Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GM kukuřice je zdravější (LN 20. listopadu 2007)
GM kukuřice je zdravější (LN 20. listopadu 2007)
Nebát se a nelhat!
Přírodní nemusí znamenat zdravé. A naopak. Geneticky modifikované plodiny mohou pro zdraví svých konzumentů být větším přínosem, než mnoha certifikáty orazítkované biopotraviny. Ukázal to případ odrůdy kukuřice, která díky pozměněné dědičné informaci produkuje bílkoviny odpuzující housenky zavíječe kukuřičného. Že tito škůdci snižují výnosy se dobře ví. Studie provedená italskými vědci ale navíc prokázala, že geneticky chráněná plodina obsahuje ve srovnání s obyčejnou odrůdou stokrát méně některých jedovatých plísní. Skandální je fakt, že vědci k těmto výsledkům došli už před dvěma roky. Ovšem italské úřady zveřejnění studie bránily. ...
Plastika by Vám pomohla.
Pane Březina, upřímně řečeno nejste moc fotogenický. Plastika by Vám určitě pomohla, aby jste na čtenáře působil pozitivněji. Není to zas tak drahé.
Hezkej rozhovor..
kterej shrnuje všechna známá rizika i existující problému s nasazením GMO v terénu.
http://www.enviweb.cz/?secpart=_archiv_gegdf/Geneticky_modifikovane_organizmy.html
Například se v něm dovíte, že není pravda, co tvrdí prof. Drobník, že s GMO nebyly NIKDY žádné problémy, protože už dva druhy plodiny byly z komerčního využití na poslední chvíli staženy (a řada dalších jako soja byla přeřazená na nepotravinářský účely).
Vidíte, řekne se profesor a kecá jak baron Prášil.
Když to shrnu..
..máme tu nejmíň tři projevy, který časově spadaj do nasazení GMO produků od konce 90. let: růst alergií, úbytek včel a vrabců. Co jinýho se v hospodaření změnilo od tý doby, kromě zavedení GMO?
Dihydrogen monoxid
Odbočím. Nejhorší a nejzákeřnější chekílií je dihydrogen monoxid. Zamořuje životní prostředí nehorázným způsobem. Ale je dobře, že prý proti dihydrogen monoxidu uspořádala v USA nějaká zelená organizace demonstraci. Pokud se to skutečně stalo, chtěl bych vidět jejich protáhlé obličeje když zjistili, že dihydrogen monoxid je životodárná voda! :-D
Jak je to s tou kukuřicí ?
Do kukuřice byl vložen gen, který vytváří nějakou jedovatou látku pro škůdce zavíječe. Mám dojem, že ta látka se teplem ničí. Já ovšem často pojídám syrovou kukuřici, nemůže to být škodlivé ?Rozumí tomu někdo ?
Re: Jak je to s tou kukuřicí ?
Pardon, už jsem to našel, to byl zřejmě starší způsob. Teď vytváří bakteriální toxin (Bt), který je údajně pro člověka zcela neškodný. Jen zelení pořád otravují se studiemi, jak to ničí ledviny a játra pokusných hlodavců nebo i vodní živočichy.
Re: Re: Jak je to s tou kukuřicí ?
Ten toxin je bílkovina jako každá jiná a tedy se trávením rozloží. Působí jen u toho hmyzu, který má na buňkách zažívací trubice receptor, který ji váže.. U nás pěstované kukuřice má takový druh bílkoviny, která se váže na receeptory Lepidopter (motýli, můry, moli), ale v zažívacím trktu! musí tu rostlinu sežrat. Tento toxin se používá v podobě kultury bakterií už 100 let. Nedávno o tom vyšla knížka. Agrokombinát Slušovice kulturu bakterií produkoval ve stovká hl a stříkal tím pole. Nikdy nebyly problémy. Zelení mužíci nemají argumenty, tak si zaplatili francouzské statistiky, aby statistickýmií kouzly z existujících experimentálních údajů dokazujících neškodnost vykouzlili výsledek dokazující to, co potřebují. Když se něco vynechá a jiné něco zdůrazní, dokázat lze cokoli. Tato kouzla nyní prodávají jako "důkaz" škodlivosti. Vědci a EFSA to odmítli (stejně tak francouzské a německé regulační instituce).
Vědci a EFSA to odmítli
Nevim, jeslti sou EFSA odborníci na lidský zdrací, ale doktoři, např. ti britský z BMA GMO potravinám nevěřej
The GM jury reached the conclusion that the sale of GM foods currently available should be halted and the moratorium on commercial growth of GM crops should be continued. These conclusions were based on the precautionary principle and lack of evidence of any benefit. The Jury expressed concern over the impact of GM crops on farming, the environment, food safety and other potential health effects."
Re: Bába Nováková odvedle GMO potravinám taky nevěří
Bába Nováková z vedlejšího baráku taky GMO nevěří, prej si přečetla nějakej příspěvek od nicku "Zephir" (nebo "ok"?) a uvěřila mu...
Re: Re: Bába Nováková odvedle GMO potravinám taky nevěří
To je možný, ale její nedůvěra nemá zdaleka takovej impakt na Google.
Ostatně, když bych neměl věřit zprávám, že GMO nejsou OK, proč bych měl věřit zprávám, že OK jsou?
Re: Re: Re: Jak je to s tou kukuřicí ?
Dlouho se myslelo, že krmení krav masokostní moučkou z kafilerií, je zcela bezpečné. Dokud nepřišla BSE.
Re: Re: Re: Re: Jak je to s tou kukuřicí ?To Ludva
Ona masokostní moučka taky bezpečná byla, až si anglické kafilerie koupila americká firma. Ta zavedla úspornou technologii- snížila podstatně teplotu při sterilizaci. Trvalo to 5 let, než se BSE opravdu pořádně rozjela.
Když se tady tolik mluví o kukuřici připomínám, že DODNES není
znám divoce rostoucí předchůdce kukuřice a uvažuje se o nějakém křížení či mutaci. Navíc je kukuřice domovem v Americe, podobně, jako třeba krocan nebo BRAMBORY.
A teď si představte,že do té Ameriky byly přesazeny takové cizorodé organizmy jako kůň, kráva, ovce nebo dokonce obilí.
Re: Když se tady tolik mluví o kukuřici připomínám, že DODNES není
Vy to dodnes nevíte že kukuřice vznikla zkřížením krocana a brambor?
Sumavaku:
Ty bakteriální toxiny od kvasinek!!! A začněte s tím bojovat ! i když jste zřejmě zvyklej !
Naopak. Ekologove jsou na toxiny od kvasinek mimoradne citlivi. Vzpomente si na socialniho ekologa pana doktora Ryndu. Ten evidentne nesnese ani stopova mnozstvi kvasinek.
Tyhle bilkovinne diskuse se zatvrzelymi nevzdelanymi ucastniky mi vzdycky pripominaji
jednu z klasickych anekdot z "Mediciny v zupanu": Zkousejici se pta: kdy nastane anafylakticky sok ? Studentka odpovida: Kdyz se do organismu dostane cizoroda bilkovina. Zkousejici: Takze kdyz si dam veprovou s knedlikem a zelim, skoncim v anafylaktickem soku ? Studentka: Ne, bilkovina musi byt cizoroda. Zkousejici: Aha, pani kolegyne, chcete tedy naznacit, ze jsem vepr ?
Re: Tyhle bilkovinne diskuse se zatvrzelymi nevzdelanymi ucastniky mi vzdycky pripominaji
Nebo tak.
Re: Tyhle bilkovinne diskuse se zatvrzelymi nevzdelanymi ucastniky mi vzdycky pripominaji
Re: Tyhle bilkovinne diskuse se zatvrzelymi nevzdelanymi ucastniky mi vzdycky pripominaji
Ano, máme na školách demagogické učitele a hloupé studenty neschopné účinné obrany.
Notak !Musíte pana Janoucha pořád připomínat ?
dal bych vám odkaz na blog, ale nemohu....Zde vysvětlení:
Vážení čtenáři tohoto blogu,
získal jsem zkušenost, že většina těch, co přispívají do diskusí ekologicky a levicově orientovaným blogerům na MF,není ochotna a schopna akceptovat jiný názor, ekologický úhel pohledu atd. Místo obsahově bohatých argumentů a objektivních poznatků a informací se velmi často uchylují k nekultivovanému napadaní autorů. Proto ukončuji svůj blog. Děkuji všem , tedy hlavně těm, co aspoň částečně souhlasili za poznání a zkušenost, byla pro mě poučením i inspirací.
Luděk Janouch (ekolog - pedagog)