Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

UDÁLOSTI: Respektování Andreje Babiše (2)

(první část článku najdete zde)

Politologické alibi

Podle Michala Klímy se česká varianta oligarchizace podobá spíš než tomu, co se odehrávalo a odehrává v postsovětském prostoru, italským poměrům, kde „prostředí víceméně zkorumpovaných zavedených stran“ nakonec „zplodilo fenomén magnáta Silvia Berlusconiho v politice“. Mám k tomu dvě poznámky. Za prvé, „fenomén Babiš“ je přece jen zapotřebí chápat v našem historickém kontextu: žili jsme tehdy v úplně jiném světě, než v jakém se odehrávaly nejnovější italské dějiny. Jistě, nevládl u nás tehdy žádný „komunismus“ (to je nepřesné a neurčité) a nebyli jsme ani součástí žádné „říše zla“: pouze jsme tvořili přívěsek mimořádně pokleslé orientální despocie, k jejímž „organizačním principům“ patřila po staletí tuhá centralizace a mocenský monopol ve všech oblastech života společnosti. Tedy pravý opak toho, na čem byla už od ranného středověku postavená západní, „latinská“ Evropa, k níž jsme předtím od počátků naší národní existence patřili. V polistopadovém uspořádání společnosti jsme se nedokázali ve všem všudy vymanit z dědictví předchozích čtyřiceti let. A tak například privatizované polistopadové velkopodniky v sobě zachovávaly něco z komunistických hospodářských monopolů, postkomunistické odbory (ČMKOS) připomínají až moc překabátěné ROH a nečekané stopy minulosti najdeme dosti překvapivě i v polistopadovém systému politických stran. Podle pana Klímy „elitní manažerské politické strany“ charakterizuje „ústřední role zakladatele a dalších osobností, minimální členská základna, zárodečná organizační struktura, omezené používání demokratických mechanismů v rámci strany, minimální program“. Je zajímavé, jak tato charakteristika sedne i na hlavní polistopadový politický útvar, Občanské fórum (to dokonce nemělo vůbec žádné členy). Mělo v sobě něco z minulého politického monopolu, mnoho z toho pak zdědila ODS (v tomto smyslu faktický nástupce Občanského fóra) i ČSSD. ANO je jakousi konečnou stanicí tohoto vývoje. Patřil jsem kdysi k politickému uskupení, které se ještě před listopadem 1989 pokoušelo v disentu prosadit, aby vznikly zárodky budoucího pluralitního systému. Bohužel se nám to nakonec nepovedlo, zvítězila představa Václava Havla, při vší úctě k Havlovi nesprávná: monopolní OF.

Musím hned poznamenat, že je jistě nespravedlivé stavět Občanské fórum do jedné řady s ANO: OF bylo především produktem dobré vůle, která tehdy po krátkou dobu ovládla celou českou společnost, jeho nedostatky souvisí s politickou nezkušeností a nedostatkem invence, což bylo po tolika letech politického útlaku přirozené. Jakási podobnost tu ovšem přesto je a považuji za správné na ni upozornit.

Zanedbat všechny historické souvislosti a přiřadit ANO k Berlusconimu je navíc ještě alibismus: předstíráme, jsme součástí celoevropského a celosvětového vývoje a procházíme proto nutně všemi jeho zákruty. Nic dramatického se neděje, sledujeme světové trendy. Místo toho ve skutečnosti jen klopýtáme v ruinách naší nevábné minulosti.

Netransparentní byznys

Klíčový pojem ve výkladu pana Klímy je „netransparentní byznys“. Odtud se pak odvíjí celá story o polistopadovém vývoji, kterou čtenáři ve zkratce a v náznacích předkládá. „Prapříčina krize stran a demokracie v Česku spočívá v tom, že si nekalý byznys zprivatizoval zavedené strany zdola i shora a skrze ně parazitoval na veřejných rozpočtech.“ To Babišovu hnutí ANO nehrozí, tu stranu „nikdo neprivatizuje, nekolonizuje, neboť ta přímo vznikla z vůle druhého největšího podnikatele“. (Klíma opakovaně zdůrazňuje to „druhý největší“, zjevně druhý po Petru Kellnerovi; to je ovšem směšné, protože Kellner nedisponuje srovnatelným mediálním impériem, vlastní stranou ani „vlastním“ ministerstvem financí).

Aureola transparentnosti, kterou pan Klíma pana Babiše obdařil, je ovšem málo věrohodná. Jak se v modelu „sám sobě kmotrem“, který pan Babiš vytvořil, pozná, kde končí Babiš velkopodnikatel a začíná(první část článku najdete zde)

Polistopadová story Michala Klímy

Ta story se dá jako ze střípků posbírat z toho, co pan Klíma v článku napsal. Hlavním problémem polistopadového vývoje byl vpád systémového klientelismu, korupce a organizovaného zločinu do zavedených stran a jejich celková personální a ideová vyprahlost. Proto se oprávněně zradikalizovaly střední vrstvy. Vznikly nové politické subjekty, nesené „protestní ideologií, zaměřenou proti stranickému establishmentu“. Je tu však problém: mohlo by se „potenciálně“ stát, že to, co ten establishment nahradí, tedy zrovna např. „elitní strany manažerského typu“ bude ještě horší než to, co bylo v revolučním procesu smeteno. Proto je třeba mobilizovat „občanskou společnost“, „každodenní občanskou aktivitu“.

Pan Klíma není první ani poslední, kdo s touhle story přichází, je to neoficiální ideologie Velké protikorupční revoluce z posledních dvou let. Neshody jsou jen v tom, kdy problémy nastaly: nástupem opoziční smlouvy? Nebo ještě o šest let dříve, porážkou prvního disidentského establishmentu v roce 1992, kdy ti lidé ve volbách ani nedokázali kandidovat nějaký přesvědčivý politický útvar? Nebo snad hned po listopadu 1989, jak naznačuje Andrej Babiš řečmi o tom, jak jsme pětadvacet posledních let trpěli? Rád bych proti tomuto příběhu na závěr postavil vlastní story. Nejdřív ale jedna malá poznámka na téma „občanská společnost“. I já jsem horlivým přívržencem „občanské společnosti“: je ovšem třeba vidět, že její páteří jsou silné politické strany s početným členstvem. Je přitom nepochybné, že strany samy o sobě nestačí, že musí být živeny rozvětveným podhoubím občanských iniciativ, sdružení a spolků, jako tomu u nás bylo ostatně už někdy od poloviny 19. století. Bez toho politické strany degenerují. Vznešená frazeologie „občanské společnosti“ však u nás většinou maskuje dlouhodobou neschopnost určitých lidí politicky se organizovat, vytvářet uskupení, která mohou aspoň nějakou dobu přežít a vykonávat smysluplnou činnost. Týká se to především části stoupenců a následovníků zesnulého prezidenta Václava Havla. Nezbývá jim, než se na někoho přilepit. Bezbrannost dnešní společnosti vůči „elitním manažerským stranám“ babišovského typu jde taky a především na jejich účet.

Alternativa

Moje „story“ je jiná. Náš polistopadový politický vývoj je možné v mnoha ohledech právem kritizovat – viz ostatně předchozí řádky. Přitom znamenal zásadní změnu, vzniklo přes všechny chyby nejsvobodnější a nejlidštější politické uspořádání, jaké naše země pamatuje, opřené o relativně spolehlivé vazby s vyspělými zeměmi, k nimž máme po všech stránkách blízko. Politické uspořádání, jež nebylo ani náhodou dokonalé, ale bylo otevřeno ke změnám – to znamená ke změnám k lepšímu. Toto uspořádání se nám kvůli naší indolencí a nenáležitým ambicím podařilo v posledních letech „revoluční cestou“ velmi výrazně poškodit. Přiznám se, že mám k tomuto režimu – tj. ke „starým“, jak říká pan Babiš, tj.polistopadovým pořádkům, osobní a trochu sentimentální vztah: pokoušel jsem se po celý svůj život, v dobách nesrovnatelně horších, ze svých skrovných sil nějak přispívat k tomu, aby se poměry u nás civilizovaly, a řekl bych, že se mi to, ovšemže spolu s mnoha jinými, nakonec aspoň v základních věcech povedlo. Jistě jsem při tom chyboval a podepsal se tedy nějak i na tom, co se po listopadu 1989 nepodařilo. Pro jedno i pro druhé se cítím být za starý, tj. polistopadový režim odpovědný v dobrém i ve zlém a chtěl bych ho bránit. My country, right or wrong. A zaráží mne, že i lidé, s nimiž jsem se potkával, spolupracoval a občas i nesouhlasil v době disentu, a to i ti, kterým se podařilo v posledních pětadvaceti letech uplatnit daleko výrazněji než mně, se dnes tváří, jako by do naší dnešní situace spadli odněkud z Marsu, necítí svou zodpovědnost v dobrém i ve zlém a jsou ochotni se spojit doslova s kdekým při faktické destrukci české demokracie. Naše země je v hluboké vnitropolitické krizi, ovládli ji nezodpovědní a egoističtí avanturisté. Stalo se to jako naschvál a jako obvykle v nejnevhodnější dobu, ve chvíli, kdy se znovu a v plné síle probudily imperiální ambice putinovského Ruska. Proboha, vzpamatujme se!

21. února 2015, psáno pro Svobodné fórum

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz