Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
dík za čtení, a je mi jedno
... jestli to psal pravičák nebo levičák. Z těch záštiplných keců na předchozích odděleních už je mi zle. Ještě jednou dík i všem diskutujícím, že se přizpůsobili formě.N rozdil od Dixie
clovek jako ja si velmi rad precte, zvlaste v tak vypjate atmosfere dnesnich uzasnych politickych zvratu a predvolebniho klani vubec fsude...neco krasneho o barevnych, vonavych a sladkych plodech prirody-Matky ns fsech! :-)Rekl byc, ze Dixie
S manzelem te damy tdy bych si dovolil
Jíst je
nejméně užitečná lidská činnost. Zabere to spoustu času, úsilí a peněz a jediným hmatatelným výsledkem je hovno. Mahlzeit.hel, zase se tadty tiskne smo! nebo co????
Teprve po pul hodiny cteni jsem pochopil, ze
khaki jsou mozky
Plod se nazývá kaki. Není to nic nového. Za bolševika toho byly mraky, vozilo se to z Albánie a stálo to 4 Kčs za kg. Musí se to jíst až když to je zralý, jinak to má moc tříslovin. K nám se to sice dováží dozrálý uměle, ale to není ono. Chce to změknout. Loni byly špicové v Globusu za 6,90 Kč a vážily přes čtvrt kila.Pise se to...
Pane Vlku, spravne spanelsky se to pise chirimoya, nikoliv chirimoja. Je to plod lahevniku a cesky se to jmenuje anon supinaty nebo anona supinata, ackoliv nevim, pod jakym nazvem se to prodava.Re: Pise se to...
Mňamek se vám zachtělo!!!!!!!Tak jo, já s k nim zase propracuju. A můžou bejt i morafský? Třeba svatební koláčky a pak taky ostravská klobáska a nebo když byla na Harfě "Konibar" a m něm měli koňskej salám a koňský biftečky ..... Už se na tom pracujeRe: Re: Pise se to...
Re: Pise se to...
Re: Re: Pise se to...
To mate urcite pravdu, tvar cherimoya jsem taky nekde videl :-)Re: Re: Re: Pise se to...
Je asi celkem fuk, jak se jidlo presne jmenuje. Hlavne kdyz je dobry. A Custard apple dobry je.Pane Vlku,
já vím
že nám nevzdělancům připomínáte že svět je různobarevný ale když já radši domácí tlačenku s cibulí, octem, pivíčko a čerstvý chleba, klobásky vytažené z udírny, právě uvařený ovárek, svíčkovou co mi na požádání uvaří tchýně, nudle s mákem... holt domácí nevzdělanecRe: já vím
Re: Re: já vím
Re: já vím
No, až na ty buchty a svíčkovou se v chutích shodneme ... Tedy, pokud pod svičkovou máte na mysli omáčku se špikovaným vařeným hovězím, nikoliv pěkný, na tři prsty silný a v pepři oválený krvavý steak, případně stejný kus krávy, naškrábaný nožem a zlehounka stejným pepřem ve hmotě ochucený, solí doladěný a v mocné vrstvě na bohatě česnekovanou topinku nanesený :-)Re: Re: já vím
a ještě jsem si spomněl na čerstvě připravené škvarky, drůžova až dočervena udělanéRe: Re: Re: já vím
Čerstvý chléb namazaný domácím sádlem, posypaný domácími škvarky a cibulí - to nemá chybu !!Re: Re: Re: Re: já vím
Má,zduju se a vypadám a jsem jak Libeňský plynojem v dobách své největší slávy...Kakichurrma
Khaki
Tak to tzv. khaki je nase jihokarolinska rodna rostlina/plod jmenem persimmon. Opravdu se to ve stavu ZRALEM vyjida lzickou. Stav zraly se projevi touhle lehkou zacervenalou barvou jak je na obrazku, ale obavam se, ze cesky nazev "khaki" naznacuje, ze plod je sbiran ve stavu nazelenalem a dochazi k barve a zralosti teprve na dojiti nekde ve skladu. rekla jsem mistni rostlina, ale to neznamena, ze tady roste jak v Cesku svestky podel silnice. V prirode na divoko se to musi dost hledat, vetsinou v lese a ozrano od ruznych zviratek. Ale da se pestovat na zahrade. Chuti ne moc vyrazne - my doma lehce zakapem bourbonem. zminila jsem svestky. manzel odbornik mi prave sdelil, ze persimmon jsou z rodiny svestek - plums.Re: Khaki
Khaki ? Originální :-) Na Kavkaze se to jí pod názvem churma, ne, že by to bylo špatný, ale chuť si opravdu žádá vylepšení něčím pikantnějším. Gruzíni z toho dělají tamní variantu čatní, s cibulí a česnekem a pak je to akorát :-)Re: Khaki
Jinak se to prodává i jako tomel (podle rodového názvu, jde, tuším, o Tomel japonský) a na východě to koupíte jako kaki, což možná bude i zdroj onoho podivného obchodního názvu khaki :-)Re: Khaki
Arabové v Egyptě tomu říkali káko. V Íránu Peršani tomu říkají chormalu. Dávali nám to v Ahwazu na hotelu do ledničky. Kolegové si mysleli, že jsou to nahnilá rajčata a vyhazovali to. Tak jsem je ukecal ať mi to dávají. Jednou jsem je dokázal přesvědčit, aby chormalu ochutnali a od té doby jsem měl po žížalkách. Je to skvělý ovoce!