Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
má se docela fajn, už je mnohem lepší a v pondělí se chystá dochtorům zdrhnout :-))))))))))
u Liky se mi líbí její kuchařský slovník - ruk cuk, crcání... no a dneska prej z jáhel (smajlík koulející vočima)
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
A co máš proti "jáhel"? (udivený smajlík)
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
spíš ten "prejt" mě pobavil - ostatně vidím, že p. David na to taky zareagoval
čočku jsem neměla dlouho, hm co tak z ní????
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
Jo a díky za zprávy o Rputi, to je fajn.
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
Hurá - už vidím Rpuť, jak prchá stylem "Takhle se prchá, Mazánku!"
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
Ach jo, čtu "uživatel Rpuť" - no, hlavně že bude prchat :-)
Re: Rputinka zdraví všechny Zvířetníky
Bedo, díky za dobrou zprávu !
Liko, Liko, i Vy bouračko teorií dietologů...
Kurňa, jsem starej strejc, máslo a sádlo je mojí doménou, kálím na riziko kornatění tepen, co mi chutná, baštím. Absolutně kálím na irelevantní bláboly různých obskurních dietologů a výživových poradců. Klasický pokrm je grunt, s čím s Vámi nebudu souhlasit, je terminologie "prejt z čočky". Prejt je z drobů zabíjačky, prejt z "čočky"? Tindi vindi, raději si dám čočku na kyselo s poltem uzeného, ale dělat z čočky prejt? Sice zajímavý experiment (zkusím), ale ve smyslu klasického i alternativního prejtu nevidím přednost, pouze tu složitou alternativu. Kurňa, polt uzeného ještě mám (nezdravé), předvařenou čočovici také mám (zdravé), cibulku také mám (zdravé). Ale nyní budu vařit (tepelné zpracování obecně) nezdravé, cibulka smažená na sádle (nezdravé) a furt bude proces tepelné úpravy chutného pokrmu nezdravý. Dietologové a výživoví poradci, běžte do prdele, je mi záhadou, kdo tuto verbež, přisátou na státní cecek vůbec platí? Aby mi dietotolog žvanil do mého "meníčka", dostal by nedieticky po čuni. Prejt je prejt, a čočka je čočka, a ne prejt. Nazývejme produkty správnými jmény, nikolivěk synonymy. Sojové maso? Klasický oxymoron.
Re: Liko, Liko, i Vy bouračko teorií dietologů...
Ale Lika nikde nepíše,že si k tomu to uzený nesmíte dát :-D
Re: Liko, Liko, i Vy bouračko teorií dietologů...
Dovolím si upozornit, že všude důsledně píšu "prejt", tedy ve významu jakoby, něco na způsob.
A taky hned v úvodu píšu, že se to hodí pro dny, kdy vás čeká odběr krve kvůli vysokému cholesterolu :D
A tenhle recept není žádná módní dietní vymyšlenost, ale hodně stará věc - viz uvedený zdroj.
Re: Liko, Liko, i Vy bouračko teorií dietologů...
S tím prejtem - ono nejde ani tak o chuť (jó prejt je prejt, kór pečený na špeku - potom ovšem na odběry až za rok, nebo podstrčit kojence!), ale o vzhled ...
Pšt - ten pohankový jsem taky dělala se slaninou a mezi námi - nejlepší na něm byla práva ta slanina (:o))).
Ale co si budeme povídat, naši prapředci se spíš cpali čočkou než uzeným (pokud nebyl vaším předkem barón či dokonce hrábě).
Hmmm, ale to zní Liko
lákavě!! A taky to vypadá, že to člověku nesežere celý den času! Nějak se mi tu rozvoněla kancelář do prejtova!! :-)
Re: Hmmm, ale to zní Liko
Je dobré si večer předtím vzpomenout a dát namočit čočku (přebranou). To ušetří hafol času na plotně. A opravdu to chutná moc dobře.
Re: Hmmm, ale to zní Liko
Určo bych ráda vyzkoušela, doufám, že udržím v makovici!
OT
Oriáš ráno dostal kapsičku Whiskas, která je u něj na chvostu oblíbenosti. Je to důvod, proč mi z kastrolu žere včerejší rajskou polívku?????
Re: OT
Asi ji děláš moc dobrou - jak vlastně? Skvělé vysvědčení pro whiskas :DDD
Re: OT
Normálně- cibulku na másle, na to bobkovej list a celej pepř, zaleju vodou s bujónem a povařím. Pak tam vrhnu krabičku passaty. Dosolím, dosladím a nasypu uvařené těstoviny- tentokrát to byla tarhoňa. Na talíři to sypeme nastrouhaným sýrem.
Re: OT
No jo, voní mu to máslem a kořením :-) To vypadá dobře! Tak puť puť puť, přeji dobrou chuť.
Re: OT
A co takhle malý šufánek rajské a do toho wiskas,jenže Ori je chytrý asi by to taky neprošlo. :-)
Re: OT
tak já občas nacházím nakousaná rajčata, dělá to Majolena s Pitinou. Jim prostě chutnaj a když je v omáčkovejch felixech hovězí s rajčatovou omáčkou,tak se můžou zbláznit radostí. A chutná jim i KAND kečup - sladkej. Ale kdo včera ukradl rybičkovou konzervu, to teda nevim..a hlavně, zajímalo by mě,jak by ji otevřel:-D
PS: Kačenka si večer i ráno nechala dát prášek bez drápání.,Jen ten ranní po mě flusla,ale stačila jsem ji ještě odlovit a nacpat jí ho zase do tlamky. Hodil apo mě pohledem - se těš! Tak nevim, jestli mám jít vůbec domů :-D
Re: OT
Kačenka to do odpoledne zapomene. Tak ať je brzo zase zdravá!
Re: OT
No - a nebyla ta rybičková konzerva s klíčkem?
A domů běž, ale zamaskuj se ...
To musím zkusit :-)
Tuším, že tu jáhly mám - mám je moc ráda :-) Většinou z nich teda dělám jenom jahelník (se švestkama, i když s třešněma, nebo ještě spíš s višněma, hmmm :-), případně jáhlové škubánky.
Teda umím si představit, kolik toho z půl kila jáhel a půl kila čočky bylo :-))
Jo a děkuju!
Re: To musím zkusit :-)
A to ještě nevíš, že dnes původně hrozila pohanková placka :D Ale dodělávala jsem ji až dnes, už ji tu s chutí přikusuju. Asi jsem fakt divná.
Re: To musím zkusit :-)
Tak pohance jsem nějak nepřišla na chuť. Ale jsou i jiné suroviny :-)
Re: To musím zkusit :-)
Jestli jsi zkoušela pohanku té tmavší hnědé barvy, tak ta je kvůli nešetrnému zpracování opravdu nechutná. Ale pohanka barvy béžovosvětlezelné je dobrá.
Re: To musím zkusit :-)
Pohanka se hodí na fšechno!!!
Koupíme dršťkovo-pusinkovou polévku a když je uvařená, přidáváme na zahuštění buď pohanku lámanku, nebo pohankové vločky. Dá se to i jíst.(:-))
Pohankové vločky přidáváme také do domácího pšenično-žitného chleba. Pohanková kaše také není k zahození.
Re: To musím zkusit :-)
Zano,zkus pohankové vločky.....kdybys je nesehnala,řekni,dovezu ti je na Dubení nebo Pražení.....je to úplně jiná chuť a na zahuštění jsou skvělé....