18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
deda 31.3.2006 18:19

dík za čtení, a je mi jedno

... jestli to psal pravičák nebo levičák. Z těch záštiplných keců na předchozích odděleních už je mi zle. Ještě jednou dík i všem diskutujícím, že se přizpůsobili formě.
Cesilko :-) 31.3.2006 18:16

N rozdil od Dixie

clovek jako ja si velmi rad precte, zvlaste v tak vypjate atmosfere dnesnich uzasnych politickych zvratu a predvolebniho klani vubec fsude...neco krasneho o barevnych, vonavych a sladkych plodech prirody-Matky ns fsech! :-)
Cesilko :-) 31.3.2006 18:08

Rekl byc, ze Dixie

musi byti povh velice, prevelice nestastna...:-( vod takovejch skarohlidu dl...
Nebo jste jen zewrtoval, vazeny???vazenaa????
Cesilko :-) 31.3.2006 18:05

S manzelem te damy tdy bych si dovolil

nesouhlasit, parsimona neptri mezi "svestkovite", svestka ma pecku,
parsimon nikoli, jinak se racte laskave
fsimnout, jak to na te vetvi visi.....! :-)
Parsimona NEMA PECKU! Zato pecku, a to velikanskou! ma MANGO!!! to je ze fsech techto ovoci snad vubec nejlahodnejsi....
Mngo, perfektne zrale mango, panove a damy! to uz je skutecne NEBE NA ZEMI!!!
dixie 31.3.2006 17:59

Jíst je

nejméně užitečná lidská činnost. Zabere to spoustu času, úsilí a peněz a jediným hmatatelným výsledkem je hovno. Mahlzeit.
noragh 1.4.2006 17:38

Re: Jíst je

gesundheit!
Cesilko :-) 31.3.2006 17:56

hel, zase se tadty tiskne smo! nebo co????

ted pokud jsem to sprvne pochopil,
jde vo to, ze
na tech vasich mnamninch se musi "PRACOVAT", zatimco na to, aby si clovek dopral tyto dary prisory staci jen, uplne jako
v RAJI! vztahnout rucku, utrhnouti se stromu a papati...:-)
Cesilko :-) 31.3.2006 17:53

Pane, co tdy pisete o tech "mnamnickach"!:-)

Cesilko :-) 31.3.2006 17:51

Teprve po pul hodiny cteni jsem pochopil, ze

todle je vlastne jenom tkov reklm na knisku! :-)
Jink to oranzovy na vobrzku je prsimona, roste to v
Klyfornyji n kzdym rohu volne,  je to fakt dobry!:-)
Slupka musi byt perfektne oranzova pro stisknuti se musi jemne prohnout
(budete-li jisto drive,m, bude taam jeste trislovin! :-)
 obsah slupky parsimony je snad nejsldsi ovocna dusin n svete....:-)Jeste dotaz: kdo je to na ty podobence???
míša mýval 31.3.2006 15:37

khaki jsou mozky

Plod se nazývá kaki. Není to nic nového. Za bolševika toho byly mraky, vozilo se to z Albánie a stálo to 4 Kčs za kg. Musí se to jíst až když to je zralý, jinak to má moc tříslovin. K nám se to sice dováží dozrálý uměle, ale to není ono. Chce to změknout. Loni byly špicové v Globusu za 6,90 Kč a vážily přes čtvrt kila.
Sch.glosátor 31.3.2006 14:46

Díky za příjemné a inspirující čtení.

Michal 31.3.2006 14:05

Pise se to...

Pane Vlku, spravne spanelsky se to pise chirimoya, nikoliv chirimoja. Je to plod lahevniku a cesky se to jmenuje anon supinaty nebo anona supinata, ackoliv nevim, pod jakym nazvem se to prodava.
autor 31.3.2006 15:07

Re: Pise se to...

Mňamek se vám zachtělo!!!!!!!Tak jo, já s k nim zase propracuju. A můžou bejt i morafský? Třeba svatební koláčky a pak taky ostravská klobáska a  nebo když byla na Harfě "Konibar" a m něm měli koňskej salám a koňský biftečky ..... Už se na tom pracuje 
possum 31.3.2006 15:13

Re: Re: Pise se to...

 tak nevim, ze bych byla masochysta??? Proc ja sem chodim??????
Tohle je tyrani!!!  Konskej salam; dyt by me tu lyncovali! Tady se koni neji.
 A takhle, ted vyhladla, mam jit spat!!!  
possum 31.3.2006 15:08

Re: Pise se to...

tak taky dekuju. Ted to mam opravdu cesky.
A kdyz jsem tak koukala po netu, kdesi jsem videla cherimoya. Ono to asi bude jak kde. 
Michal 31.3.2006 15:14

Re: Re: Pise se to...

To mate urcite pravdu, tvar cherimoya jsem taky nekde videl :-)
possum 31.3.2006 15:21

Re: Re: Re: Pise se to...

Je asi celkem fuk, jak se jidlo presne jmenuje. Hlavne kdyz je dobry. A Custard apple dobry je.
possum 31.3.2006 13:39

Pane Vlku,

moc vam dekuji za clanek, protoze uz asi mesic shanim, jak se Custard apple rekne cesky, a jak bych ho a jeho chut popsala.
A v anglictine, ackoliv je to ovoce taky zname jako Sugar apple, znamejsi a pouzivanejsi je  Custard apple.
cca3 31.3.2006 11:03

já vím

že nám nevzdělancům připomínáte že svět je různobarevný ale když já radši domácí tlačenku s cibulí, octem, pivíčko a čerstvý chleba, klobásky vytažené z udírny, právě uvařený ovárek, svíčkovou co mi na požádání uvaří tchýně, nudle s mákem... holt domácí nevzdělanec  
Eva Frys 31.3.2006 11:11

Re: já vím

Pane nevzdělanče, Vy jste mi ale dal!!! to se dělá, probouzet takhle všechny hladové chuťové buňky naráz???? A ještě k tomu mám v ledničce jen brokolici, číndké zelí a ledový salát :-( Kvůliva Vám budu muste asi vyběhnout do nějaké masny! Děkuji za inspiraci.-)
Pěkný víkend!
possum 31.3.2006 13:43

Re: Re: já vím

Vidis jak se mas!
>budu muste asi vyběhnout do nějaké masny<
to me to tady dycky dozene k hladu, a byt obchody maji otevreno az do pulnoci, ba i dele, tu pravou ceskou klobasu tu nesezenu jen tak.
Ackoliv by mi stacil pravy, cesky, slany rohlik.
Lucius Malfoy 31.3.2006 11:22

Re: já vím

No, až na ty buchty a svíčkovou se v chutích shodneme ... Tedy, pokud pod svičkovou máte na mysli omáčku se špikovaným vařeným hovězím, nikoliv pěkný, na tři prsty silný a v pepři oválený krvavý steak, případně stejný kus krávy, naškrábaný nožem a zlehounka stejným pepřem ve hmotě ochucený, solí doladěný a  v mocné vrstvě na bohatě česnekovanou topinku nanesený :-)
cca4 31.3.2006 11:26

Re: Re: já vím

 a ještě jsem si spomněl na čerstvě připravené škvarky, drůžova až dočervena udělané
Pampeliška 31.3.2006 11:59

Re: Re: Re: já vím

Čerstvý chléb namazaný domácím sádlem, posypaný domácími škvarky a cibulí - to nemá chybu !!
Jojin 31.3.2006 14:00

Re: Re: Re: Re: já vím

Má,zduju se a vypadám a jsem jak Libeňský plynojem v dobách své největší slávy...
Zdena 31.3.2006 8:54

Kakichurrma

Tak jako kakichurmu jsme si tohle báječné ovoce kupovali už za totáče - vozilo se to, tuším, z Gruzie, kilo stávalo  nejdřív okolo  desetikoruny, naposledy tiším 19,-- Kčs. Pak to z pultů zmizelo, stejně jako "gruziňák".
 
Pak se to objevilo v ceně podstatně vyšší.
Musíte to nechat odležet, do měkka. Když to sníte po zakoupení, vůbec Vám to nebude chutnat, má to svíravý efekt jako trnky. Naopak po změknutí je to mana lahodná.  Rozkrojit, vyjídat lžičkou, nebo poblíž koupelny vykousat ze šlupky, ta se nejí.
 
 
 
Hana Williamson 31.3.2006 3:59

Khaki

Tak to tzv. khaki je nase jihokarolinska rodna rostlina/plod jmenem persimmon. Opravdu se to ve stavu ZRALEM vyjida lzickou. Stav zraly se projevi touhle lehkou zacervenalou barvou jak je na obrazku, ale obavam se, ze cesky nazev "khaki" naznacuje, ze plod je sbiran ve stavu nazelenalem a dochazi k barve a zralosti teprve na dojiti nekde ve skladu. rekla jsem mistni rostlina, ale to neznamena, ze tady roste jak v Cesku svestky podel silnice. V prirode na divoko se to musi dost hledat, vetsinou v lese a ozrano od ruznych zviratek. Ale da se pestovat na zahrade. Chuti ne moc vyrazne - my doma lehce zakapem bourbonem.  zminila jsem svestky. manzel odbornik mi prave sdelil, ze persimmon jsou z rodiny svestek - plums.
Lucius_Malfoy 31.3.2006 6:01

Re: Khaki

Khaki ? Originální :-) Na Kavkaze se to jí pod názvem churma, ne, že by to bylo špatný, ale chuť si opravdu žádá vylepšení něčím pikantnějším. Gruzíni z toho dělají tamní variantu čatní, s cibulí a česnekem a pak je to akorát :-) 
Lucius_Malfoy 31.3.2006 6:05

Re: Khaki

Jinak se to prodává i jako tomel (podle rodového názvu, jde, tuším, o Tomel japonský) a na východě to koupíte jako kaki, což možná bude i zdroj onoho podivného obchodního názvu khaki :-)
Hoori 31.3.2006 10:04

Re: Khaki

Arabové v Egyptě tomu říkali káko. V Íránu Peršani tomu říkají chormalu. Dávali nám to v Ahwazu na hotelu do ledničky. Kolegové si mysleli, že jsou to nahnilá rajčata a vyhazovali to. Tak jsem je ukecal ať mi to dávají. Jednou jsem je dokázal přesvědčit, aby chormalu ochutnali  a od té doby jsem měl po žížalkách. Je to skvělý ovoce!