Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Taky jsem vždycky
na ždibci sádla opráskla buřtíky, vyndala a nasypala tam cibuli i s trochou kmínu, pak papriku, nasypat brambory a zalít vodou. Majoránku ani protlak nedávám, ale zkusím. Sama buřtguláš tak moc nemusím, ale Vašek ho má moc rád. ... Vlastně nevím, jestli ho můžu, nebo nemusím, už jsem ho dlouho nejedla. Většinou si vařím falešný bigoš a Vaškovi buřtguláš.
Re: Taky jsem vždycky
Vave, určitě to s tím rajským protlakem zkus - aspoň trošku, a to do jakéhokoli gulášovitého jídla, nebo do čeho dáváš papriku. Paprika a rajský protlak náramně ladí.
Re: Taky jsem vždycky
Jojo, ladí. Do něčeho to přece takhle dávám, ale sakra do čeho? :)
Re: Taky jsem vždycky
Do omáčky na špagety, tipuju. A určitě patří do boeuf bourguignon :D
Re: Taky jsem vždycky
Ten baf neznám. :) Omáčka na špagety asi jo. Nebo na fazole možná. :)
Re: Taky jsem vždycky
to mě napadlo první, na špagety dávám papriku (plus další koření) spolu s protlakem a mám je troufám si říct vynikající :-DDDDD
i když pravda, velká část tohoto "kouzla" (takže jsou taky čarodějnické) tkví podle mě v tom, že tam přijde troška kečupu OD MÉHO TÁTY!!!!!! hledala jsem v pozůstalosti jako šílená, vím že MUSEL mít nějaký recept, ale bohužel tento nenávratně odešel s ním :-((((((
a já mám poslední skleničku.........
Re: Taky jsem vždycky
Bedo, receprů na kečupy je spousta, já vím, a každý máme nějaký svůj vychytaný. Já jsem kdysi dostala recept od švagrovy maminky, dělala ho ve velkém, a mně taky moc chutná. Když jsme tu ještě pěstovali zeleninu, měli jsme vždycky rajčat na rozdávání. Takže jsem dělala dvě várky, jeden jemný a druhý pikantnější. Jestli chceš, dám recept na Hady. Našemu kamarádovi, co měl hospodu, ten kečup chutnal tak, že chtěl, abych mu ho pro hospodu udělala. Nabízel pro začátek 40 Kg rajčat a kuchyň k dispozici. Šílenec...
Vurstgulasch dělám
podobně, jen ještě přidám česnek a kmín. S tím protlakem to zkusím! Díky za inspiraci, poslední dobou mi jaksi na vaření (a ne jen na ně) dochází.
Mám i skluz ve fotkách (to je tou zahradou, agrotechnické lhůty nepočkají ;-) ).
Takhle bylo v první dekádě dubna na Malhostovické pecce, když začaly kvést koniklece.
https://dig.rajce.idnes.cz/Malhostovicka_pecka
Re: Vurstgulasch dělám
Práce na zahradě je nad jakékoli vaření (zdravím Vave :-)
Jdu se kochat fotkami!
Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo
Usmívala jsem se při čtení přísad a tehle čarodějnický guláš jednou určitě vyzkouším :)) A což teprve to krásné naaranžování přísad od buřtového kníru po "krvavé oči" - až strach z toho jde :)))
Překladem zaříkadla z Macbetha jsi mě také velmi potěšila. Schválně jsem si našla originál a překlad je to úžasný (zní stejně odpudivě) - kdo je autorem? Protože naše divadlo je "Shakesparovské." všechny jeho hry se průběžně opakují. Takže i Macb. jsme už viděli několikrát. A kuchtění tři odpudivých čarodějnic je vždy působivý začátek. Ovšem, jako asi většina si pamatuji akorát "Double, double toil and trouble,Fire burn,and cauldron bubble". To proto, že se zde používaná podobně jako v češtině třeba "čaruju, čaruju mastnej flek..". Lidi často vůbec netuší, kde mají slova původ, ale "zaklínadlo" je známé, používané.
Re: Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo
Maričko, jsem ráda, že jsem potěšila. Tento konkrétní překlad je od Jiřího Joska.
Čaruju, čaruju, mastnej flek... to se mi moc líbí!
Gulášky mám ráda.. .ale
nad zemákovým gulášem jsem se jako dítě a teenagerka "otŕčala" a dostávala kvůli tomu "držkovú". Není tomu dlouho, co jsem mu přišla na chuť - prostě chutě se s věkem mění. Až se mi zas jednou podaří překonat lenost k vaření (vařit jen sama pro sebe se mi zoufale nechce),zkusím jej s přídavkem protlaku - to jsem ještě nezkoušela.
Teď přemýšlím, jak zítra zpracuju krájenou debrecínku, dnes koupenou. Má jedinou chuť - slanou. K pečivu jsem dokázala pozřít jen dva plátky, víc se nedalo. Jsem na dlouho zas vyučená...
Re: Gulášky mám ráda.. .ale
Tohle vaření je kraťounké, a hodí se i pro jednoho, to není jako třeba svíčková. Určitě zkus a dej vědět, jak chutnalo :-)
Re: Gulášky mám ráda.. .ale
Není to tak dávno, co se mi něco podobného stalo s anglickou krkovičkou. A to jsem se chtěla maličko podělit s kočičáky. Ještě že jsem ji napřed ochutnala sama. To se nedalo jíst. Tak jsem ji druhý den roztrhala na kousky, na lupínku másla jsem ji poněkud upražila a hodila na to 2 vejce jako volská oka. To se kupodivu sníst dalo. Jenže to byla krkovice, trochu prorostlá, tam to šlo. Jestli by tohle zvládla i debrecínka, to nevím. Ale třeba přikrájet do nějaké omáčky a knedlíkem nebo s rýží.
Re: Gulášky mám ráda.. .ale
Třeba z ní udělej pomazánku na způsob šunkové pěny.
Liko,
Tu čarodějnou vařbu jsem si ještě dala od J.V.Sládka a to je teda horor! :-))
Re: Liko,
No jo, Sládek se nezdá, to je samá křišťálová studánka, a pak ohni hoř a kotli vař :D
buřtguláš dělám
prakticky stejný a vždycky bojuju s tím, jestli tam nedat radši točeňák, protože prostě skoro všechny buřty jsou na mě moc mastný a to nemám ráda... obchod od L mám hned vedle baráku, můžu zkusit... a protlak mám nejradši od H..é, má (pro mě) nejlépe vyvážené všechny chutě, není příliš kyselý a je dobře ochucený (ne vždy k dostání, já potřebuju ten malý)
záklechtka se u nás dělala z mouky rozmíchané v mlíku, ne ve vodě - a jasně že se musí provařit
Re: buřtguláš dělám
Teď mají buřty v akci v L., za 80 kaček, snad původní receptura, dají se...
Re: buřtguláš dělám
Ochucený protlak? To by měl být jen čistý rajský protlak. Anebo musím číst etikety.
Zbylé klobásky
mám v lednici 3 kousky. Pěkně pikantní z nejmenovaného řetězce L..... Cibuli mám, brambory mám, protlak mám, papriku a koření mám..... hurá do toho. Mám ráda klobásu pěkně opečenou dokřupava a pak vloženou do hotového základu s povařenými bramborami.
Jinak jsem se od doktora vydala na delší trasu pěšky okruhem a koupila si hovězí játra. Už dlouho na ně mám chuť, takže budou na cibulce a na slanině odřezky, které zbudou po plátcích na minutku. K nim rýže. A k minutkovým plátkům brambory, když už je budu škrábat na ten guláš. Už se na to těším.
Re: Zbylé klobásky
Výborně, paní Holubová, a přeji dobrou chuť. Doufám, že se vám daří dobře!
Milá liko
pravda - co kuchařka, to jiný erteplový guláš (;o)). Já nejprve oprásknu na tuku (vracím se k sádlu) půlkolečka dobré paprikové klobásy, kterou pak vyndám na talířek. Pak klasická cibulka, kmín a dobrá paprika (většinou uzená a vždy z jižního Slovenska), kapka vody (vždycky na cibulku před koncem dám lžičku-dvě vody, cibulka se mi zdá chutnější), aby paprika nezhořkla. Přidám nakrájené brambory a trochu pálivé paprikové pasty (podle toho, jak jsou pikantní klobásy) a doleju vody (spíš míň než víc) a vařím do změknutí. Já teda - oproti všem doporučením - zahušťuju klechtankou z hladké mouky, jak mne to učila mamka (;o)). Až je pořádně povařeno, přidám zpět upraženou klobásu (já teda radši víc než míň) a nakonec zamíchám nasekaný česnek a odstavím z plotny. Příloha dobrý čerstvý chleba. Protlak nepřidávám, majoránku si každý dá na talířek, chce-li. Tento brgul miluje u nás každý.
První repcept je z čekspírovi kuchařky - oddíl Jak se vaří Mekbetovic Skotsku.
A to jsem chtěla ...
Zase pár jarních fotek - já se toho jara nemůžu nabažit. Začátek je z Čech, konec z Moravy (;o)
http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_treti_dekady_mesice_dubna/
Re: Milá liko
Yga získává bod! S mírným upřesněním: Mekbetovic kudlali, ale vařily čarodějnice.
S moukou jsem se dost odnaučila, dávám ji jen do jídel, kde se může mouka vařit aspoň půl hodiny. Doma jsme taky zahušťovali pouze moukou.
Re: Milá liko
Mně vypadla předložka "v" ve větě ... jak se vaří v Mekbetovic Skotsku. Já vím, že to čarodějnice, lejdy byla vedoucí na jatkách (;o)