1.3.2024 | Svátek má Bedřich


SPOLEČNOST: Naše hoteliérství

1.8.2008

Před tuším dvěma dny si to na stránkách MF Dnes vypořádali hoteliéři Evžen Hejsek z hotelu Petřín a František Jelínek z Hotelu Zlatý Lev, oba v Jablonci n.N., s novým "hoteliérem" Daliborem Dědkem, jinak nejspíše nejúspěšnějším zdejším podnikatelem a majitelem známého konglomerátu Jablotron. Pustili se do něho proto, že - jak prohlásil - než by měl využívat špatných služeb hotelů v Jablonci n.N., tak to si raději otevře svůj hotel sám. A jak řekl, tak udělal a nedávno otevřel v Janově n.N., zhruba tři kilometry od severních hranic Jablonce, hotel Epocha, který vybudoval z přestavěného staršího objektu. Aniž bych znal kvality tohoto nového hotelu a aniž bych se chtěl zabývat bezprostřední motivací kroku šéfa Jablotronu, který odkazuje na nepěkný incident v hotelu Petřín, považuji za velmi symptomatickou reakci shora uvedených hoteliérů. Za prvé se zašťiťují svým cechem hoteliérů a restauratérů a za druhé se cítí uraženi do morku kostí, protože prý Dědek nemá pravdu.

Jenže Dědek ji má, protože úroveň hotelů a restaurací v Jablonci n.N., ale povšechně vůbec v "provinciích" je až nepříjemně podprůměrná. Model je stejný: objeví se nový majitel, nový šéfkuchař, začátek je velmi dobrý a postupně to jde s kopce jak s úrovní kuchyně (to především), ale i obsluhy a nakonec je z toho jen další mizerný podnik, kde nikdy nevíte, jestli se trefíte a ani náhodou tam nemůžete vzít na oběd někoho, na kom vám záleží. Kromě toho Dalibor Dědek je znám jako velmi korektní muž pevných zásad.

Vaří se v našich zdejších podnicích povšechně blafy, česká klasika bez trochy fantazie, ze surovin, které zaslouží jiné místo než kuchyň, a stačily by dva, tři prsty, aby člověk mohl vypočítat lokály, kde se můžete bez rizika popapkat. Nic proti české kuchyni - naopak, ale musí být poctivá a neodfláknutá. Ty dva podniky, jejichž šéfové se tak rozohnili a kteří považují za největší nešvar, když se lidé v branži pomlouvají, mezi tyto lepší podniky bohužel pokud jde o kuchyň nepatří. Možná je to dobrým zvykem lidí z této branže, že se navzájem nekritizují, ale Dalibor Dědek se nechová proti jejich zásadám - on z té branže není a udělal sympatický první krok směřující k vybočení z šedi jablonecké gastronomie. Jiná věc je, zda jeho pokus nedopadne jako všechny ostatní - krásný začátek, krátká stagnace a rychlý pád do hlubin podprůměrné gastronomie.

Já osobně jako milovník dobrého jídla a vína a především vášnivý restaurační povaleč křižující Evropu za novými chuťovými zážitky mu držím palce. Zítra budu mít možnost si kuchyni hotelu Epocha vyzkoušet a pak budu již jen sledovat, jak si Epocha povede dál. Přál bych Daliboru Dědkovi, aby jeho podnik nenásledoval nepěkný osud jiných jabloneckých hotelů a především jejich restaurací.