Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
VAŘENÍ: Něco bez něčeho
L. Velisek 18.4.2024 5:22Diky všem! |
P. Diviš 17.4.2024 11:32Alespoň že někdo ví, že svíčková je maso (i když, na tuhle úpravu jí je skoro škoda). Už jsem viděl i "knedlíky se svíčkovou omáčkou". Největší podfucky ale vymýšlejí vegetariáni a vegani. |
A. Nový 17.4.2024 15:54Co tak použít falešnou svíčkovou. :-) |
V. Mokrý 17.4.2024 10:07JO, nejlepší je ten současný trend vegetariánů - vaří bez masa, ale názvy tomu dávají tradiční masové |
Ś. Svobodová 17.4.2024 11:19Tuhle svíčkovku dělala i moje máma, když se ani netušilo co je vegetarián. Dávala k ní sekanou, což bylo hrozné, ale omáčka byla luxusní. |
P. Diviš 17.4.2024 11:33"Sekaná svíčková", jo, docela dobré. |
A. Nový 17.4.2024 15:57To si dotyčná plete sekanou na smetaně se svíčkovou. Vaření asi moc nedala. :-) |
V. Mokrý 17.4.2024 19:28
|
V. Mokrý 17.4.2024 15:53Ten základ dělá asi každá kuchařka, jenomže většina k tomu má i maso. Svíčková, knedlík + sekaná, to kdysi nabízely i mnohé hospody. |
L. Velisek 17.4.2024 0:31Nemáte recept na ty suché vdolky pečené na plotně? Pekávala je moje babička za mého mládí. Bohužel odešla dříve, než jsem se seznámil se svou ženou a tak se recept nepřenesl. |
P. Pospisil 17.4.2024 6:07Nejde náhodou o slovácké beleše (beláše atp dle lokality)? https://www.ceskatelevize.cz/porady/11127706028-za-nasima-humny/9187-recepty/3389-belese/ |
R. Dubravský 17.4.2024 8:43Moje maminka i babička ze Strážnice říkaly béleše normálním koblihám, smaženým na vysoké vrstvě tuku. |
P. Pospisil 17.4.2024 11:10:-) Oblast od oblasti, dědina od dědiny, domácnost od domácnosti se to liší... U nás jsou beleše ty nasucho pečené poloplacky, mazané trnkami, sypané mákem a cukrem, pomaštěné sádlem :-). A aby byl chuťový vjem úplný, tak přikusované k fazolové polévce, patřičně husté, patřičně očesnekované. |
L. Žaloudek 17.4.2024 8:46Udělejte prostě vdolky jako obvykle a na závěr do pánve nedávejte žádný tuk! Kdyby to moc smrdělo, zkuste pečící papír a troubu😋. |
Ś. Svobodová 17.4.2024 11:16Tak to ne! Pánev je moc slabá a vdolky nasucho se musí dělat dlouho, aby nebyly syrové. Na pánvičce rychle zhnědnou a uvnitř jsou syrové. V troubě už vůbec ne, byby by vysušené s končily u psa, jak píše. Musí se dávat na litinovou plotýnku. |
J. Cimbalnik Sr 17.4.2024 11:13Na Slovácku spíš báleše, zadejte do googlu, přehršel receptů.. |
Ś. Svobodová 17.4.2024 11:17Klasické kynuté těsto. Jen se vdolky musí dát na litinovou plotýnku, ne na pánev. Litina je akorát tak horká, že se vdolky nespálí, ale dokáže je propéct aby nebyly syrové. |
A. Nový 17.4.2024 16:16Zde je jeden recept. https://www.labuznik.cz/recept/vdolky-obycejne-moji-babicky-nedelske/ |