Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ÚVAHA: O rovnováze (předvolební komentované zpravodajství)

diskuse (47)

Zápas už pomalu vrcholí. V aréně zbyly dva gladiátoři. Oba se dostali do polohy clinch. V principu jsou tedy podpásovky sice zakázané., ale v tomhle klání, kde vítěz bere vše, je možné očividně cokoliv. A to vlastně z důvodu, že limity si klade každý ze zápasníků sám.

Navíc už je v aréně hodně zvířený prach, takže se poměrně snadno dají přehlédnout úskoky i záludnosti. Nejen ty otevřené, co spadají do oblasti společenských věd. Snad nejlépe to z řad filosofů definoval G.W. F. Hegel v Německu, když psal o využívání strachu v politice.

Narážky na válku, která je v těsní blízkost realitou i, lze bez přehánění označit za zastrašování. S cílem: vyvolat stres a pod jeho tlakem zbavit soudnosti co nejvíc lidi z cílové skupiny, tj. voličů. I když vyvolávání strachu je osvědčenou metodou v politice prakticky dennodenně. Což už samo o sobě odhaluje důraz kladený na politické zkušenosti kandidátů nepochybně v jiném světle.

Za zmínku stojí určitě ještě fakt, že Hegel v této souvislosti hovoří o proměně člověka v raba, což překladu do jazyků současnosti znamená otrok. Takže jde vlastně o zotročování voličů. Ve společnosti, která se považuje za svobodnou, jde o jasný krok zpátky – návrat do otrokářské společnosti. Což je rozhodně víc než na pováženou.

Ale dost filozofování, ještě by to mohlo odvést pozornost od záludností, jejichž podstata zůstává skrytá. K jejímu odhalení mohou nejlépe pomoci tentokrát přírodní vědy. Konkrétně fyzika, kapitola o rovnováze.

Mezi argumenty, které zaznívají v aréně nejčastěji, patří i ten, že příští prezident má být protiváhou k současné vládě. Nezbývá než konstatovat, že toto tvrzení se opírá o sníženou úroveň vědomostí publika. Což se v podstatě vůbec nemusí týkat jen školních znalostí z fyziky, které už dávno odnesl čas.

Cit pro rovnováhu má každý v genech. A snad všichni ji rozvíjeli od dětských let při jízdě na koloběžce či na kole. Takže ten důraz, na ni i její udržení v politice kladený, působí přirozeně a logicky. Má to však jeden skrytý háček.

V ČR není prezidentský systém. Veškerou moc drží parlament. O jeho složení rozhodují volby, což je v demokracii axiom. A jejich výsledek je vyjádřením o stavu rovnováhy v konkrétním čase, na určitou dobu. Ta může být jen pevná nebo vratká, ale to se teprve ukáže. Vždycky, záleží je na rozložení sil. A od října 2021 vratkosti zatím nic nenasvědčuje.

Stejně daný je fakt, že prodlouženou ruku parlamentu představuje vláda – jeho exekutiva. Poslední pilíř z hlediska podílu na moci tvoří soudy. Prezident stojí mimo tento triumvirát. Žádnou moc nemá, jen určité pravomoci. Fakticky má vlastně funkci notáře, a to na úrovni republiky.

Přidanou hodnotou jeho pozice je postavení persona grata, daná Hradem. V průběhu let praxe ukázala, že je to podmínka možná, nikoliv nutná. Ovšem hovořit v případě prezidenta o potřebě udržení rovnováhy moci je čirý nesmysl. A když se mluví při jeho volbě o nutnosti vyvažovat, je to prostě lež nebo blbost.

Z pohledu diváků zápasu v aréně je obojí špatně. A ten z gladiátorů, který se k něčemu takovému uchyluje, by neměl z boje odejít s vavřínovým věncem vítěze. Protože jeho způsob boje je odsouzeníhodný, až zavrženíhodný. Víc k tomu není co dodat. Snad jen tolik, že pak už by mu nic nebránilo, aby v tvrzení nesmyslů pokračoval.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz