Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

VIZE: Proč je nutné zastavit Green Deal

diskuse (107)

Green Deal rezonuje v předvolební kampani, část politického spektra je proti, část jej prohlašuje za příležitost, část za poznanou nutnost. Dovolím si předložit argument, že bez ohledu na potřebnost či zbytečnost Green Dealu je nutné jej zastavit, pokud ještě chceme uchovat principy reprezentativní demokracie.

Důvody následují:

  1. Nelegitimní přijetí: nikdo se neptal voličů, žádná naše politická strana neměla v programu obsah Green Dealu. Argumenty „ad EU“ (odkazy na směrnice, procedury, zasedání Rady, „Babiš to mohl vetovat“ apod.) zde neplatí: formální „compliance“ není totéž co legitimita. Green Deal neprošel testem souhlasu voličů, nezískal mandát. Tento samotný důvod je dostačující pro zastavení Green Dealu a jeho předložení voličům. Nechť politici obhájí to, co prohlašují za nutnost a příležitost.
  2. Green Deal je založen na principu centrálního plánování. My z hořké zkušenosti víme, k čemu to vede, naši západní přátelé zjevně ne. Vytváření různých taxonomií je cestou do pekel. O čistotě energetických zdrojů nerozhoduje měření a fakta, ale politické hlasování (viz boj o zařazení jaderné energetiky mezi čisté zdroje). Budovali jsme beztřídní společnost, tentokráte má být bezuhlíková. Výsledek bude stejný.
  3. Green Deal je ideologický, jednokriteriální koncept, který nebere ohledy na důsledky a náklady, a už vůbec nebere v úvahu to, čemu Alex Epstein říká „human flourishing“, tedy lidskou prosperitu. Za cenu enormních nákladů a zchudnutí obyvatelstva dosáhneme mizivého efektu. Navíc si zavedeme cosi jako klimatický socialismus: dotace a přerozdělování v míře dosud nevídané. A socialismus vždy a všude vede k chudobě a úpadku, lhostejno, čím je ospravedlňován.
  4. Green Deal je velký plán založený na hypotéze. „Vědecký konsenzus“ je totéž co „vědecký komunismus“: contradictio in adjecto. Najdete tvrzení seriózních vědců, kteří celý „konsenzus“ zpochybňují a předkládají důkazy, že příčinná souvislost je opačná: vyšší hladiny CO2 jsou důsledkem oteplování (https://clintel.org/). Takže kdo má pravdu? Proč slyšíme jen jednu verzi a odlišné výklady jsou cejchovány nálepkami popíračů, novodobých heretiků?
  5. I pokud přijmeme výchozí hypotézu o antropogenním oteplování, Green Deal představuje drahou a neúčinnou odezvu – extrémní náklady, mizivý efekt. Zchudneme, ztratíme konkurenceschopnost i mobilitu a dopad na vývoj klimatu bude blízký nule. Viz např. Lomborgovy analýzy.
  6. Podmínkami prosperující společnosti jsou svoboda, meritokracie, vláda práva a hojná, dostupná a levná energie. Green Deal vytváří nedostatkové a drahé energie a odstraňuje princip svobodné volby a volné soutěže (vybírá vítěze, popírá technologickou neutralitu). Zase jednou chtějí politici vychovávat obyvatelstvo.

Shrnuto: Green Deal je nelegitimní sociálně-inženýrská utopie, která skončí stejně jako budování socialismu. Ještě je čas to zastavit. Chtějí-li politici Green Deal uvést do života, musí s tímto programem předstoupit před voliče a získat mandát. Otázkou je, zda k tomu někdo má odvahu a sílu.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz