Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Dekuju vsem za cteni a prispevky..a tem, co vyzkoušeli, dekuju 2x
Ten koláč mě moc láká a hlíva vlastně taky, dík za inspiraci i návod.
Sharko, ten koláč je míněnej na plech? Uvažuju, jak moc bych to měla vydělit, aby mi vyšla velikost pro dva (včerejší koláč - snad kromě tvarohovýho - mi už přijde takovej... včerejší ).
Posloužím čerstvou zkušeností: na plech 40x35 jsem použila osm dost velkých jablek a těsto jsem zvětšila o půlku (dala jsem dvě malá vejce). Upečený výsledek je vysoký tak na 2,5 cm, řezy hezky drží pohromadě a je vláčný - počítám, že takový zůstane i den, dva.
Tak můžu potvrdit, že ten jablečný koláč je výborný - vláčný, opravdu chutný, prudce jedlý. Posléze si dám ještě tu verzi se šlehačkou a zmrzlinou.
Ten koláč vypadá velice velmi jedle, určitě vyzkouším. Ty houby na smetaně bych si dala, sice je nedělávám z hlívy, ale z bílých hřibů, když je sezona, ale to neva. No, nedám, mám obavu, že můj žlučník by silně nesouhlasil
Tak dneska jsi mi kápla do noty - zrovna se mi v lednici nudí hlíva, takže zítra bude máčka. Jabková buchta taky fajn, ale s tou počkám, až přijede Terka
Jo jo, "máčka", to bylo u nás konkrétní označení pro konkrétní jídlo - houby na smetaně.
U nás máčka je jakákoli omáčka, navíc máčka je buď málo odolný jedinec nebo jedinec s nevyhraněnými názory (něco jako kam vítr tam plášť), taky takto můžeme nazvat bláto či-li marast . A to nemluvím o máčce skvrnité . Prostě máčka má daleko větší rozsah než obyčejná omáčka.
Sharko díky! Obé bych si z fleku dala. Dnes jedu hrdinně do obchodu,takže asi hlívu pořídím už jsme ji dlouho neměli. Hodně využívám žampionová portobela,ty dávám k masu,do zeleniny atd. Jablka došla, musím zajet k pěstiteli, máme velkou spotřebu. Z omytých a oloupaných jablek,dělám ze slupek buď vývar na popíjení nebo si je házím vyluhovat do čajů. Slupky se mohou povařit i dvakrát,pořád je vývar chutný. Buchtu si udělám taky,včera jsme dojedli podobnou hrnkovou s mraženým ovocem a zužitkovali šťávu s magnézkou byla výborná,přidala jsem dva hřebíčky pro zdraví. Páteční okénko Mlsotníku je moc fajn,páč kdo má furt cosi vymýšlet,vždycky mne inspiruje nějaký recept a o víkendu udělám.
Ta buchta vypadá báječně! Doufám, že s hodně našlehaným vajíčkem půjde i bez prdopeče- jinak to drahý můj jíst nemůže. A hlívová omáčka taky vypadá dobře.
určitě..udělej sníh a půjde to..a nebo trochu jedlý sody, tu by dal?
Začala jsem kupovat prdopeč s vinným kamenem, v tom běžném nám taky cosi vadilo - pálila po něm žáha.
Hlívu velice můžu, takže díky za další tip. A ten jablečný koláč dneska upeču!
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům
dostala jsem chuť na hříbkovej gulášek... Sice mám ještě mražené houby, ale počkám si na čerstvé. Však za chvíli už začnou...