25.4.2024 | Svátek má Marek


VOLBY: Brněnská kněžna Danuše na dohled prezidentského stolce

20.12.2022

Ekonomka Danuše Nerudová se podle nejnovějšího průzkumu dostala do čela kandidátů na prezidenta (prezidentku) České republiky. Měsíc před prvním kolem prezidentské volby dochází k zajímavé změně pořadí mezi třemi vážnými uchazeči o prezidentský post. Jde o překvapení. Nerudová vynechala v průzkumech druhou pozici, kterou si stabilně udržuje Andrej Babiš a rovnou si prohodila první a třetí pozici s generálem Petrem Pavlem. Je možné, že by si Češi zvolili na Pražský hrad ženu? Žen v politických funkcích přibývá. Máme výraznou ministryni obrany Janu Černochovou a „neviditelnou“ ministryni pro vědu Helenu Langšádlovou. V čele sněmovny jsou místopředsedkyně Věra Kovářová, Olga Richterová a Klára Dostálová. Místopředsedkyní Senátu je Jitka Seitlová. V obtížné pozici je předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová, jediná žena v čele parlamentní strany, která v průzkumech balancuje u hranice pěti procent. Na sociálních sítích je zesměšňována a „hejtová“ srovnatelně snad jen s Andrejem Babišem. Prezidentky mají v šestnácti zemích světa, z nám blízkých států Slováci, Maďaři a nově Slovinci. V naši tradici máme dlouhé a úspěšné panování Marie Terezie a mýtickou kněžnu Libuši.

Bez důrazu
Dlouho to vypadalo, že velká kampaň Danuše Nerudové je sice profesionální, ale chybí jí důraz a podpora důležité skupiny seniorů. Vlnu absurdních reakcí vyvolalo její konstatování, že její vyčítáno, že je žena, mladá a pohledná. Naštěstí jí nikdo nevyčítá, že je z Brna. Za měsíc se ještě může mnoho stát a horká část kampaně nás teprve čeká v prvním lednovém týdnu. Nelze vyloučit další překvapení, zvláště pokud by došlo k taktickému odstoupení kandidátů, jejichž podpora je kolem pěti procent. Zde můžeme očekávat velkou politickou hru s cílem vyšachovat Andreje Babiše z druhého kola.

Dlouhodobým problémem Danuše Nerudové je nutnost reagovat na nepřehlednou kauzu zahraničních rychlostudentů, kteří se přes agentury kupovaly tituly na jedné z fakult Mendlovi univerzity v době, kdy byla rektorkou. Nerudové se daří kauzu přijatelně vysvětlovat. Zatím. Také jí citelně neoslabují kandidáti s podobným profilem jako je senátor Marek Hilšer a odborář Josef Středula. Zatím. Hlavní konkurent Petr Pavel hledá cestu Nerudovou znovu předběhnout.

Ekonomka mimo politiku
Danuše Nerudová má na své straně řadu výhod. Zaměřila se na mladší voliče a pochopitelně ženy. Impozantně vyhrála studentské hlasování na více než 500 středních školách, kde získala přes 50 procent. Podařilo se jí shromáždit úctyhodný počet podpisů občanů s minimální chybovostí a být v této disciplíně první. Těží z dlouhodobé skepse veřejnosti k politikům a politice. Paradoxně sklízí, co zasel Andrej Babiš jeho soustavným vymezováním proti „tradičním politikům“. Veřejnost vnímá politiku stále jako mužský sport. Protikandidátku Rohanovou vyřadil ze hry soud. Nerudová nepatří k pražské elitě a může získat důležité hlasy z Moravy, které chyběly Karlu Schwarzebergrovi, i Jiřímu Drahošovi. Danuše Nerudová je ekonomka a to je v současné ekonomické situaci velký výhoda při komentování nepřesvědčivé politiky vlády v oblastech sociální, ekonomické a především energetické. Dva předchozí prezidenti jsou ekonomy a veřejnost je zvyklá na prezidenta komentující kompetentně ekonomické parametry. Zde může Nerudová exelovat.

I když koalice Spolu podpořila vedle generála Petra Pavla a senátora Pavla Fischera i Danuši Nerudovou, voličům je zřejmé, že má k vládním konzervativcům nejdál a bude proto nejméně spojovaná s vládou Petra Fialy.

Poslední měsíc prezidentské kampaně nás čeká ještě řada televizních diskuzí. Štáby kandidátů čeká horečné přemýšlení jak upravit jejich strategie, aby jejich „koně“ v závodě na dvě kola uspěli. Žena v čele peletonu je zlomem, po němž už nic nebude jako dřív.

(kráceno vyšlo v MFD)
Autor je politolog a publicista