Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

VOLBY: Také si myslíte, že kroužkování je skvělá věc?

diskuse (9)
Tak se ptá ve svém článku v internetovém deníku Neviditelný pes neúspěšný kandidát ODS v Královéhradeckém kraji na křeslo poslance Petr Štěpánek, který se, i když byl na kandidátce dvojkou, do Poslanecké sněmovny nedostal. Protože i já jsem volil ODS v Královéhradeckém kraji a Petra Štěpánka jsem dokonce kroužkoval, dovolte mi, abych se k jeho článku vyjádřil.

Chápu jeho rozčarování nad kroužkovacími hrátkami, které proběhly v letošních volbách na základě „defenestrace“ zorganizované profesorem Janouchem. Rozčilovat se nad tím má asi stejnou cenu, jako rozčilování nad rozlitým mlékem. Voliče totiž nejde vyměnit, alespoň ne v demokracii. Lze ho však ovlivnit, což nejlépe dokázala akce defenestrace. Proto se divím, že nevysvětlil svým přátelům způsob kroužkování a nepřesvědčil je, aby ho kroužkovali. Asi si byl jistý, že ho jako „dvojku“ nemůže nikdo předběhnout a místo toho, aby přiznal svoji chybu, tak to svádí na „blbý systém kroužkování.“

Jistě jiný názor na kroužkování má jeho spolukandidátka Zdeňka Horníková z Náchoda, kterou jsem také kroužkoval a která se právě se 7,96% preferenčních hlasů dostala z 6. místa kandidátky na místo první. Kdyby nebylo preferenčních hlasů, tak by se do sněmovny nedostala, když ODS v Královéhradeckém kraji získala pouze 3 poslance.

Proto si myslím, že jeho tvrzení: „Snadnost, s jakou lze posunout nejen skutečné osobnosti, ale katapultovat i bezejmenné outsidery, a navíc tím ještě úplně rozvrátit vnitrostranickou demokracii, nepřinese nic dobrého ani sněmovně ani politickým stranám.“ je pouze nářkem nad tím, že on, jako „osobnost“ se poslancem nestal. Proto mohu s klidným svědomím prohlásit, že pokud se dožiji příštích voleb a on bude opět kandidovat, tak můj preferenční hlas už nedostane.

Nakonec chci říci, že jakékoli stranické primárky, ve kterých o něco důležitého jde a jejichž výsledků se dovolává, nejsou žádnou férovou, ani čistou hrou. O otevřené hře se nedá už vůbec mluvit. Ať jde o volby krajské nebo sněmovní, o složení kandidátek se rozhoduje především na úrovni krajské a rozhoduje o ní ta okresní delegace, která má v tu chvíli většinu. Kvalita jednotlivých kandidátů má svoje místo i tady. Zájem o celkově přitažlivou kandidátní listinu je společný, ale zájem o obsazení volitelných míst je ovšem prioritní. Kandidát s dobrou šancí u voličů je tak velmi často odsouzen k dělání tzv. „křoví“, někdy ovšem i dobrovolně. Preferenční hlasy dávají voliči možnost, aby se s mírou znalosti, odvahy nebo jenom vkusu, vyjádřil k jednotlivým osobám, které na kandidátku jím volená politická strana postavila. A Petr Štěpánek se zřejmě většině voličů ODS v Královéhradeckém kraji, na rozdíl ode mne, nelíbil. Proto by se měl s výsledkem voleb smířit a nepsat takové hlouposti.

Kroužkování bylo fenoménem právě uplynulých voleb. Pro novou sněmovnu s 57% nováčků bude téměř nemožné limit pro preferenční hlasy zvednout. Hořká zkušenost přeskočených „osobností“ z volitelných míst znamená, že v každých dalších volbách budou mít kandidáti mnohem větší prostor pro vlastní prezentaci a volební štáby budou hledat optimální spojení soukromé iniciativy s formátem kampaně. Pokud se k tomu nepřipojí snaha poslanců být ve svých obvodech vidět, budou zajímavé personální změny přinášet každé volby. Tvůrci kandidátních listin tak budou při stranické rvačce o „volitelná místa“ určitě více přihlížet tomu, co jim s kandidátkou může udělat nespokojený král volebního dne.

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz