24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: O politickém realismu (2)

Druhé základní téma, které zejména v posledním roce ovládá českou (a nejen českou) politiku, je obrovitá migrační krize. Musím přiznat, že něco podobného jsem ve svém životě nezažil: v době druhé světové války jsem byl malé dítě a ruská invaze v roce 1968 naštěstí přece jen neměla tento regionální, celoevropský rozměr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 5.4.2016 16:41

Nehoráznost !

Pár států BYLO ROZVRÁCENO ! Ne, že potřebovaly pomoc. Předbíháte událostem, které budou teprve následovat, až EU státy v zoufalství požádají USA o pomoc /s tím co USA zařídily Evropě, aby mohly "pomoci"/ a USA vzápětí schlamstne celou Evropu a tak jí "pomůže" a sobě nakrade naplánované statky, zařízené tím, že nacpala uprchlíky prostřednictvím rozvratů zemí. geniálně vymyšleno! N.A.S...T !

M. Prokop 5.4.2016 18:29

Re: Nehoráznost !

Kousl vás brouk, či čo? :-P

P. Urban 5.4.2016 14:56

Pár poznámek

O legitimitě zásahů v Lýbii či Iráku se dá diskutovat. Osobně si myslím, že jediný legitimní důvod k vojenskému zásahu je útok či vojenské ohrožení. Což ospravedlňuje útok USA na Afghánistán, ostatní zmiňované akce nikoli.

Pokud jde o neschopnost zmiňovaných států plnit své základní funkce, pak toto zhroucení bylo v Sýrii samovolné, v Afghánistánu a Iráku jej vyvolaly zahraniční intervence, v Lýbii k němu pořádně přispěly. V každém případě platí, že jakékoli oslabení výkonné moci ve státech s rozdělenou společností hrozí rozpadem či občanskou válkou. A to bez ohledu na kvalitu nastoleného režimu - sebelepší režim bude bezmocný, pokud ho budou lidé vnímat jako cizí. Ne jako okupační (to je dočasná věc, kterou lze někdy dočasně akceptovat), ale jako věc "těch druhých" zdejších. Což byl případ nejen Iráku či Sýrie, ale i staré Jugoslávie. A, když se to tak vezme, i polistopadového Československa. To se naštěstí mělo na co a podle čeho rozdělit.

Podobné je to i s EU. Ta může fungovat, a také jakž takž funguje, jako konfederace evropských národů. Tady ale už moc prostoru k integraci není. Pokud se změní na federaci, pak můžeme mít demokracii jakou chceme. Bez evropského (politického) národa nebude vedení takovéto federace politicky odpovědné, i kdyby chtělo. Protože nebude komu být odpovědný.

Za těchto okolností nemá cenu vytýkat EU neschopnost tam, kde schopná být prostě nemůže. A pokud to zkusí. jako na Ukrajině, pak z toho bude akorát ještě větší průšvih.

Pokud dnes existují nějací Evropané, pak to jsou hlavně Němci. A pokud existuje nějaká evropská politika nad rámec sumy keců, pak je to politika Angely Merkelové. Nemusí se nám líbit. Ani mně se často nelíbí, Ale jedinou alternativou, pokud neuvažujeme o jiné vládě v Německu, je evropská politika žádná.

B. Brousková 5.4.2016 18:40

Re: Pár poznámek

Takže když Saadám zaútočil bez vyhlášení války na Írán mohly za to zahraniční intervence? Válka trvala osm let , Irák používal i yperit a padlo v ní jeden a půl milionu lidí. A což takhle přepadení a okupace Kuvajtu ? Také jí vyvolaly nějaké zahraniční intervence? Když CCCP poskytoval bratrskou pomoc včetně pomoci ozbrojenými silami proti tamní kontrarevoluci v Afganistánu uprchlo před válkou několik millionů lidí. Tenkrát ještě "jenom" do Pakistánu.

V. Povolný 5.4.2016 14:31

Doležal zase perlí

Z tohoto hlediska problémem EU není, že je příliš integrovaná, nýbrž že je integrovaná naprosto nedostatečně. Ve skutečně integrované demokratické instituci, byť i „nadnárodní“, by nemělo být možné, aby vedení neneslo vůbec žádnou odpovědnost za svou nemožnou politiku --- to je nesmysl, integrovanost není žádnou zárukou demokracie a správné politiky. Spíš to vypadá, že je tomu právě naopak, aspoň v podání EU.

a aby silné unijní země mohly vůči slabším členům své síly tak snadno zneužívat a bez faktického pověření předjednávat unijní rozhodnutí --- chtělo by se dodat, že zatím nás válcují a až bude integrace dovršena, tak budeme zcela převálcováni. To je totiž podstata té integrace. A co se týče pověření k rozhodování - Merkelová evidentně žádné pověření nepotřebuje už teď. Nevidím důvod, proč by ho měla potřebovat v budoucnosti, kdy už bude vše glajchšaltované a podřízené Nemecku. Koneckonců, o to přece jde, ne?

Na druhou stranu, je třeba ocenit aspoň to, že Doležal vidí současnou politiku EU jako nemožnou.

P. Urban 5.4.2016 15:04

On nás někdo válcuje?

A jak? Když šlo o kvóty, řekli jsme, že je nepřijmeme. A taky je nemáme.

Orbánovo Maďarsko se šprajclo daleko dříve a ... nestalo se nic.

Řekové dlouhá léta fixlovali, a dlouho se nestalo nic. Kdyby ten jejich stát nebyl fakticky na podpoře, nestalo by se nic dodnes. Stát neschopný uživit sebe sama ovšem vždycky bude mít problémy, integrace neintegrace.

V. Povolný 5.4.2016 15:38

Re: On nás někdo válcuje?

opravdu si myslíte, že máme v EU stejné postavení jako třeba Německo nebo Francie? To si zjevně nemyslí ani Doležal. I Visegrád je na slabý na Mekrelovou, faktického vládce EU. A to jsme ješte relativně svobodný a samostatný stát. Až budeme zaintegrovaní, tak můžeme na nějakou svobodu, samostatnost a české zájmy úplně zapomenout. A na demokracii taky. To co se v EU buduje, nemá s demokracií nic společného. To je totalitní systém pod vedením Německa.

P. Urban 5.4.2016 16:40

Já netvrdím, že máme stejné postavení

Já se ptám: kdo a v čem nás válcuje? Jak je vidět, k tomu, abychom mohli odmítnout například uplatňování kvót pro Českou republiku, k tomu stejné postavení nepotřebujeme. Je možné, že Merkelová válcuje české zájmy v Turecku; ale pak by mě zajímalo, jaké zájmy to vlastně jsou.

P. Vaňura 5.4.2016 10:55

Dál už jsem to nedočetl, autor má podivné

představy o historii Evropy a plete si ji se současným stavem, kdy nám vládnou degeneráti z "humanitních" oborů evropských universit.

Ještě před WW2 by bylo totiž NAPROSTOU SAMOZŘEJMOSTÍ nasadit proti vetřelcům, deroucím se přes hranice armádu a postřílet je z kulometů !!!! Možná by ovšem stačila kavalerie s použitím mečů naplocho. A ti migrqanti by se sem tolik nehnali, protože by samozřejmě nedostali ŽÁDNÉ SOCIÁLNÍ DÁVKY a za jakoukoliv krádež by hrozil kriminál.

Plně souhlasím aby se dnečni degenerovaná Evropa vrátila ke svým kořenům!

P. Urban 5.4.2016 14:31

Dotaz pro znalce historie Evropy

Kdy a kde v historii Evropy došlo k postřílení masy neozbrojených uprchlíků z kulometů?

J. Pražák 5.4.2016 9:28

Jako obvykle je autor mimo

„....Zásah západních demokracií v těchto zemích (Libye, Irák,....) byl legitimní..“. Vnucovat tzv demokratickou vládu obyvatelstvu s úplně jiným myšlením, většinou na úrovni středověku?

„...vytvořily rozsáhlé oblasti, kde se prostě nedá žít. ..“ Nebylo by lepší pouze vysvětlit jak kontrolovat porodnost? Když není na obživu, tak si „udělají“ houf dětí a pak se diví, že je neuživí. Každodenní žebrání formou reklam v německých TV na podporu černoušků už nedojme asi skoro nikoho.

„...Nynější masová migrace přitom není žádná „invaze“, dokonce snad „islámská“, jak u nás tvrdí např. skrytí i otevření obhájci ruských zájmů....“ Přicházejí snad hinduisté s mírumylovným životním stylem, nebo stoupenci džihádu, kteří se považují za nadřazené „nevěřícím? Autore, přečtěte si siru, koran a nějaký hadis, podívejte se jaké zvěrstva dnes islám páchá v Evropě, ať nepíšete úplné nesmysly.

Pro začátek v tabulkové formě pár skutků zakladatele islámu:

http://wikiislam.net/wiki/Seznam_vrazd_narizenych_nebo_podporovanych_Mohamedem

L. Křivan 5.4.2016 12:55

Re: Jako obvykle je autor mimo

Skvělý link ! Díky !

M. Prokop 5.4.2016 9:09

Je otázka, CO udělat.

" Ve skutečně integrované demokratické instituci, byť i „nadnárodní“, by nemělo být možné, aby vedení neneslo vůbec žádnou odpovědnost za svou nemožnou politiku a aby silné unijní země mohly vůči slabším členům své síly tak snadno zneužívat a bez faktického pověření předjednávat unijní rozhodnutí (např. při dohodách s Tureckem), jako to dělá Německo kancléřky Merkelové. Bylo by užitečné s tím něco udělat."

K větší integraci chybí politický národ, navíc politici a úředníci si na faktickou nepostižitelnost zvykli a neradi se jí budou vzdávat, zvláště ono imunitou a penězi nadané EUnijní božstvo.

Takže jedině omezit EUnijní integraci jen na skutečně nezbytné a v národních měřítcích kontrolovatelné.

Což je bohužel a k naší škodě sci-fi.

B. Mráz 5.4.2016 8:10

Vývoz západní demokracie

do afrických a asijských zemí bylo naproste fiasko politiky USA. Tam hledejte začátek průšvihu imigrační vlny. Nyní jsme ve stádiu bloudění socialisticke EU v labirintu , který nemá pro současnou situaci v EU žádný východ. Jednine řešení je změna uspořádání Evropy.

M. Prokop 5.4.2016 9:10

Re: Vývoz západní demokracie

Vývoz je ovšem až následek vývoje v těch zemích, ne příčina. Tu popsal pan Doležal.

B. Mráz 5.4.2016 9:53

Re: Vývoz západní demokracie

Chtít nastolit demokracii v těchto zemích byl naprostý nesmysl(viz příspěvek p.Pražáka ).Středověk a demokracie je protimluv.

T. Pansky 5.4.2016 5:03

Autor ignoruje historii. Kratkozrake a nebezpecne ...

"Kdysi na počátku krize byl rozvrat řady států v severní Africe, na

Blízkém a Středním východě (Irák, Libye, Afghánistán, Sýrie). ...Zásah

západních demokracií v těchto zemích byl legitimní: vládly v nich do té

doby režimy nelidské a brutální ..." Zivot v techto oblastech byl a je postaven na uplne jinych ekonomickych a nabozenskych zakladech. Posuzovat je podle evropskych normativ je naprosto zcestne. Anglie a Francie si rozdelily oblast Blizkeho vychodu na zacatku 20. stoleti a tuto oblast podridily vlastnim zajmum. Dokud nove ustanovene staty vedli diktatori, ktere Zapad ovladal nebo pozdeji uplacel, oblast byla v relativnim klidu. Zvlaste negativni vliv na arabskou oblast okolo Stredozemniho more mela americka vlada Demokratu a jejich hlavnich cinovniku Obamy a Clintonove. K tomu dodalo korunu bordeliozni socialisticke EU, kde nikdo nevi, kdo vladne a kde za nic nikdo nezodpovida. Tento EU socialismus je pricinou existence pseudo-utvaru, ktery ma vlastni menu, ale nema zadne hranice !!! ... Autorovy posledni paragrafy jsou jako vystrizene ze slovniku reformnich komunistu v roce 68. Tady uz opravdu neni co dodat. - EU je ovladana levicovymi fanatiky, kteri jsou ochotni obetovat vlastni narody pro blaho euro-socialismu. top0625top@live.com

J. Myslivec 5.4.2016 8:09

Re: Autor ignoruje historii. Kratkozrake a nebezpecne ...

To podepisují! Pravda!