Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Dekuji vsem za zajem o zrni
a jsem rada, ze se trochu rozpoutala debata.
Haló, odbornice přes pohanku,
že se musí spařovat jáhly, je mi jasné, taky jsme mívali na repertoáru jáhlovou kaši, když byli kluci malí, ale jak je to s pohankou? Spařovat či ne? Že bych jako něco zkusila. Zatím si čas od času koupím u nás v lahůdkářství pohankový salát, něco na ten způsob jako v receptu od possum, a ten mi chutná moc. A má i tu výhodu, že se mi nikdy z lednice neztratí, protože pánové zrní nezobou.
Re: Haló, odbornice přes pohanku,
Osobně bych to radši spařila, pokud není úplně čerstvá, trošku smrdí.
Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku,
Že jo? Určitě se tím nic nezkazí.
Re: Re: Re: Haló, odbornice přes pohanku,
Mate kupovat pohanku od pana Smajstrly. Ta je vzdy dobra a cerstva! A kdyz ji maji i v Olomouci...... A v Brne jsem objevila prima Bio obchod. Kdyby jste me zabili, tak si nevzpomenu presne kde. V Ceske asi neee. Myslim, ze v te ulici za.
Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
od pohanky a jahel až ke krvi a bůčku, brr.
Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
to je zákon zachování rovnováhy - něco zdravého se musí vyrovnat něčím ne tolik zdravým
jo, a to "brr" patří pohance nebo bůčku ???
Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
Nevím, jak u Aidy, u mě je bůček ňam!
Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
U mě naopak, tlustý fakt nemůžu; jen o tom čtu, už se mě navaluje. Asi profesionální deformace. Totiž, v rámci školy jsme chodili na jatka a úplně největší smrad pro mě byl ten pach z pařicí vany (=paření a následné odštětinování prasat). Promovala jsem v roce 89 a vepřové jsem začala (kvůli klukovi, sportovci ve vývinu, aby měl pestřejší stravu a víc živočišných bílkovin) kupovat a vařit až tak někdy vloni na jaře, a když už, tak jen panenku, ta tolik nesmrdí.
Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
taky musím odpreparovat všechno tlusté - bůček je u nás jen výjimečně, a to jako přísada do sekané k hovězímu
Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
Hovězí jsem začla kupovat taky až vloni.
Re: Re: Re: Re: Vy jste to tady teda rozjely, dámy,
Paření mi nevadí, když jde o MÉHO bravka v MÝCH (nebo alespoň "spřátelených") trokách. A to čistě bílé mám rád jen přehnané buď přes pánev nebo přes uzák (nebo oboje).
R O Z V E R N Í Č E K .
"Řekni mi, jak dlouho trvá, než přinutíš manželku, aby doma mlčela?" - "Jó, hochu, to já nevím. Jsem ženatý teprve sedmačtyřicet let."Hezký večer.
Re: R O Z V E R N Í Č E K .
To je jednoduché: pošlu ji uspat děti! Jako teď. A to jsem ženatý jen 14,5 roku.
Re: Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K .
Ale umí, ale MLP si ráda zdřímne a vstává až když padám ústy na tvář. Dnes je to jinak - vstal hned. Že by to tušila?
Masožroutka se nechala zbaňkovat
Tak si představte, co jsem vařila k večeři! Jáhly! No, nějaké to maso v tom taky bylo.
Lehká inspirace vším možným zde řečeným. Prostě uvařené jáhly (vařeno s vegetou, sušenou kořenovou zeleninou a sušenýma houbama) do zapékací mísy, na to vrstvu mrkve s hráškem prohozenou na cibulce a slanině s kouskem dobré klobásy, poklást sýrem, na to zbytek jáhel a šup do trouby. Hotové posypat jarní cibulkou a obložit rajčetem. Nejdražší si pak vzal na klín mísu se zbytkem a dorazil to.
Re: Masožroutka se nechala zbaňkovat
Ty jo. Ono se to s tim zdravim nema prehanek a spek pomuze mnohe zelenine i obilovine.
Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar?
V tym przypadku zajisté nezhoubný a krásný. Nebo to se někde šířeji říká?
Jojo... kósek špeko všecko spravi - to kážó hanácky mravy - ! (to -i a -y je temné, do e - foneticky znake tade chybijó... nemužeme mět všecko. Ale špek mět mosime. A dež to nende inak, tož na břocho a tak ruzně.)
Re: Zbaňkovat - to je tvůj privátní novotvar?
zbaňkovať ve stejném významu používal i můj tatínek (1907-1981, Holešov). Když jsem to dnes četla, zrosily se mi oči a huba zároveň roztáhla od ucha k uchu
Re: Nabaňkat, nabunkat
nechat si n. - vést klamné řeči, nechat se navést, nechat si nakecat (maminka 19O5-l989 Brno).
Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse
"Zbaňkovat" používáme doma zhusta, pochází spíš zpod Řípu, druhá babička od Žďáru nad Sázavou to nepoužívala. A opravdu znamená nechat se nalákat, k něčemu ukecat, do něčeho uvrtat....
Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse
Hlásím se k "zbaňkování" - stoprocentní Praha
Re: Re: Nabaňkat, nabunkat - asi už s křížkem po funuse
Nikoliv, čtu poctivě vše aji zpětně, holt historik. Dík!
Je to by se povidalo
o cernych tradicnich polivkach, kroupach, zabijackach - kdyby jeden nesedel v praci
pohanková nádhera, tak se to snad už naučím
vše stahuju a začnu študovat, třeba již zítrabudu baštit pohanku
díky possum i diskutující, na tan mlýn jsem se ještě nekoukla ale plánuju to, jsem jen na skok a zas musím, dnes pro změnu na poštu, hezký večer zvířetníci
zana,
>v tom prvním receptu je ta pohanka jen tak vysypaná z pytlíku, nebo ji třeba spaříš, uvaříš....?<
V puvodnim receptu neni nic napsano (jak jsem zjistila, uz je i na webu ( http://www.pohankovymlyn.cz , ja uz ho mam delsi dobu, pana Smajstrlu znam jeste kdyz nedelal v mlynu). V puvodnim receptu je pohanka lamanka, tak snad se ani varit nemusi. Nalije se tam voda, takze se to udusi. Ja tu lamanku nemam, takze predvarim.