30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


VZTAHY: Zbytečný nadstandard se Slovenskem

2.4.2024

Česká vláda před pár týdny zrušila mezivládní konzultace se slovenskou vládou a vrátila se tedy k původnímu, naprosto korektnímu a zcela běžnému vztahu, který má naše země se všemi ostatními sousedy. Tento nadstandardní model vznikl během vlád Petra Nečase a Roberta Fica, no a první mezivládní jednání obou zemí se konalo v Uherském hradišti a v Trenčíně v roce 2012.

Premiér Petr Fiala k tomuto kroku přistoupil poté, co se slovenský ministr zahraničí setkal v Turecku s ministrem zahraničí Ruské federace a také kvůli postojům premiéra Fica k okupaci Ukrajiny Ruskem. Opozice a neparlamentní strany a hnutí jsou z toho diplomaticky řečeno velmi nešťastné. Emotivně se proti tomu postavil jak Andrej Babiš, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že je Slovák, tak představitelé nejrůznějších našich novodobých hippies sluníčko chcimír proudů, kteří v rámci boje o možné voliče využili situace, sepisují petice a pilně bičují rozjitřené emoce svých příznivců. Podobné postoje zaujali politici na Slovensku a podle slovenského premiéra česká strana ohrožuje vztahy se Slovenskem.

„Vláda má plné právo nesouhlasit s postupem slovenské vlády, ale nemá žádný mandát zmrazit laciným gestem vztahy se Slovenskem,“ řekl podle serveru iDnes vzhledem k ostatním opozičním politikům velmi umírněně předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček. O jakém zmražování vztahů se Slovenskem však Karel Havlíček mluví? Vždyť naše vztahy se Slovenskem jsou pořád naprosto korektní a na stejné úrovni jako naše mezinárodní vztahy s Polskem, s Německem a s Rakouskem, tedy fungující, přátelské a velmi dobré. Pozastaveny byly pouze vztahy nadstandardní, které existují od Nečasovy vlády, jak jsem již podotkl v úvodu článku.

Než přikročím k závěru své úvahy, rád bych napsal něco o mém vztahu ke Slovensku. Celý sever Slovenska znám docela dobře, protože jsme ho v dětství s rodiči prochodili na horských tůrách od západu k východu, navíc mí rodiče koupili roubenku v Javorníkách na Kysucku a tak jsem na Slovensku trávil takřka polovinu svého života před emigrací do Francie. Dá se tedy bez nadsázky říct, že Slovensko patří společně s Moravou k mé vlasti, k místům, kde se utvářela má osobnost. Vedle Slovenska a Moravy jsou pro mne Čechy vlastně takřka cizina, protože jsem tam podrobněji navštívil jen Prahu a Plzeň a Čechy v podstatě vůbec neznám.

Co k tomu všemu na závěr dodat? Jsem přesvědčen o tom, že naše standardní mezinárodní vztahy se Slovenskem jsou stejně dobré jako naše mezinárodní vztahy se všemi ostatními sousedy. Nic doposud nenasvědčuje tomu, že by to bylo jinak. Opozice využívá čehokoli ke kritice vlády, což považuji za normální, je to její role a tak to prostě ve stranické parlamentní demokracii funguje. No a rozjitření politici a novináři na Slovensku? Pokud jim tak chybí nadstandardní vztahy s ČR, pak opravdu nechápu, proč rozbili ČSFR, náš bývalý společný stát.

https://marakweb.wordpress.com/