30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

VAŘENÍ: Něco bez něčeho

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Velisek 18.4.2024 5:22

Diky všem!

P. Diviš 17.4.2024 11:32

Alespoň že někdo ví, že svíčková je maso (i když, na tuhle úpravu jí je skoro škoda). Už jsem viděl i "knedlíky se svíčkovou omáčkou".

Největší podfucky ale vymýšlejí vegetariáni a vegani.

A. Nový 17.4.2024 15:54

Co tak použít falešnou svíčkovou. :-)

V. Mokrý 17.4.2024 10:07

JO,

nejlepší je ten současný trend vegetariánů - vaří bez masa, ale názvy tomu dávají tradiční masové !

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:19

Tuhle svíčkovku dělala i moje máma, když se ani netušilo co je vegetarián. Dávala k ní sekanou, což bylo hrozné, ale omáčka byla luxusní.:-)

P. Diviš 17.4.2024 11:33

"Sekaná svíčková", jo, docela dobré.

A. Nový 17.4.2024 15:57

To si dotyčná plete sekanou na smetaně se svíčkovou. Vaření asi moc nedala. :-)

V. Mokrý 17.4.2024 19:28

;-(

V. Mokrý 17.4.2024 15:53

Ten základ dělá asi každá kuchařka, jenomže většina k tomu má i maso.

Svíčková, knedlík + sekaná, to kdysi nabízely i mnohé hospody.

L. Velisek 17.4.2024 0:31

Nemáte recept na ty suché vdolky pečené na plotně? Pekávala je moje babička za mého mládí. Bohužel odešla dříve, než jsem se seznámil se svou ženou a tak se recept nepřenesl.

P. Pospisil 17.4.2024 6:07

Nejde náhodou o slovácké beleše (beláše atp dle lokality)?

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11127706028-za-nasima-humny/9187-recepty/3389-belese/

R. Dubravský 17.4.2024 8:43

Moje maminka i babička ze Strážnice říkaly béleše normálním koblihám, smaženým na vysoké vrstvě tuku.

P. Pospisil 17.4.2024 11:10

:-)

Oblast od oblasti, dědina od dědiny, domácnost od domácnosti se to liší...

U nás jsou beleše ty nasucho pečené poloplacky, mazané trnkami, sypané mákem a cukrem, pomaštěné sádlem :-). A aby byl chuťový vjem úplný, tak přikusované k fazolové polévce, patřičně husté, patřičně očesnekované.

L. Žaloudek 17.4.2024 8:46

Udělejte prostě vdolky jako obvykle a na závěr do pánve nedávejte žádný tuk! Kdyby to moc smrdělo, zkuste pečící papír a troubu😋.

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:16

Tak to ne! Pánev je moc slabá a vdolky nasucho se musí dělat dlouho, aby nebyly syrové. Na pánvičce rychle zhnědnou a uvnitř jsou syrové. V troubě už vůbec ne, byby by vysušené s končily u psa, jak píše. Musí se dávat na litinovou plotýnku.

J. Cimbalnik Sr 17.4.2024 11:13

Na Slovácku spíš báleše, zadejte do googlu, přehršel receptů..!!

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:17

Klasické kynuté těsto. Jen se vdolky musí dát na litinovou plotýnku, ne na pánev. Litina je akorát tak horká, že se vdolky nespálí, ale dokáže je propéct aby nebyly syrové.

A. Nový 17.4.2024 16:16

Zde je jeden recept.

https://www.labuznik.cz/recept/vdolky-obycejne-moji-babicky-nedelske/