19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: Babišova prohra s rozdílem třídy

31.1.2023

Výsledek druhého kola prezidentské volby ukázal, že taktika týmu Andreje Babiše totálně selhala. Ještě po duelu v ČT to vypadalo na těsný výsledek, pak se ale kampaň Babiše úplně rozpadla.

Novým českým prezidentem byl v druhém kole zvolen výraznou většinou voličů Petr Pavel. Ten ihned poté, co bylo jasné, že je vítězem voleb, nabídl ruku k smíru s voliči Andreje Babiše. Tak jednoduché to ale zřejmě nebude.

Nejprve je ale třeba jasně popsat důvody ohromné Babišovy porážky. A nejde zdaleka jenom o to, že Babišovi nepomáhala média, dokonce ani Mladá fronta Dnes. Zdá se, že Babišův tým zvolil zcela chybnou strategii. Jako hlavní téma voleb udělal válku na Ukrajině. Babiš byl podle této taktiky ten, kde Česko nezavleče do války. Jak ale velmi přesně komentoval tuto taktiku končící prezident Miloš Zeman (ten se v politice a zejména té propagandistické vyzná) , hlavní problém dnešní doby v Česku je ekonomika. Tu Babišova taktika proměnila na slogan „Budu vám pomáhat“. A to evidentně nezabralo.

Dále se potvrdilo, že lidé v ekonomických problémech, a že jich v současné době nejen v Česku je, obviňují ze své situace „ty nahoře“. A vůbec nerozlišují, zda je to „Petr nebo Andrej“. Navíc, nejsou to aktivní voliči a nechodí k volbám. Zdá se, že Babišova taktika tyto voliče neoslovila a ti zůstali doma.

Další hrubou chybou Babišova týmu byla reakce na stanovisko SPD, která Babiše nepodpořila, ale současně doporučila svým voličům nehlasovat pro Pavla. Babiš měl ohnivý projev o tom, že jeho hnutí ANO nikdy neuzavře koalici s SPD, a tak vlastně zpochybnil podporu 4 % voličů, kteří v prvním kole volili Jaroslava Baštu.

Následuje tabulka výsledků prvního a druhého kola. Z ní jasně vyplývá, že naprostá většina voličů Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera svůj hlas ve druhém kole dala Petru Pavlovi. Zdrojem je wikipedie

ČísloJméno kandidátaPočet hlasů v 1. kole% hlasů v 1.kolePočet hlasů v 2.kole% hlasů v 2.kole
1Fischer Pavel376 7056,75XX
2Bašta Jaroslav248 3754,45XX
4Pavel Petr Ing. M.A.1 975 05635,403 359 15158,32
5Zima Tomáš prof. MUDr. DrSc.30 7690,55XX
6Nerudová Danuše prof. Ing. Ph.D.777 08013,92XX
7Babiš Andrej Ing.1 952 21334,992 400 04641,67
8Diviš Karel PhDr.75 4751,35XX
9Hilšer Marek MUDr. Bc. Ph.D.142 9122,56XX

Součet hlasů neúspěšných kandidátů z prvního kola, kteří podpořili ve druhém kolem jasně Petra Pavla (Fischer, Nerudová, Hilšer) činil 1296697 hlasů, společně s hlasy pro Pavla byl tento součet v prvním kole 3271753 voličů. Pavel ve druhém kolem získal 3 359 151 hlasů voličů při o něco vyšší volební účasti. Babiš v druhém kole získal pravděpodobně většinu voličů Jaroslava Bašty a možná i Karla Diviše. Mohl také získat hlasy těch, kteří přišli až ke druhému kolu volby. Matematicky tak velmi dobře zafungovala podpora Nerudové , Fischera i Hilšera.

V posledním duelu Pavla a Babiše na TV NOVA už Babiš působil rezignovaně. Zřejmě mu už došlo, že se ve druhém kole výrazně propadne, a dokonce označil Pavla za favorita. Navíc, a to je dle mého soudu další hrubá chyba, označil volby za „referendum o Babišovi“. Nepodařilo se tak to, o co Babiš primárně usiloval, udělat z prezidentské volby referendum o vládě a její hospodářské politice.

Vysoká volební účast není ale znakem toho, že Česko přijalo přímou prezidentskou volbu za svou. Byla způsobena právě a jenom figurou (zdráhám se napsat „osobností“) Andreje Babiše. Toho buď lidé „žerou“ nebo „nenávidí“. A u uren si to s Babišem „vyřídili“. Sotva by byla taková účast, kdyby se do finále dostali Pavel s Nerudovou.

Závěr: V boxu se tomu říká porážka R.S.C., když trenér hodí do ringu ručník a zápas vzdá, protože jeho boxer nemá šanci. Symbolický ručník hodil do ringu sám Babiš. A pokud se ještě po porážce vyslovil tak, že je rád , že neuspěl, je to přiznání toho, že ve volbách neměl co dělat.