Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 104
  • Poslední: 6.2. 2008 14:27
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
possum 6.2.2008 14:27

Dekuji vsem za zajem o zrni

a jsem rada, ze se trochu rozpoutala debata. :-)

Hanča 5.2.2008 22:29

Haló, odbornice přes pohanku,

že se musí spařovat jáhly, je mi jasné, taky jsme mívali na repertoáru jáhlovou kaši, když byli kluci malí, ale jak je to s pohankou? Spařovat či ne? Že bych jako něco zkusila. Zatím si čas od času koupím u nás v lahůdkářství pohankový salát, něco na ten způsob jako v receptu od possum, a ten mi chutná moc. A má i tu výhodu, že se mi nikdy z lednice neztratí, protože pánové zrní nezobou.

aida 5.2.2008 22:34

Re: Haló, odbornice přes pohanku,

Osobně bych to radši spařila, pokud není úplně čerstvá, trošku smrdí.

Hanča 5.2.2008 23:20

Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku,

Že jo? Určitě se tím nic nezkazí.

possum 6.2.2008 14:25

Re: Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku,

Mate kupovat pohanku od pana Smajstrly. ;-)  Ta je vzdy dobra a cerstva! ;-P  A kdyz ji maji i v Olomouci......;-)   ;-D;-D  A v Brne jsem objevila prima Bio obchod. Kdyby jste me zabili, tak si nevzpomenu presne kde. V Ceske asi neee. Myslim, ze v te ulici za. :-(

aida 5.2.2008 21:37

Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

od pohanky a jahel až ke krvi a bůčku, brr.:-)

MaRi 5.2.2008 21:39

Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

to je zákon zachování rovnováhy - něco zdravého se musí vyrovnat něčím ne tolik zdravým

jo, a to "brr" patří pohance nebo bůčku ;-)???

jiný honza 5.2.2008 21:45

Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

Nevím, jak u Aidy, u mě je bůček ňam!

aida 5.2.2008 21:51

Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

U mě naopak, tlustý fakt nemůžu; jen o tom čtu, už se mě navaluje. Asi profesionální deformace. Totiž, v rámci školy jsme chodili na jatka a úplně největší smrad pro mě byl  ten pach z pařicí vany (=paření a následné odštětinování prasat). Promovala jsem v roce 89 a vepřové jsem začala (kvůli klukovi, sportovci ve vývinu, aby měl pestřejší stravu a víc živočišných bílkovin) kupovat a vařit až tak někdy vloni na jaře, a když už, tak jen panenku, ta tolik nesmrdí.

MaRi 5.2.2008 21:59

Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

taky musím odpreparovat všechno tlusté - bůček je u nás jen výjimečně, a to jako přísada do sekané k hovězímu

aida 5.2.2008 22:36

Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

Hovězí jsem začla kupovat taky až vloni.;-)

jiný Honza 5.2.2008 22:57

Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,

Paření mi nevadí, když jde o MÉHO bravka v MÝCH (nebo alespoň "spřátelených") trokách. A to čistě bílé mám rád jen přehnané buď přes pánev nebo přes uzák (nebo oboje). ;-D

JoVo 5.2.2008 20:15

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)"Řekni mi, jak dlouho trvá, než přinutíš manželku, aby doma mlčela?" - "Jó, hochu, to já nevím. Jsem ženatý teprve sedmačtyřicet let.":-)Hezký večer.;-)VVR^

zana 5.2.2008 20:29

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Tý jo, Jovová, vidíš to?8-o;-D;-D;-D

jiný honza 5.2.2008 20:42

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

To je jednoduché: pošlu ji uspat děti! Jako teď. ;-D A to jsem ženatý jen 14,5 roku. ;-P

MaRi 5.2.2008 21:40

Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K .

8-o vaše děti neumí usnout samy?????

jiný honza 5.2.2008 21:43

Re: Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ale umí, ale MLP si ráda zdřímne a vstává až když padám ústy na tvář. Dnes je to jinak - vstal hned. Že by to tušila? ;-P

Bubu 5.2.2008 20:01

Masožroutka se nechala zbaňkovat

Tak si představte, co jsem vařila k večeři! Jáhly! No, nějaké to maso v tom taky bylo.

Lehká inspirace vším možným zde řečeným. Prostě uvařené jáhly (vařeno s vegetou, sušenou kořenovou zeleninou a sušenýma houbama) do zapékací mísy, na to vrstvu mrkve s hráškem prohozenou na cibulce a slanině s kouskem dobré klobásy, poklást sýrem, na to zbytek jáhel a šup do trouby. Hotové posypat jarní cibulkou a obložit rajčetem. Nejdražší si pak vzal na klín mísu se zbytkem a dorazil to.

Hana W 5.2.2008 21:09

Re: Masožroutka se nechala zbaňkovat

Ty jo. Ono se to s tim zdravim nema prehanek a spek pomuze mnohe zelenine i obilovine.

Jakub S. 5.2.2008 22:17

Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar?

V tym przypadku zajisté nezhoubný a krásný. Nebo to se někde šířeji říká?

Jojo... kósek špeko všecko spravi - to kážó hanácky mravy - ! (to -i a -y je temné, do e - foneticky znake tade chybijó... nemužeme mět všecko. Ale špek mět mosime. A dež to nende inak, tož na břocho a tak ruzně.)

MaRi 5.2.2008 22:26

Re: Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar?

zbaňkovať ve stejném významu používal i můj tatínek (1907-1981, Holešov). Když jsem to dnes četla, zrosily se mi oči a huba zároveň roztáhla od ucha k uchu

Jakub S. 5.2.2008 22:33

Zbaňkovat!

No vida. A znamená to dát se něčím svést, jo?

baty 5.2.2008 22:52

Re: Nabaňkat, nabunkat

nechat si n. - vést klamné řeči, nechat se navést, nechat si nakecat (maminka 19O5-l989 Brno).

Jakub S. 5.2.2008 22:57

Nabaňkat, nabunkat

Děkuju a dobrou všeckým vám!

Bubu 6.2.2008 7:49

Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse

"Zbaňkovat" používáme doma zhusta, pochází spíš zpod Řípu, druhá babička od Žďáru nad Sázavou to nepoužívala.  A opravdu znamená nechat se nalákat, k něčemu ukecat, do něčeho uvrtat....

zana 6.2.2008 8:13

Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse

Hlásím se k "zbaňkování" - stoprocentní Praha;-)

Jakub S. 6.2.2008 8:15

Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse

Nikoliv, čtu poctivě vše aji zpětně, holt historik. Dík!

Hana W 5.2.2008 17:34

Je to by se povidalo

o cernych tradicnich polivkach, kroupach, zabijackach - kdyby jeden nesedel v praci :-(

radanova 5.2.2008 16:57

pohanková nádhera, tak se to snad už naučím

vše stahuju a začnu študovat, třeba již zítra;-Pbudu baštit pohanku

díky possum i diskutující, na tan mlýn jsem se ještě nekoukla ale plánuju to, jsem jen na skok a zas musím, dnes pro změnu na poštu, hezký večer zvířetníci

possum 5.2.2008 11:31

zana,

>v tom prvním receptu je ta pohanka jen tak vysypaná z pytlíku, nebo ji třeba spaříš, uvaříš....?<

V puvodnim receptu neni nic napsano (jak jsem zjistila, uz je i na webu ( http://www.pohankovymlyn.cz , ja uz ho mam delsi dobu, pana Smajstrlu znam jeste kdyz nedelal v mlynu). V puvodnim receptu je pohanka lamanka, tak snad se ani varit nemusi. Nalije se tam voda, takze se to udusi. Ja tu lamanku nemam, takze predvarim.