Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Re: Tak, a teď prostě musím!
Dobrá byla, mňam, ještě mám na pak. :)
Jooo!
Tomu říkám recepty! :) ... oba určitě vyzkouším. K rajčatové polévce jsem nalezla vztah teprvě poměrně nedávno, zato je velmi intenzivní. :) ... A to zelené na pažravost bude nutné. :)
Četla jsem už v noci
a dostala na to chuť! Dík za recepisy! A opravdu šlupky z rajčat mohou zůstat přilepená v žaludku klidně půl roku?.
Re: Četla jsem už v noci
Ano, šlupky z rajčat se prý našly při výplachu žaludku i po delší době. Přilepí se, a hodně vadí, dokonce dělají neplechu. Takže co nejvíc rozmixovat!
Re: Četla jsem už v noci
a co když normálně jím syrová rajčata?? taky se zalepím šlupkama??????
Re: Četla jsem už v noci
hm, to asi nerozkoušu, já celkově hrozně hltám :-((((((
Ještě k octu
Určitě do té polévky nedávejte jiný druh octa, než jablečný.
Doma mám pro dochucovací účely jablečný ocet nepasterovaný, nefiltrovaný. Ten je opravdu moc dobrý. Kdysi jsem si ho vyráběla i sama, ale když se začal objevovat v obchodech, upustila jsem od toho.
Re: Ještě k octu
a v čem je prosím jiný???? hm, teda asi jinak chutná, že, ale myslím v čem je to lepší
a zvídavý dotaz - je žlutý nebo bílý? já totiž že asi budu někdy v lednu nejspíš shánět bílý ocet, tak že bych třeba zabila dvě mouchy jednou ranou - jinak nevím co bych si počala s litrovkou dalšího octa, chicht :-DDDDDDD
Re: Ještě k octu
Jablečný ocet je nažloutlý, ten nefiltrovaný je navíc kalný.
Jablečný ocet obsahuje méně kyseliny octové než obyčejný ocet, zato obsahuje různé vitamíny, prvky atd., má prostě i výživovou hodnotu. Obyčejný ocet je pouze kyselina.
Používat jablečný ocet na "technické" účely v domácnosti je nejen škoda, ale hlavně, kvůli nižší koncentraci kyseliny, není tak účinný při proplachování odpadů, čištění nečistot atd.
Re: Ještě k octu
Díky jablečnému octu je ta rajčatová polévka velmi příjemně ochucená. Zato obyčejný ocet by tomu dodal nepoživatelné grády a žaludek by se mohl rezolutně vzepřít, a kdyby se ho dalo méně, nebylo to prostě dobré.
Na detailech záleží.
Re: Ještě k octu
Jablečný ocet já ráda. Dokonce občas (když si vzpomenu) ráno piju směs dvou lžic jablečného octa a jedné lžíce medu, vše zalité vlažnou vodou. Jablečný ocet používám i do salátů, někdy míchám s bílým nebo červeným vinným octem. Zkrátka není ocet jako ocet. :)
Re: Ještě k octu
Vave, jestli někdy narazíš na jablocet nepasterovaný a nefiltrovaný, velice velmi doporučuju, zejména pro tebou zmíněné účely. Je to opravdu lahůdka.
Re: Ještě k octu
Děkuju Ti za radu, Liko, pozeptám se. ... a s tím zázvorem v ponožkách jsi mě dostala ... to bylo v Zimoději, že, jak si nějaký chlap dával do ponožek síru. :) ... to jsou ty mé myšlenkové pochody, chichichi
Re: Ještě k octu
Zimoděj mě nějak minul, ale se zázvorem je to zcela legitimní, byť poněkud alternativní rada. Kromě toho sehnat síru je těžší než zázvor. Což je samo o sobě zvláštní.
tady je zase úžasné počasí
jasno, mrazivo, krásně. Slůňo slůní naplno, přesto se psisko ze zahrady vrací s čistými tlapátky, neb mráz trvá... A jen kousek za humny máme nasněženo, takže lesní procházky jsou překrásně zimní.
Re: tady je zase úžasné počasí
Tak tady je takové horákovské počasí - ani zima, ani teplo, ani slunce, ani mraky, chodníky nejsou ani suché, ani mokré...
Taková procházka za slunce na sněhu, to je paráda!
Re: tady je zase úžasné počasí
včerejší se opravdu vyvedla - i s tou honičkou na závěr. I když chlapec psí lítal celou dobu - že prý se cukroví musí vyběhat...
http://www.drporkert.com/dogy/images/Night/1216/ctvrtek/index.htm
Re: tady je zase úžasné počasí
Tady bylo ráno taky nádherně, všechno omrzlé jiskřilo na slunci.
Teď ale padla nějaká mlha, je úplně vidět, jak se převaluje a ta mlha jakoby mrzla.
Nevidím dál, než přes silnici.
Taky
Patřím k těm, co vyprošťovák až tak nepotřebují, zejména teda dnes na poněkud jetá kolena. Kdysi jsem obvykle vystačila s odchodem na delší a ještě delší procházku. Ale zajímavé recepty to jsou :-)
Liko, co máš proti Krvavé Maruš? Mně docela chutná (a pro tebou zmiňovaný účel používám gin v libovolné konfiguraci ;-)
Re: Taky
Zano, Krvavou Mařici jsem ochutnala kdysi jen jednou - usrkla jsem - a byl to pro mě formativní zážitek, nikdy více. Bude to tím krabicovým rajčatovým džusem, kupodivu mi strašně nechutná, oproti doma dušeným rajčatům. Gin oproti tomu je fajn, zejména od Pojídačů Bifteků :-)
Ale ty polévky - napasovala jsem je sice na alkoholovo-silvestrovskou tématiku, ale mají opravdu spoustu předností :-)
protialkoholický
vyprošťovák nepotřebuju, neboť nesmím ani čichnout ke špuntu, ale ten protipažravej by se teď po svátcích mohl hodit - například dneska jsem v půl druhé v noci sežrala pytlík kešu oříšků.......
Re: protialkoholický
Jéje, Bedo, a co děláš v půl druhé v noci? To snad i kočky spí...
Re: protialkoholický
Liko, nedělám nic, převaluju se v posteli a nemůžu usnout... občas... a tak něco žeru nebo si aspoň vylezu udělat uspávací kafíčko a cigaretku :-))))))))
Re: protialkoholický
Tak jestli tě káva a cigareta uspí, nic proti gustu :-)
Re: protialkoholický
Chmhm , Bedulko, doufám, že máš dobrou pojistku domácnosti. :-)
Před včerem a znovu včera jsem se dívala na muzikál Cats, originál s
překladovými titulky. Při stěžejním výstupu kočky G. jak odchází do kočičího ráje jsem to všechno ořvala. Ať znovu a znovu žijí kočky, nejen z Jellicla.
To by mi
chutnalo kdykoliv. Zeleninu mohu na všechny způsoby. Vyprošťovák taky nepotřebuji, já alkohol spaluji okamžitě a bez následků. Není mi špatně a nejsem opilá. Jen mi, konečně, není zima :-)
Re: To by mi
Tyhle polévky jsou skvělé "vyprošťováky" na únavu. A jsou rychlé a člověk je po nich hodně rychle svěží, má chuť do práce a tak.