19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: Kdo má být vlastně prezidentem?

7.12.2022

Představte si, že byste si chtěli koupit novou televizi, ale vaším hlavním rozhodovacím kritériem by zde nebyla ani velikost úhlopříčky obrazovky, ani cena, ani kvalita obrazu, ale to zda Vám ji prodá muž nebo žena.

Představte si, že byste si potřebovali nechat opravit protékající toaletu, ale nezajímala by Vás ani cena opravy, ani fakt, kdy instalatér přijede, ale jakého bude pohlaví.

Představte si, že byste si chtěli objednat jídlo z rozvážkové služby, ale nezajímalo by Vás, ani kolik to bude stát, ani za jak dlouho Vám objednávku přivezou, ani zda rozváží českou, asijskou nebo italskou kuchyni, ale zda Vám pokrm doveze muž, žena nebo dokonce osoba nebinární.

Absurdní, že? Pro pět ran do Hradu, tak proč je v nadcházející prezidentské volbě tolik akcentováno, zejména u jedné kandidátky, jakého jest údajně pohlaví, tedy že je žena? Cui bono? Může to být rozhodující kritérium pro nějakého jen trochu rozumného voliče?

Druhý point. Představte si, že si budete chtít nechat operovat kyčel. A Vaším nejdůležitějším kritériem tady bude, aby to byla ortopedova skutečně první operace v životě.

Nebo si budete chtít nechat navrhnout hezkou novou zahradu u zděděného domku. A budete převelice lpět na tom, aby to byla první zakázka v životě pro vybraného zahradního architekta. Šílené uvažování, že?

Proč tedy mají údajní ne-politici, takový sexy lesk v očích voličů? Rozumíte tomu? Ano, pokud někdo ještě nikdy neoperoval, tak nikdy žádnou operaci nemohl logicky zkazit. Stejně tak „nepolitik“ ještě v politice nic nezkazil. Nicméně nezdá se Vám to takové celé absurdní? Autorovi této glosy tedy určitě.

Sečteno a podtrženo - skutečně by bylo dobré mít v čele našeho státu někoho, kdo nikdy nebyl nejen poslancem, ministrem ale ani krajským či obecním zastupitelem? A proč je zde pro mnohá média a voliče tak žuloprdně důležité pohlaví kandidující osoby?

autor je právník
(modifikovaně publikováno v MF Dnes, 21.11.2022)