dlouho, že i to linecké těsto by ztvrdlo! :))
Ale když už jsme u toho pečení - hledala jsem v poslední době nějakou piškotovou rychlobuchtu a nějaké jednoduché houstičky do pekárny .... a s úžasem zjistila, že hooodně receptů obsahuje místo másla či Hery olej!
Zkusila jsem jeden takový piškot a nikomu to nedoporučuju! Na chuť to není ono a ke všemu je to těžké, že jsem to cítila v žaludku ještě odpoledne.
Ale VRTÁ MI HLAVOU - tohle přeci nebývalo - já si nevzpomínám, že by kdy naše matky a babičky dávaly do pečiva olej! Nebo se mýlím?
Re: Racepis je to zajímavej,
Babička dávala sádlo - to bylo doma vždycky a máslo se moc nekupovalo. Máma už do pečiva dávala heru - válečné náhražky se ujaly a hodně dlouho se považovaly i za zdravé.
Re: Racepis je to zajímavej,
houstičky ti časem napíšu - jednoduché - ale jsou vynikající čerstvé, pro tebe se vyplatí dělat je z minidávky častěji (mléko a máslo - olej žádný). A piškot ti taky napíšu - moje babička si ho pekla v maličkém kastrůlku z jednoho vajíčka - recept je právě odvozen z hmotnosti vejce... (a je to jen cukr, mouka a vejce) a tudíž se dá dělat maličký piškůtek i pro regiment. Teď to nejdu hledat - na oběd budu mít hosty a ještě nemám douklizeno... Ale vzpomenu si
Re: Racepis je to zajímavej,
Xerxová, prosím velice - napiš to všechno mně a já to dám jako Mlsotník - to bude zajímat více lidí!! Ani fotky nemusejí být, ty si domyslíme.
Re: Racepis je to zajímavej,
A ten mlsotník by mohl jít hned příští pátek, takže by Marička ani nemusela dlouho čekat :-)
Re: Racepis je to zajímavej,
Rpuť, Rpuť by nemusela čekat, ale třeba to bude zajímat i Maričku. Mně tedy rozhodně :-)
Re: Racepis je to zajímavej,
Mně to bude zajímat zaručeně! :)
Jeden recepis se mi už podařilo minimalizovat i vyladit - hrníčkovej! Dalším zajisté nepohrdnu!
A na ty houstičky jsem velice zvědavá! Já mám kamennej barák, takže je v něm sice i ve vedru přijatelně a dobře se dýchá, neb šutr drží vlhkost, jenže - v důsledku vlhkosti mi tu kupovaný chleba rychle zplesniví /a z pekárny mi nechutná), housky tvrdnou.... takže nutno mít v mrazáku a dopékat. A ty kupované nejsou nic moc.
Takže se na recepisy těším velmi!
Re: Racepis je to zajímavej,
Recept na piškot - kolik váží vejce i se skořápkou, tolik cukru a tolik polohrubé mouky. Tak to dělala máti ;)
Re: Racepis je to zajímavej,
Řekla bych, že do těžšího těsta olej nevadí, ale v piškotu je... no, jak píšeš.
Re: Racepis je to zajímavej,
Pamatuji si, že jsme lité buchty dělali z tučného mléka a trochy sodovky/sifónu (kromě mouky, cukru a ovoce), nebo jen z kefíru, který obojí nahradil. Tuk v mléce stačil a bublinky nahradily prdopeč. Bylo to vždy moc dobré.
Re: Racepis je to zajímavej,
V životě jsem nedávala do piškotu žádný tuk, tak proč tam lít olej? Jak píše Lika - ten v mléku stačí!
Pod receptem
jsem našla reklamu na hubnutí:-)
Maričko, moc ráda jsem si o Štědráku přečetla, i když ho asi hned tak nevyzkouším, vypadá fakt pracně a sytě. Ale je to zajímavé a umím si představit, že se dříve dělával, když byla matka doma a měla velkou rodinu.
Ten nápad s lineckým těstem je moc dobrý, dort je tak určitě trvanlivější.