Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ÚSTAVA: Demokracie, souboj vůle parlamentu a prezidenta

O souboji dvou vůlí hovoří někdy sociologové, když popisují spory v demokratických zemích o pravomoci prezidentů. U nás je situace složitější, protože dle ústavy prezident není z výkonu své funkce odpovědný a jeho zásadní rozhodnutí podle Článku 62 naší ústavy vyžadují ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jim pověřené osoby.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Hvížďala sděluje: " ... Jenže, je-li prezident volen přímo, má větší legitimitu, ..."

Komentář

Kritická otázka: Získá prezident skutečně větší legitimitu, když ho nezvolí kompetentní český občan, ale silně manipulovatelná lůza?

Hlavní problémem současného Česka je absence občanů (s kritickým myšlením)! Volání disidenta-prezidenta, Václava Havla, po české občanské společnosti zůstalo jen jeho někdejším politickým zvoláním z tribuny. Skutek ale utek. Po třiceti letech chybí v Česku občané!!!

0 0
možnosti
VM

No, oni mu to totiž poradci, brzo vyhnali z hlavy.

0 0
možnosti
VK

O prezidentský puč se pokusil předseda senátu, má vyšší ambice.

0 0
možnosti
VH

Někdo by měl p.Hvížďalovi jemně naznačit, že Ing.Zeman už potřetí kandidovat nebude a tak není nutné jeho křížové tažení proti selektivně vybraným minulým a budoucím prezidentům.

0 0
možnosti
ŚS

Tak prezident by měl být za své rozhodování trestně odpovědný. O.K. , nic proti takové myšlence. Ovšem k tomu je potřeba, aby za své jednání byli trestně odpovědní i členové obou komor parlamentu a vlády. Ovšem pak by se mohlo lehce stát, že v obavách o trestní stíhání by legislativci neodsouhlasili nikdy nic, včetně rozpočtu. Na lokálních úrovních o tom leckde vědí svoje.;-)

0 0
možnosti

Pokud jde o Ústavu a postavení prezidenta, měla by se v této části přepracovat. Pravomocí má mnoho, je tam toho skoro na dvě stránky. Zodpovědnost žádnou. A ještě sídlí na Hradě. Co tím ústavní právníci od r. 1919 do 1992 sledovali ? Dovoluje se prezidentovi jednat i svévolně a vždy beztrestně.

0 0
možnosti
VK

Prezident je volen přímou demokracií. Mohly by se mu přidat pravomoci, vytvořit poloprezidentský systém a zrušit senát. Něco by se tím ušetřilo.

0 0
možnosti
JN

Byla to česká justice, kdo kolaboroval se všemi totalitními režimy, které se českou kotlinou prohnaly. Byla to česká justice, která z politických důvodů a beztrestně posílala na skutečné šibenice nevinné lidi. Byla to česká justice, která se nedokázala po revoluci očistit, neboť nebyla ochotna či schopna spravedlivě odsoudit ani ty nejznámější justiční vrahy v taláru z padesátých let minulého století, jako byli Vaš a Brožová-Polednová, natož ty, kteří ničili životy lidí po sovětské okupaci. Byla to česká justice, která nechala bez trestu smrt Pavla Vonky, na které se sama podílela. No a dnes česká justice slouží další totalitě, tentokrát té Německem řízené bruselské a vůbec jí přitom nevadí, že jsme klesli na úroveň protektorátu, protože jak jinak nazvat zemi, ve které jsou dvě třetiny zákonů přijímány nařízením z ciziny a kde jsou lidem opět upírána jejich základní občanská práva daná Ústavou, jako například svoboda projevu a je uplatňována cenzura na všech úrovních. Lidé opět začínají být za vyjádření svých názorů trestáni, a to opět i českou justicí. Polovinu svého života jsem prožil za bolševika a po revoluci mě ani nenapadlo, že se budu ještě někdy muset o své nově nabyté svobody i díky tak zvané 'nezávislé demokratické' justici obávat. Takovou justicí z duše opovrhuji. Zkažená ryba smrdí od hlavy. Tedy od bratrstva kočičí pracky pana Rychetského.

0 0
možnosti
JP

Demokracie, souboj vůle parlamentu a presidenta Ve prospěch národa, který je demokraticky zvolil, nebo proti němu?

0 0
možnosti
JJ
PK

Fašistická spodina Putinových přívrženců zaplnila polovinu Václavského náměstí. Pokud někdo vyplodí takový odporný demagogický paskvil jako je nadpis výše, je čas abychom šli na ta náměstí všichni a vyhlásili časově neomezenou generální stávku. Tato banda u moci je stejná jako komunistit v 89 a nemá co v demokratické společnosti dělat, natož vládnout.[>-]

0 0
možnosti
VH

Ale oni přece protestovali proti fialové vládě !

0 0
možnosti
FN

Nevíra a neúcta k právu a soudům nepramení z to, že existují Zeman a Babiš, jak se domnívá Hvížďala. Pramení z toho, že právní řád je džungle, kde jeden zákon odporuje jinému, a že o rozsudku rozhodují peníze a ne právo. Hvížďalou navrhovaná možnost odvolání prezidenta parlamentem by znamenala porušení rovnováhy moci a musela by být doplněna možností rozpuštění parlamentu a odvolání vlády prezidentem.

0 0
možnosti
PK

Jára da Cimrman prohlašoval, že stejně těžké jako myšlenku udržet je myšlenku opustit.

Západ se hroutí, ale autor zaseknutý v minulém volebním období nám sepsal článek, ze kterého by méně chápavý mohl odvozovat že Fialu zavřou.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz