17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

VLÁDA: Fialovo fialové řešení ekonomiky

Fialová barva vzniká smísením barev primárních – červené a modré. Naše vláda vedená modrou ODS nabízí řešení s hodně červeným obsahem a vzniká tak fialová Fialova politika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 8.12.2023 9:25

A jde snad v tržním prostředí o lidi? Tak je to přece správné, tak to má být!

M. Kocián 8.12.2023 14:17

A obejde se snad trh bez lidí?

I. Patta 7.12.2023 23:22

Autore, ve chvíli, kdy kdokoliv začne psát o daních, důchodech a zdravotním zabezpečení, tak se spolehlivě dostane do rozporu se skutečností. Je tomu tak, protože zákon č. 586/1992 Sb., část první, o daních z příjmu fyzických osob obsahuje nepravdivá tvrzení dokonce nakupená na sobě. Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení, lže již ve svém názvu! Vaše věta z článku je díky tomu v prvním tématu pravdivá z 20 %, druhé tvrzení není pravdivé vůbec, cituji:... “stát za mě platí pojištění, a ještě musí můj zaměstnavatel platit pojištění další, protože jsem stále zaměstnaný". Pravdou je, že státem placené zdravotní pojištění za důchodce pokryje jen 20 % skutečných nákladů na zdravotní péči o důchodce. Zbývajících 80 % jde jako tunel, protože netransparentně, z odvodů zdravotního pojištění střední pracující generace. Druhé tvrzení o platícím zaměstnavateli je zcela nepravdivé, protože odvody za pracovníka i za zaměstnavatele patří do ÚPLNÉ MZDY PRACOVNÍKA. Ta podvodná hra ekonomů na zaměstnance a zaměstnavatele, plus vsunutá hrubá mzda, nás má přesvědčit (a v praxi to tak skutečně funguje), že platíme ze své mzdy 15 % daní, při skutečném zdanění průměrné mzdy ve výši 40 %. Podrobnosti v kapitolách Daně pod mikroskopem I - III v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně.

V. Temlík 8.12.2023 8:47

...a protože dále při našich nákupech platíme DPH i spotřební daně a další poplatky, proto je den "daňové" svobody až někdy na konci června a celkové naše zdanění se blíží k 50% ....[>-]

P. Skřivan 8.12.2023 21:09

No, přesně. Akorát to většina lidí netuší.

Má to ale výhodu: daně není kam zvyšovat. Pokud se přesáhne magická hranice 50%, dopad na zdaněného je vyšší než efekt vybrané daně a je demotivující buď na daně vydělávat nebo je platit.

P. Skřivan 7.12.2023 20:31

Pokud něco rostě o 1,1%, pak to není daleko od maxima. :-)

J. Novotny 7.12.2023 19:46

Velká část toho "snížení" v rámci EU byla fakticky přesunem jinam. EU si dala totiž takové krátkodobé cíle, které mohla splnit jenom útlumem průmyslu . A tak se to teď vyrábí jinde, Čína kvůli tomu musí stavět nové uhelky, aby to zvládla.

O. Buda 7.12.2023 16:43

Myslím, že jsem pochopil dost, když jsem četl originály článků, které jsou zde citovány, takže je nepotřebuji přebekávat z druhé ruky. Ale perlu jsem v tom článečku přeci nalezl: ..."Kalousek se opět vyjádřil i tak, že stávající opozice by byla ještě mnohem horší."... Tak tenhle citát stojí za zopakování. Dnešní opozice může být sice zítřejší koalice, ale věřím, že se to nestane, protože vídat a poslouchat zase Babiše a jeho trio věrných - Schillerová, Juchelka a Havlíček - to by byl po jejich 8 letech forsírovaných Zemanem na Hradě hodně smutný návrat k horším časům. K tomu Středula a další odborářští bossové... Hrůza pomyslet. A to to nejspíš všechno mysleli dobře a dělali všechno pro lidi. ;-D

P. Diviš 7.12.2023 17:31

To je snad jediný argument pro tuhle vládu, ta hrůza, kdyby nastoupila tahle opozice.

V. Čermák 7.12.2023 18:31

Nastoupí, máte strach? To je dobře...

O. Buda 7.12.2023 19:19

Strach? Proč strach? Vždyť si pamatujeme, co předvedli. Ale že by bylo dobře mít strach, to už je perverzní.

J. Majzlík 7.12.2023 21:13

Strach není na místě, pouze divný pocit beznaděje z toho, že oba tábory nemají při jejich rozhodování o řešení současných problémů na vybranou. Občas se k něčemu rozumnému odhodlá p. Havlíček, ale to vše zaniká ve všeobecném šumu bojácnosti, naivity, nesplnitelných přání, trpného očekávání, co se z toho všeho vyvrbí. Rovněž progresivní osobnosti ODS jsou postiženy pocitem odpovědnosti vůči "těm nahoře". Ne "těm" co myslíte, ale "těm" ještě výš.

P. Brich 7.12.2023 18:45

Tím děsili obyvatelstvo už normalizátoři. Když se vám nelíbíme my, po nás přijdou horší. Až to vyvrcholilo na Červeném Hrádku;-D

V. Temlík 7.12.2023 14:59

Pokud budu chtít psa bít, vždy si hůl najdu...tak nějak je napsaný tento článek. Nepopírám CELKOVÉ mzdy lékařů, které jsou součtem základního platu a přesčasů. Jen pochopte zásadní věc - ta mzda je za odpracované skoro dva měsíce !!! Pokud sečtete hodiny, pak to není zase tak mnoho. Ostudou i minulých vlád bylo, že nástupní plat lékaře po promoci byl nějakých 30 000 hrubého, jasně, po atestaci ( po dalších cca 5 letech vtdělávání !) se o něco zvedl. Poslední kapkou pak bylo "uzákonění" nezákonných přesčasů, které utrhlo to pověstné ucho. Navýšení základních platů (slíbené v roce 2011) je tak jen dílčí krok, změny je zapotřebí provést v systému vzdělávání, navýšit počet studentů na fakultách, a to proto, aby právě tolik přesčasů nebylo, protože ty služby ve zdravotnictví se prostě odsloužit musí. Jinak si budou muset pacienty v noci obsloužit příbuzní...[>-]

J. Kulheim 7.12.2023 17:22

Vy asi budete lékař nebo alespoň informovaný člověk, který do toho vnese jasno.

Lékaři v ČR nepracují přesčas. Mají pohotovostní služby. Práce přesčas se nazývá taková práce, když pracovník má po normální pracovní době stejnou pracovní náplň jako v normální pracovní době. Někdy je práce víc jindy méně, někdy nic a spí celou noc.

Po takové službě má volno na odpočinek. Pokud by si vybírali volno hned po službě, tak by to snad dávalo nějakou logiku. Jenomže většinou to volno po službě nečerpají, volna kumulují a berou si to jako dovolenou.

Má lékař po noční službě vybrat si volno na odpočinek? Jak je tato služba finančně ohodnocena? Jak je to se službou v neděli?

L. Kuča 7.12.2023 20:59

Ano, ona je práce a "práce". Pokud prostě jen někde v rámci nemocniční budovy coby personální rezerva čekáte až bude třeba konat nějakou skutečnou práci, pak ano, člověk je časově vyblokovaný, nemůže si zrovna odejít kam by chtěl, ale to je tak všechno. Že by šlo o něco únavného a vyčerpávajícího, to tedy ani náhodou. Zkuste mít onu populární čtyřiadvacetihodinovou službu třeba jako montážní technik ...

My z terénních ordinací zpravidla nahlížíme na nemocniční lékaře jako na rozmazlené sněhové vločky - obzvláště na ty nové z tzv Generací Y a Z. Ti mají často dost hypertrofované představy o vlastní skvělosti a o tom, jakéže velikánské finanční ohodnocení si za ní zasluhují. Kritika chybného postupu je pro ně něco jako osobní útok a opovažte se od nich chtít nějaké větší pracovní nasazení :-/ Samozřejmě výjimky se najdou.

V. Temlík 8.12.2023 8:44

Použil jsem slovo přesčas, jasně jsem myslel pohotovostní službu. Nicméně jsou to hodiny nad rámec 180 hodin měsíční pracovní doby. Tolik přesčasů vzniká proto, že je lékařů málo. A je iluzorní si myslet, že kumulací přesčasů si udělají dovolenou. Sloužil jsem dříve, tehdy čas na volno po službě nebyl, nebyl nikdo, kdo by za mě denní práci udělal. A když byly svátky, v rámci jejich "nezkažení" více lidem byly služby i pětidenní vcelku. Víkend od pátku ráno do pondělí odpoledne byl vcelku úplně normálně. Tento stav se víceméně přnesl do současnosti, a tak jako strojvůdce, řidič kamiónu nebo hasič mají v pracovním nasazení své limity, dle zákona je logické a je zapotřebí provést změny také ve zdravotnictví. Ale nebude to hned, chybí lékaři, chybí sestry, ...a není kde brát. Nabízí se (Kalousek, prý až třetinu lze zrušit) transformace některých "nadbytečných" nemocnic, ano, LDN nepotřebuje tolik odborného personálu, ale pracuji nyní v jedné menší a máme plně obsazená lůžka a podle stavu pacientů zde nikdo zbytečně neleží. Budou mít zachované nemocnice dostatečnou kapacitu ???[>-]

J. Kulheim 8.12.2023 12:01

Pokud jste starší lékař, tak víte, že pohotovostní služby sloužilo podstatně méně lékařů a nevím o nikom, koho by napadlo, že nebude sloužit.

Každý kdo chce dělat medicínu nebo příbuzné obory by si to měl uvědomit před tím než se na takovou školu přihlásí. Faktem zůstává, že někdy je práce víc jindy méně a může si lehnout a spát.

V současnosti mají volno po službě na odpočinek. Neberou si to většinou po službě, ale kumulují to. Nebo už mají naplánovanou práci v jiné nemocnici.

Všichni jsou z takové práce k smrti unavení, ale když dostanou 15 000 Kč navíc, tak je únava přejde. To mě hlava nebere.

Napište jestli mají volno nebo nemají. Jak je to z finančním ohodnocením takové služby? Kolik je za nedělní službu? To by ti, co to všechno platí snad měli právo vědět.

Transformace malých nemocnic na nějaké LDNky není žádné řešení. Je potřebná systémová změna financování a organizace zdravotní péče. Určit hranice na straně poskytovatelů i konzumentů péče. Ta je v současnosti nekonečná.

Nové technické vybavení je čím dál dražší. Výsledek doba dožití ve zdraví je stejná jako v roce 1960, 62 let. Lidé nejsou o nic zdravější. Bude to čím dál horší.

Někdo to musí zaplatit. Těch kdo to platí se nikdo neptá. Nedostanou ani relevantní informace.

Že to nedokáže pochopit pan Kubek a jemu podobní chápu. Nesrovnávejte hasiče ani montéry. Hasič mnohdy nastavuje život, montér musí montovat v přesčase stejně jako v pracovní době. Atd.

V. Temlík 8.12.2023 13:10

Volno si lékaři dnes po službě berou, jen pokud to provoz dovolí. Nesloužím, proto jaké je ohodnocení, nevím, ale "přesčasy"- služby jim dělají 50% platu, i více. Já, ještě v minulém režimu, což nemá smysl porovnávat, sloužil za 5,- Kč všední dny a 7,- Kč víkend, celkem 15 + 24 + 24 + 8 hodin = 71 hodin a za celkem 451,- Kč hrubého, což v hodinách byly skoro dva týdny normální pracovní doby. Měnil byste ?? Reforma je zapotřebí, není normální, že jsou pacienti, kteří do ordinací chodí denně, jen je pouze střídají. Jsem pro smlouvy pacientů s pojišťovnami, aby bylo možno je korigovat a usměrňovat, lékaři je vyhodit nemohou. Zavedení bonusů a malusů stejně jako u pojistek vozidel. A malusy za nadváhu, alkohol, kouření, povinné pojistky u rizikových sportů, náklady na zranění u dopravních nehod tvrdě vymáhat na komerční pojišťovně, ... Nevím o tom, ale mám pocit, že toto nikdo neřešil a neřeší, čeká nás hodně práce...[>-]

J. Kulheim 9.12.2023 9:03

Pane doktore. K tomu jen krátce. Já o pohotovostních službách něco vím. Jsem zvěrolékař a skončil jsem praxi po padesáti letech služby. Myslím, že by jste se mnou takovou noční služba s nějakým výhřezem dělohy, těžkým porodem nebo kolikou u koně, neměnil. V noci mnohdy sám ns silnici. Třicet kilometrů tam vyválený v hovnech, studená voda, smradlavý ručních, atd. To jsou moje vzpomínky na pohotovostní služby.

V roce 1992 razítko a běž se živit jak chceš. Já jsem práce měl dost, ale musel jsem být k dispozici stále. Atd.

Manželka i dcera jsou lékařky. Dcera slouží, manželka je v důchodu. Něco o situaci vím, ale na příjem se ji neptám, manželka je v důchodu.

To, že do nemocnice chodí lidi jak se jim zachce je také vina lékařů, kteří zabránili změnu systému zdravotní péče a pomocí ČSSD zrušili i těch 30 Kč.

Řešit to nikdo nebude. Lékařská, farmaceutická loby ani úředníci na ministerstvu to nedovolí. Atd.

Měnil byste služby?

P. Hák 7.12.2023 18:56

Za posledních 30 let míst na medicínách neubylo, naopak. Jak je možné, že to pořád nestačí, zatímco tenkrát to stačilo?

J. Kulheim 7.12.2023 19:31

Jak je vidět, tak se stydí podpořit svoje požadavky veřejně. Proč asi. Jejich požadavky jsou nehorázné.

Víc peněz, víc volna, méně práce. Špatná kombinace.

Jako jediný byl připravený na ministrování MUDr Julínek. Věděl, že současný systém zdravotnictví je nereformovatelný. Proto vypracoval systémové změny. "Pomohli" mu MUDr Rath, Kubek a ČSSD a voliči.

Nikdo nechce zveřejnit jak to je ve skutečnosti. Chtějí víc, tak by se neměli stydět říct kolik za svou práci dostávají.

Současná vláda je naprosto neschopná. Když někdo křičí, tak mu přidají. Jenomže oni přijdou za měsíc znovu.

P. Hák 8.12.2023 8:52

Julínek byl ovšem politicky neschopný. Svou arogancí naštval i ty, kteří by s nějakými 30 korunami fakt neměli problém... (a nemyslím tím jen sebe).

V politice nestačí mít správně čísla, musí se také umět jednat s lidmi. V ODS se tehdy dostala k veslu skupina lidí, kteří to neumějí. Klaus to uměl, ale byl odejit.

J. Kulheim 8.12.2023 11:35

Byl to jediný ministr, který věděl co dělá.

Jednat s takovými lidmi jako je Rath, Kubek, Sobotka a lidovci je nadlidský problém.

Pan Kubek bude přicházet každý měsíc s nějakým dalším požadavkem na peníze. ustupovat takovým lidem je cesta do pekel.

P. Hák 9.12.2023 8:28

Jde o jednání s voliči, ne s Rathem. Jenže v té době začali ódéesáci za každým, kdo neřval s nimi, vidět Ratha. Nešlo jen o zdravotnictví.

Abyste mohl v politice něco prosadit, musíte pro to najít podporu. Musíte získávat hlasy. Nesmíte voliče urážet a nesmíte z voličů ani dělat blbce. Věta "kdybyste věděli, co chceme udělat, nikdy byste nás nevolili" je exemplární ukázka politické idiocie.

I jiné podobné výroky tehdy z řad ODS padly. Tohle prostě aktivní politik nesmí udělat.

J. Kulheim 7.12.2023 19:36

Pan Temlík ani nikdo jiný, diskutovat nebude. Lhát nechce a pravdu napsat nechce také.

Když přidají důchodcům stovku, tak řve celá republika. Když rozdávají desetitisíce neříká nikdo nic.

V. Temlík 8.12.2023 9:00

To snad máte pravdu, ale řada míst je obsazena platícími studenty ze zahraničí (studium v anglickém jazyce) a spousta míst je obsazena studenty ze Slovenska a jinde, studující zdarma. A pak přičtěte - odečtěte ty ty studenty, kteří po studiu odejdou raději do zahraničí, nejvíc pro nepřátelský zdejší vzdělávací systém a mizerné ohodnocení...[>-]

J. Kulheim 8.12.2023 12:15

Vláda by měla mít odpovědnost za zajištění zdravotní péče. Neměl by být velký problém zavázat studenty, že tady odpracují nějaké roky na určeném místě. Pokud chce jít do zahraničí nech studium zaplatí. Tak jak je to je zlodějina. Studium platí, kteří pracují a žijí z ruky do huby. Nikdy nedosáhnou na plat 120000 Kč za měsíc. Nikdy nepojedou na dovolenou do zahraničí. Naopak stát zadlužuje i jejich děti. Zajímá to pana Kubka a spol? Jich nezajímá nic kromě jejich kapsy.

Mladí lékaři jsou málo ohodnocení. Kdo je to mladý lékař? Kolik udělá za den užitečné práce? Platit by se mělo za práci, ne za přítomnost na pracovišti. Atd.

P. Brich 7.12.2023 13:05

Nesedí Kalousek v představenstvu VZP?

L. Beneš 7.12.2023 11:51

Čtrnáctiletá gymnazistka v ruském Brjansku začala střílet do spolužáků. A potom, že Rusové nejsou učenliví. Tahle se zhlédla v Americe. Příklady táhnou.