23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


VOLBY: Andrej Babiš bez spojenců a se vzpourou v podpalubí

20.1.2023

Výsledek prvního kola prezidentských voleb potvrdil rozdělení Česka na vládní tábor, opoziční tábor a pár procent nezařaditelných voličů. Kandidáti opozičních stran Andrej Babiš a Jaroslav Bašta získali téměř 40 procent hlasů. Kandidáti podpoření konzervativní koalicí Spolu Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer dostali přes 56 procent hlasů. Marka Hilšera nominovali senátoři hnutí STAN a získal 2,5 procenta.

Andrej Babiš přes obrovské množství hlasů v prvním kole strategicky neuspěl. Potřeboval v prvním kole porazit a rozdělit tábor svých soupeřů. Blahopřání, která dostává, připomínají blahopřání antickému válečníku Pyrrhovi. Ten po dílčím vítězství prohlásil, že ještě jedno takové (Pyrrhovo) vítězství a bude zničen. I přes výhru na bitevním poli fakticky oslabil více než jeho soupeř. Babiš však není z těch, co se vzdává. Je urputný.

Hraje se o středové voliče
Karty pro Andreje Babiše nejsou rozloženy dobře. Opět se mu nepodařilo získat středové voliče, kteří rozhodli volby do sněmovny v roce 2021 i loňské senátní. Posílil na úkor možných spojenců z okraje politického spektra. Několik čísel pro srovnání voleb do sněmovny a prvního kola volby prezidenta. K prezidentským volbám přišlo o 200 tisíc lidí více a to v situaci nespokojenosti s vládou. Babiš je však nemá. Získal sice o 500 tisíc více než hnutí ANO, ale počítejme v celku. Přičtěme 250 tisíc hlasů pro Jaroslava Baštu a máme prakticky stejná čísla, jako byl výsledek ANO, SPD, Trikolóry a Volného bloku ve sněmovních volbách. Andrej Babiš jistě získal i významnou část voličů KSČM, ČSSD a Přísahy. V součtu to však není vidět, znamená to, že ztratil více svých původních voličů, než nabral nových. Babiš si predátorsky likviduje možné spojence na levici a vlasteneckém táboře a pak nemá kde brát, když narazí na svoji hranici 40 procent voličů. Za Petrem Pavlem se sešikovali neúspěšní kandidáti s 25 procenty podpory již po zveřejnění výsledků. Miloš Zeman podpořil Babiše nepřímo. Tomio Okamura s necelými pěti procenty odmítl přímou podporu. Václav Klaus si čte vlastní sebrané spisy a přemýšlí, koho by poučil. Kdo může Babiše podpořit do druhého kola? Komunisté, ČSSD a Šlachta, kteří nepochopitelně volby vypustili? Paroubkovi Marťani?

Kabaretní revolta v ANO
Babiš má nepříjemný problém s loajalitou vlastní posádky. Hned dva výrazní představitelé ANO veřejně odmítli podpořit vlastního předsedu. Moravskoslezký hejtman a místopředseda (!) hnutí ANO Ivo Vondrák v médiích opakovaně uvedl, že se Andrej Babiš se na funkci prezidenta nehodí. Mohl opakovat vícekrát Babišem v minulosti tvrzený nezájem o funkci prezidenta. Vystačil si však s odkazem na hodnoty spojované s postem prezidenta, které Babiš nesplňuje ani pro dosud loajálního člena ANO. Vondráka podpořila i další viditelná tvář ANO, primátor Ostravy Tomáš Macura. Babiš musí doufat, že se mu podaří udržet nákazu neloajality izolovanou na Ostravsku a nikdo další (například z europoslanců, primátorů, hejtmanů) proti němu veřejně nevystoupí. Nebyl by to Babiš, abychom neznali odpověď i na tento problém. Spiknutí a nevděk. Babiš si nemůže být jistý, že v budoucnu nedojde k rozštěpení hnutí.

Babiš se pokusí zopakovat úspěch Miloše Zemana, který dokázal ve volbách 2018 přivést ke druhému kolu několik procent nevoličů z prvního kola. Vzhledem k vysoké účasti v prvním kole, to bude obtížné. Snažší a jeho naturelu bližší, bude pro Babiše hrubá kampaň na odrazení možných voličů svého konkurenta od účasti ve volbách. Pavel má větší rezervy nových voličů, především mezi mladými a ženami, musí je však dostat na bojiště do volebních místností.

(kráceno vyšlo v MFD)