Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Re: Re: Dnes vařím ze ŠMAKOUNA, poprvé...
Ale ona je to fakt samá bílkovina a já sem to předloni docela s úspěchem dal do salátu tuším.
YGO - to je dobrý!
No v tomto případě nepodléhám panice dopředu, protože naše čubizna nežere vejce! V jakékoliv podobě, je-li vejce vystopovatelné. Zkusili jsme na ní nechat jí zbytek knedlíků s vajíčky - pak zbyly je vočvaňky vajíček, knedlíky i zbytek kyselé okurky byly pryč... nejak to od sebe oddělila. A protože ten Šmakoun má být z bílků, a na to to opravdu vypadá, tak se čuba jen striktně drží svých zásad.
Re: YGO - to je dobrý!
Šmakouna jsem jedla 2x, jednou obalený a smažený a bylo to.... no nešmakovalo to vůbec. Bylo to jako když žvejkáš mrtvýmu nos.
Takže když mi ho nabídla segra v salátu, byla jsem veeelmi ostražitá. A ejhle, bylo to dobré.
Takže šmakouna ano, ale nějak ochuceného, rozhodně ne smaženého jako řízek!
Re: Re: jako když žvejkáš mrtvýmu nos
Taky se divím , co všecko už lidi ochutnali
Re: Re: jako když žvejkáš mrtvýmu nos
No to je krasnej vyraz - malem jsem sebou triskla ze zidle.
Re: Re: Re: jako když žvejkáš mrtvýmu nos
Hani, ale eště úplně než pudu spat: to je opravdový název toho jakéhosi plátku, daný výrobcem, představ si! Dobrý čuch pro název, co?
Re: Re: YGO - to je dobrý!
Beze zbytku souhlasím - já jsem k podobným výtvorům (šmakouni, tofu, sojové granule a spol.) děsně nedůvěřivá a většinou mám i proč. Připomíná to pryž... Ale jedna výhoda by tu byla: obvykle to přijme chuť každé přísady a každého koření, se kterým se to potká. Aby ne, když vlastní chuť to nemá žádnou. Tak držím palec, aby tentokrát šmakouni šmakovali...
Re: Re: Re: YGO - to je dobrý!
Taky souhlas. Tofu mi chutnalo jednou jedinkrát, když jsem ho jedla coby studentka na koleji v zahraničí připravené skutečně Číňanem. Doma jsem se pak několikrát poctivě snažila, ale poté, co jsem bohužel konstatovala, že to všechno přes veškerou snahu chutná jako rozkrájená namočená papírová krabice, jsem se navrátila v případě potřeby k pravému masu.
Ale proti gustu žádný dišputát, šmakoun je třeba lepší, je to přece jen něco jiného než tofu, a tak přeju úspěšnou přípravu a konzumaci . Zdeno, poreferuj o výsledku!
Re: Re: Re: Re: YGO - to je dobrý!
No, ono se dá jíst a může to být moc dobré - ale to se musí umět. Já to neumím. Ale jedla jsem ho jednou na návštěvě u malíře Kokolii a byla to báseň. Však vaření tofu neboli doufu taky popsal. Mistrem je míněn Mistr Zhu Tian Cai, jeden ze čtyř "Budhových bojovníků" - jeden z nejlepších Chen tajčistů na světě.A celý ten Kokoliův blog je velice zajímavý.
Re: Re: Re: Re: Re: YGO - to je dobrý!
Ten blog je skvělý! Jen jsem pročetla recept a velmi zběžně prolistovala web, abych byla trochu v obraze, neb jsem momentálně poněkud pracovně vytížená. Ale už jsem si ho dala do záložek a vím, že je to zase jedno místo na internetu, kam si budu občas odskakovat a vracet se zpátky plná pěkných pocitů. A ten recept jednou zkusím.
YGO - to je dobrý!
Na ten blog sem se eště nepodíval, ale jenom: Kokoliu znám roky - on je poněkud - no -svérázný. Jak tak holt někdá moravští kumštýři bývají. Su zvědavý teda -
Re: YGO - to je dobrý!
Chichichi - milá Zdeno - na to ti mohu říct jen jedno: Zlatý voči. (Jé, já jsem dnes ale jedovatá ) Dej prosím pak vědět, jak hokuspokus dopadl.
P.s.: popis Šmakounů mi tak nějak připomíná amarouny - tedy nic proti nim, ale .....
Re: Re: YGO - to je dobrý!
(Jé, já jsem dnes ale jedovatá!) - to jsem zlá, to jsem zlá, to jsem kráásně zlá - ! Stelinka...
Re: Re: Re: Re: YGO - to je dobrý!
To bylo krásné. J.W. byl naprosto okouzlujícííí. A Stelinka Hvězdinka už víc sexy být ani nemohla (aspoň na 2metry)
Re: Re: Dnes vařím ze ŠMAKOUNA, poprvé...
Ježkovy voči,co dnes lidi všechno nejedí - Šmakounto slyším (tedy čtu) poprvé v životě.Nějak mě napadlo,co by tomu asi říkal TJF - nejen cukety,ale už i šmakoun!No,ale proti gustu...
Re: Dnes vařím ze ŠMAKOUNA, poprvé...
Mně šmakouni vždycky chutnali, i když ne že bych je jedla zas tak často... s rajčátkama a paprikou třeba... vřele doporučuju.
něco
hodně podobného dělám, milá Lucko, dávkování přiměřeně a INKREDENCE , co dům dá. Nejčastěji servíruju s čínskou nudlí a je to mňam! Pěkný den přeju všem!
Re: něco
Vave, teď jsi mne ispirovala - na rýžové nudle (hlavně ty úplně tenké, krásně osmažené) jsem mimořádně zatížená, ale nerada je vařím - že bych se zapřela? Ten recept mi připomíná některé terrovy variace, ale když ty jeho variace připomínají každou chvíli něco jiného... No, abych nepomlouvala - my občas vaříme "podle citu" oba a některé věci pak zopakovat podruhé už prostě nejdou a nejdou... Jedna verze "chilli con carne" je v tomhle přímo legendární, jednou jsme jí uvařili kotel pro smečku dobrých kamarádů a oni od té doby tvrdí, že žádné další už "nebylo to ono..." Jenže my už nevíme, co všechno jsme do toho kotle dali (včetně tmavé čokolády...) ani kolik
Re: Re: něco
S tou čokoládou - to jako vážně? Určitě?!
A já se vážně ptám. Inspirace-konspirace. Cum spiro - spero. Dokud dýchám - žiju.
Už mně to zas blbne...
Re: Re: Re: něco
Ano, Jakube, čokoláda. Ale jen malý kousek (jako koření) a musí být co nejtmavší - pod 80% kakaa nejdu. Kupodivu báječně se snáší s chilli kořením a dobré je to i naopak - horká čokoláda se špetkou chilli nebo takhle okořeněná čokoládová zmrzlina. Občas jsou k vidění i kvalitní čokoládové bonbony s chilli, většinou takové ty ručně dělané pralinky. Móóóc dobré... Kdybys to někde zahlédl, třeba ve své oblíbené cukrárně, neváhej a zkus.
No budete mě mít na svědomí.
Jak to v někeré ze svých oblíbených kaváren-cukráren uvidím, skočím na to. Hin se hukáže, jak pravil Žižka. A dál to bral řemenem.
Re: Re: Re: Re: něco
Kakao s chilli byl snad původní recept Inků (nebo středoamerických indiánů, nevím přesně). Tak proč ne? Sama jsem neměla tu odvahu to zkusit a MLP je v oblasti čokolády konzervativní.
Re: Re: Re: Re: něco
Chilli con carne máme rádi, ale nikdy jsem se neodvážila dát do něj podle původního receptu lžíci cukru. No ale když říkáš, terro-san, tak bych tam příště mohla fouknout kouštíček té čokolády s chilli. Tu jsem totiž koupila ze zvědavosti a už tam chudák opuštěná, přehlížená leží asi měsíc. Tak aspoň konečně najde uplatnění.
Re: Re: Re: Re: Re: něco
Hančo , čokoládu s chilli sněz za studena, do chilli šoupni čokoládu bez chilli, pochutnáš si tak dvakrát!
Re: Re: Re: Re: něco
Ano, ano, ano! Čokoládu rozhodně ano! Podle velikosti hrnce jednu až několik kostiček, samozřejmě hořkou - tady nejsem tak ortodoxní jako Terra-san, když nemám jinou, tak i kostičku dvě na vaření, nebo obyč hořkou, a když je nejhůř, tak i jen lžičku cukru, je to mňaam chilli!
Re: Re: Re: Re: Re: něco
Vave, já nejsem ortodoxní, já jsem MLSNÁ! Ale uznávám, že to zní líp. A navíc česká čokoláda na vaření vůbec není nekvalitní... takže, proč ne? Dobrou chuť.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: něco
Chichi, Terro-san, já jsem mlsnější, proto nemám doma tu nádhernou hořkou čekuládku; soudím, že v chilli se ztratí ta na vaření, kdežto svou hubu tak snadno neošálím.