Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Tak si to čtu, jak článek tak diskusi.
A vidím, že se toho moc nezměnilo.
Někdo vařit uměl a někdo ne. A to je to trvalé.
Re: Tak si to čtu, jak článek tak diskusi.
Hezké - jen tenkrát se tomu stavu říkalo nosatalgie. A taky si myslím, že toto autorčino vyprávění ty dnešní mladé vůbec nazajímá - ani to nečtou - sedí ve společnosti u jednoho stolu a přesto sami - jen loví info z mobilů a snad ani nesouloží - natož vařit
Kdy jste ten článek pasla?
Dnes to máme podstatně složitější! Jak můžu uvařit něco pořádného, když mi chybí tak nenahraditelné ingredience, jakými jsou pancetta, tahini, cizrna, granátové jablko, batáty, quinoa, křepelčí vejce, balzamikový ocet, mořská sůl nebo špalda.
***
Pochybuji, že autorka článku chodí nakupovat a vaří. Ty všechny ingredience se dají běžně koupit, tedy pokud nebydlí někde na "samotě u lesa" :-)). I na té samotě by to šlo koupit, a to přes internet.
Re: Kdy jste ten článek pasla?
Nebyl jste za školou, když se probírala "básnické otázka"? Asi ano.
Re: Kdy jste ten článek pasla?
Pletete si řečnickou otázku s básnickou. Pane básník?
"Dnes to máme podstatně složitější!" je věta s vykřičníkem, což není v žádném případě otázka. :-))
Re: Kdy jste ten článek pasla?
Jistě.
Nicméně máte běžně doma pancettu, tahini, cizrnu, granátové jablko, batáty, quinou, křepelčí vejce, balzamikový ocet, mořskou sůl nebo špaldu?
Mimoto ani netuším, co je to pancetta a tahini ... :-)
Re: Kdy jste ten článek pasla?
Odpovím otázkou: Máte doma běžně vepřovou krkovičku na řízky, či jiné maso na vaření?
Když něco nevíte, tak se zeptejte pana gůgla. :-)
Re: Kdy jste ten článek pasla?
No, taky pravda - nicméně ty exoty mne zpravidla koupit nenapadne, kdežto bůček kupuju automaticky.
A když něco nevím, ptám se gůgla jen tehdy, když to chci, potažmo potřebuji vědět. Protože z toho, co nevím, by se dala napsat encyklopedie - jako ostatně u každého - a to bych pak nedělal nic jiného než gůglil.
A vědomost, co jest pancetta či tahini není u mne momentálně na kritické cestě, takže bez mučení veřejně vyznám, že mi tato vědomost chybí ... :-)
Jen jestli
ta "naše čína" nebyla blíž tomu co si vařili běžní číňani doma / dávali totiž do hrnce taky hlavně co zrovna bylo k mání / než ta dnešní, podávaná v "čínské restauraci". Jo, i tehdy se dala sehnat sójová omáčka a sladké víno šao sing nahradila sladká šťáva z kompotu.
Re: Jen jestli
A také v Segedínu (za mých mladých let, dnes už je tomu asi jinak) neznali vůbec "segedínský guláš".
Re: Jen jestli
Ale ne, to jen vás v mladých letech nenapadlo, že mu Maďaři říkají jinak. Dnes už jistě víte, že frankfurtský párek není z Frankfurtu, že Putimská brána není v Putimi a Písecká v Písku.
http://www.mindmegette.hu/szekelygulyas.recept/
Na štítu Jičínské restaurace upadla první dvě písmenka, a
... a byla z toho Čínská restaurace.
Re: Na štítu Jičínské restaurace upadla první dvě písmenka, a
Radio Jerevan upřesňuje: Ano, je to přesně tak, téměř přesně. Při upadnutí písmenek byl čirou náhodou přítomen člen čínské delegace, nemanželský syn velikého Maa, a ten (aby zabránil nějaké nepředloženosti) zaměnil "č" za "Č".
Pamětník připomíná
V dobách českého reálného socialismu sehráli na téma údajné čínské restaurace komedii humorista Dvořák (číšník) a herečka J. Bohdalová (zákaznice, která se rozčiluje, že v čínské restauraci nemají kung-pao).
To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.
Moje babička, ač kuchařka velmi zběhlá, preferovala jisté kombinace blízké německé kuchyni. A mohu vám říct, že pečené kuře s nádivkou a houskovým knedlíkem je kombinace v podstatě nestravitelná.
Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.
Ano, způsob užívání knedlíků v německé kuchyni je tragédií samo o sobě... :-)
Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.
Nestravitelné? Asi pro neárijce.
Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.
Proč nestravitelná? Je-li nějaká šťáva na knedlík, je to docela dobré, lepší než s rýží.
Moc hezke!!
Taky jsem to kung pao kdysi dělal.... ale hele, tehdy jsme byli mladí a krásní, dneska uz jsme jenom krásní.....
Re: Moc hezke!!
Já stále připravuju kuřecí na nudličky naložené v sojovce a dušené s paprikou a pórkem. Je to poživatelné a rychlé, jen tomu neříkám čína.