19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: Absurdní trik Andreje Babiše

31.1.2023

Ve druhém kole prezidentských voleb hodlal Andrej Babiš voliče v Brně a jeho okolí uplatit prejtem a jelítky.

Což mu jaksi nevyšlo. V Brně pro generála v záloze Petra Pavla hlasovalo 68,24 procent voličů, kdežto Andrej Babiš nakonec dostal jen 31,75 procent hlasů. Naproti tomu však v okrese Most se stal Andrej Babiš suverénním vítězem prezidentských voleb, když tu ve druhém kole získal přes 59 procent hlasů. A například ve známé sociálně vyloučené lokalitě Chanov získal téměř sto procent hlasů, když jeho protikandidáta Petra Pavla volili jen čtyři lidé.

Ústecký kraj na severozápadě Čech zahrnuje okresy Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem. V loňském roce v tomto kraji Policie ČR v souvislosti s volbami přijala řadu oznámení, jak o tom ČTK informoval mluvčí krajské policie Daniel Vítek. Při každých komunálních volbách se tu, zejména ve vyloučených lokalitách, objevilo podezření na kupčení s hlasy, kvůli čemuž se volby, kromě jiných obcí, opakovaly i v Krupce. Zejména Romové a sociálně slabí obyvatelé za jim nadiktovanou volbu tu dostávali zaplaceno.

Ovšem není známo, že by Andrej Babiš po ústeckém kraji rozvážel jitrnice či jelita, rozdávaná v Brně, že by snad voličům nechal rozdávat poukázky na vodňanská kuřata či kostelecký uherák, nebo dokonce nechal rozdávat bankovky. Jak tedy (ve volbách úplatné) voliče tu vlastně motivoval? Inu, Andrej Babiš na závěr své rozehrané prezidentské partie nečekaně hodil eso mezi na stůl vyložené karty tak, že to až vypadalo, jako by ho z rukávu vytáhl kandidát z prezidentských voleb roku 2018, známý to zakladatel jedné z našich sázkových kanceláří, jinak též textař a producent Michal Horáček. „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ lákal na vypsaný kurz málo soudné spoluobčany Andrej Babiš. I když později na Nově prohlásil, že se měl držet více při zemi a lidem doporučit na jeho prvenství vsadit jen 100 korun.

Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák pro CNN Prima News uvedl: „Ten tweet Andreje Babiše byl opravdu velkým nebo rozhodujícím signálem pro spoustu sázejících a vlastně hodinu po zveřejnění jeho tweetu jsme zaznamenali opravdu nápor, doslova tisíce nových registrací.“ Jenže všichni, co v proklamovanou výhru Andreje Babiše uvěřili, ať už šlo o malé, nebo velké částky, o své peníze přišli. Několik voličů se tak v sobotu po vyhlášení volebních výsledků na sociálních sítích začalo ozývat se vzkazy (leckdo v nadsázce, i když někteří to zřejmě mysleli vážně), kdy po Andreji Babišovi požadovali vrácení jimi vsazených peněz. Ale našli se i diskutéři, co celý humbuk kolem sázek označovali za pouhý hoax. Přičemž jim jeden z diskutujících oponoval: „Je to tak absurdní, že to bohužel může být i pravda.“

Na sociálních sítích se k sázkovému triku šéfa ANO již vyjádřila celá řada našich politiků. Do Andreje Babiše se kvůli sázkám obul i vicepremiér Ivan Bartoš, který zveřejnil některé příspěvky Babišových zoufalých podporovatelů. V Partii na Primě pak Ivan Bartoš prohlásil: „Já nevím, kolik těch profilů to myslí vážně, ale bavil jsem se s Olgou Richterovou a skutečně ti lidé to vsadili, věřili, že Andrej Babiš zvítězí, vzali nějaké poslední peníze, co měli, možná si i půjčili,“ poznamenal Bartoš s tím, že lidem v nouzi dát naději přes hazard, že si tak zlepší rozpočet, byla „velká špatná“.

Přičemž po té, co Andrej Babiš vyrukoval se svým volebním trikem, mluvčí Tipsportu Václav Sochor veřejnost upozornil na fakt, že prezidentský kandidát vyzývá voliče k hazardu za situace, kdy je šance na jejich výhru podle aktuálních kurzů velmi malá. „To, že lidé, kteří mu uvěří, o své peníze velmi pravděpodobně přijdou, už jim ale nesděluje. A pokud by to snad mělo být chápáno jako reklama na hazard, tak by takové sdělení mělo obsahovat povinné sdělení o možné škodlivosti účasti na hazardní hře a zákazu účasti osob mladších 18ti let,“ dodal k tomu.

Nicméně byl na sociálních sítích zveřejněn tiket Tipsportu, který dokládá, že kdosi v Krupce ve druhém kole přímé volby prezidenta vsadil na vítězství Andreje Babiše při kurzu 11,50 částku 300 000,- Kč, která mu v případě zvolení jeho favorita měla přinést výhru 3 450 000,- Kč, tedy zhruba tři a půl milionu. To pane je už hodně silná motivace k masírce spoluobčanů, která jistě nebyla jediná. A podle některých diskutérů se nelze pak divit tomu, že s poměrem 58,03 ku 41,97 procent sečtených hlasů ve druhém kole prezidentských voleb v tomto městě na úpatí Krušných hor dosáhl Andrej Babiš drtivého vítězství.

Co k tomu dodat. Snad jen že letošní prezidentská volba byla rekordní nejen volební účastí, ale také výší sázek, podaných v sázkových kancelářích. Ty hlásí, že to byla volba nejúspěšnější v celé historii sázení na společenské události. A milovníci konspiračních teorií již spekulují o tom, jaký že to asi prezidentský kandidát Andrej Babiš za směrování voličů do Fortuny dostal úplatek.